Beograđani o hrvatskoj zabrani Vučiću da poseti Jasenovac: Jednom sa tim mora da se završi (VIDEO)

18.07.2022

15:48

1

Ove godine ćemo dati parastos povodom 80 godina, ne znam da li ćemo imati priliku da odemo...

Beograđani o hrvatskoj zabrani Vučiću da poseti Jasenovac: Jednom sa tim mora da se završi (VIDEO)
AP19102444964910 - Copyright AP Photo Nikola Solic

Odluku hrvatskih vlasti da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zabrane privatnu posetu Jasenovcu Beograđani vide kao poražavajuću i nepravednu, dodajući da ona ima za cilj da se obesmisle jasenovačke žrtve.

Iako saglasni da je tom odlukom učinjena nepravda, podeljena su mišljenja oko toga kako bi Srbija trebalo da reaguje pa tako jedni smatraju da bi Hrvatima trebalo zabraniti ulazak u našu zemlju, a drugi da ne treba reagovati već težiti tome da se odnosi dve zemlje normalizuju.

Vesna Janjić, kojoj je, kako kaže, deo porodice stradao u Jasenovcu 1942. godine, rekla za Tanjug da je odluka hrvatskih vlasti poražavajuća i da nije normalna.

- Ove godine ćemo dati parastos povodom 80 godina, ne znam da li ćemo imati priliku da odemo. Mi smo obični građani tako da ne verujem da će nam neko praviti problem, ali svakako da gospodin Vučić, bez obzira što je predsednik, ima lično pravo kao građanin da ode u Jasenovac gde mu je, koliko sam čula, deo porodice stradao - rekla je Janjić.

Wikimedia/Ustaški stražari ubijaju zatvorenike u logoru Jasenovac
 

Ona smatra da je odluka hrvatskih vlasti dokaz da Hrvati žele da čitavu priču zamaskiraju, da se ne da na značaju Jasenovcu i da se sve te žrtve obesmisle.

Prema mišljenju njene sugrađanke Slavice Novak, ovakav potez hrvatskih vlasti je velika glupost.

- On (Vučić) koji je sve dao za nas, tako da mu se radi. Meni je jako žao, ne verujem da država nešto može da uradi tim povodom. Ako on ne može ništa, onda...nažalost - rekla je ona.

Beograđanin Aleksandar Filipović smatra da bi trebalo da se revanširamo za ovu odluku i zabranimo Hrvatima da uđu u Srbiju, dok je njegov sugrađanin Nenad Popović mišljenja da su recipročne mere "malo detinjaste" i da su za ovo pođednako kriva oba naroda.

- To je posledica i naše i njihove gluposti. Jednom sa tim mora da se završi, neko mora da se ponaša kulturno i civilizovano i da radi kako nalaže diplomatska procedura. Mislim da smo krivi i mi i oni podjednako - rekao je Popović.

Profimedia
 

Njegova sugrađanka Vera kaže da je ova odluka nepravedna i da bi Vučiću trebalo dopustiti da ode u Jasenovac.

- Trebalo bi da mu se dopusti, ipak je on predsednik države. Nisam mnogo upućena u politiku, ali Srbija bi trebalo da preduzme neke mere jer kada je pravda u pitanju, treba nešto uraditi - rekla je ona.

Sa druge strane, mlađi Beograđanin Vojislav smatra da država nikako ne bi trebalo da reaguje.

- Treba da se odnosi konačno normalizuju, da ne budemo stalno u konfliktu nego da se mirimo u budućnosti - rekao je Vojislav.

Da bi odluku hrvatskih vlasti trebalo ignorisati smatra i Ivo Raslavčević koji dodaje je zabrana posete Jasenovcu glupost.

- Šta znači zabraniti nekom da ode na jedan spomenik? To je glupost, ne vidim svrhu toga. Država bi trebalo da reaguje totalnim ignorisanjem. Hrvati imaju kompleks Srba i to je tako - zaključio je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike