Šapić: Grad će preuzeti Beogradsku autobusku stanicu i završiti je za par meseci

21.07.2022

17:22

0

Autor: 24sedam

"Izaći ćemo u septembru sa planom stabilizacije čitavog gradskog sistema Grada Beograda"

Šapić: Grad će preuzeti Beogradsku autobusku stanicu i završiti je za par meseci
viber_slika_2022-07-21_19-11-29-290 - Copyright Printcreen/Fokus

Beogradska autobuska stanica prihvatila je naš sporazumni raskid ugovora, mi ćemo da je preuzmemo i završimo za par meseci jer mislimo da je to interes svih Beograđana, izjavio je ekskluzivno za TV B92 u emisiji Fokus gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.


On je precizirao da prihvatanje sporazumnog raskida ugovora znači da će im Grad isplatiti sav novac koji su oni uložili u protekle četiri i po godine iako i njihovom krivicom ona nije završena pošto je Grad Beograd dao zemlju i uradio pristupne saobraćajnice.

- To ćemo uraditi jer je reč o 700 zaposlenih o kojima njihovo rukovodstvo treba da vodi računa. Ja tim zaposlenima, koji su mene napali kada sam rekao da će se taj ugovor raskinuti, kažem da razmisle ko su njihovi rukovodioci, kako vode firmu i zašto su došli u situaciju da posle četiri i po godine nisu u stanju da sprovedu nešto za šta im je dat novac. Mi sada dajemo dodatne pare jer mislimo da je interes Beograđana da dobiju autobusku stanicu što pre, ali isto tako jer želimo da pokažemo i brigu o 700 zaposlenih koji tamo rade. Samo što posle ovoga sva odgovornost za dalji rad preduzeća ide na većinske vlasnike i rukovodstvo, a ne na nekog drugog i verujem da to i radnici koji tamo rade sada razumeju. Mi ćemo da završimo Beogradsku autobusku stanicu za par meseci i naći ćemo operatera koji će njom da rukovodi, rekao je gradonačelnik.

Govoreći o problemima koje je zatekao Šapić je istakao da je preuzeo funkciju gradonačelnika u veoma teškom trenutku jer je pitanje energenata sada najvažnije pitanje za sve države u svetu te da je priprema za zimu prioritet svih prioriteta.

- Mi moramo da radimo rebalans budžeta u avgustu jer sve što je planirano prošle godine danas je višestruko skuplje. Izaći ćemo u septembru sa planom stabilizacije čitavog gradskog sistema Grada Beograda, sada radimo skrining svih javnih preduzeća jer je bilo i loših procena i neodgovornog ponašanja – rekao je prvi čovek Beograda.

On je dodao da ima stvari od kojih se neće odustati kao što su kapitalne stvari poput metroa, izgradnje velikih bulevara, saobraćajnica, kanalizacije, prečišđivača otpadnih voda, mostova. Ali, kako je rekao, ima stvari od kojih će morati da se odustane jer su nekorisni u ovom trenutku.

-Ja doživljavam Beograd kao svoju kuću, tako sam doživljavao i Novi Beograd. I tako ću voditi Beograd jer ono što je vaše to čuvate i vodite računa da ostavite u nasleđe u boljem stanju nego što ste ga zatekli, rekao je Šapić.

On je najavio da će se već na jesen organizovati jedan jedinstveni broj na koji će građani moći da se javljaju i dobiju sve informacije koje ih interesuju.

- Ideja mi je i da napravimo takozvane gradske kuće kojih će biti najmanje po jedna na svakoj opštini gde će Beograđani moći da dođu i vide koje sve benefite smo im obezbedili. Kroz beogradsku karticu oni će moći da dobijaju besplatne bazene, kurseve jezika, škole plivanja i to će za jednu prosečnu porodicu biti velika ušteda, moći će godišnje da uštede više hiljada evra – najavio je gradonačelnik.

Govoreći o nedavnoj havariji sa pucanjem vodovodnih cevi gradonačelnik je istakao da je pozvao na odgovornost ljude u komunalnim preduzećima što rekonstrukcija ulica nije kompletno urađena.

– Dao sam nalog svim izvođačima kao i svim komunalnim preduzećima da kada se bude radila bilo koja ulica u Beogradu dođu i pogledaju sve od vodovodnih i kanalizacionih instalacija do električnih kablova i kao dokaz prilože da li je potrebno nešto uraditi i da sutra neko podnese odgovornost za sve što nije urađeno ukoliko dođe ponovo do havarije.  Garantujem Beograđanima da se rekonstruisane ulice više ponovo neće dizati i da ćemo izvući pouke, loše stvari ćemo popraviti a dobre nastaviti da sprovodimo – rekao je Šapić.

On je naglasio da će grad učiniti sve da javni prevoz postane funkcionalniji, a autobusi noviji.

- Podići će se kvalitet javnog prevoza što znači da će svaki autobus imati klimu, grejanje i da biti čist.

Gradonačelnik je rekao da je Beograd danas sasvim drugačiji grad nego do pre osam godina i da je postao je prava evropska metropola.

–Beograd je ozbiljna turistička destibnacija, ima mnogo potencijala i na tome ćemo nastaviti da radimo i unapređujemo, zaključio je gradonačelnik.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike