Pored meduza, samo nam još ajkule fale: Kakve gradske nemani kriju dubine Savskog jezera? (FOTO/VIDEO)

04.07.2022

17:15

0

Pored meduza, na dubini od tri do 12 metara u Adi pliva 13 vrsta riba

Pored meduza, samo nam još ajkule fale: Kakve gradske nemani kriju dubine Savskog jezera? (FOTO/VIDEO)
Ada Ciganlija ribe - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović Pixabay

Sezona kupanja na Adi Ciganliji uveliko je počela, te ovo beogradsko more svakim vikendom sve više i više vrvi od ljudi koji u njemu pronalaze spas od vrućine, ali i od nekoliko vrsta riba koje čuvaju dubinu ovog Savskog jezera. 

Beograđani su prošlog vikenda u "gradskom moru" pronašli meduze, a kako se vidi na snimku koji je objavljen na društvenoj mreži Instagram, neko od kupača meduze je "uhvatio" u flašicu s vodom. 

Dok neki sugrađani pričaju kako Beogradu još samo ajkule fale, drugi pak tvrde da se meduze ubacuju u Adu Ciganliju kako bi se pročistila voda, kao i da su one potpuno bezopasne. 

Naučni savetnik na Odseku za biologiju i zaštitu kopnenih voda dr Aleksandar Hegediš nedavno je za 24sedam objasnio da meduze ne mogu da nanesu nikakvu štetu ljudima, te da građani ne treba da strahuju od ovih stvorenja.

- One, naravno, imaju žarne ćelije na pipcima, ali su bezopasne. Mogu, eventualno, da ubiju algu ili parameciju, pošto se njima hrane  - rekao je tada dr Hegediš.

Ove meduze su se u Evropi prvi put pojavile u Londonu, krajem 19. veka, a već početkom 20. veka su se proširile čitavim kontinentom.

- U Srbiji su se prvi put pojavile šezdesetih godina prošlog veka. Svaka malo veća bara kod nas ima meduze, samo što su u Adi Ciganliji vidljivije jer se deca kupaju u plićaku, pa ponekad uspeju da ih uhvate u kanticu i onda ih pokažu roditeljima. Svakako, mesta za strah nema, pošto su ove meduze potpuno bezazlene - objasnio je biolog.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Kada je voda toplija one su vidljivije, jer im odgovaraju visoke temperature.

- Izuzetno su male i generalno ih je veoma teško videti, pošto su prečnika od pet do 25 milimetara. Beličaste su i imaju radijalne pregrade u obliku krsta i pipke. Njihovo razmnožavanje zavisi od toga da li je godina toplija ili ne, budući da toplota utiče na njihovo prenošenje - istakao je Hegediš, navodeći da njihova brojnost varira iz godine u godinu.

Ipak, ostali su se zapitali kakve sve tajne krije dubina "beogradskog mora".

Pored meduza, na dubini od tri do 12 metara, u Adi Ciganliji pliva 13 vrsta riba, među kojima su somovi teški više od 100 kilograma, kalifornijske kornjače, tolstolobici, puževi, rakovi, meduze, školjke, kornjače i razne trave.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Beogradske kupače svake godine iznenadi "glavonja", nalik omanjoj ajkuli, koji svaki put građane baci u rebus o kojoj je ribi reč. 

Naravno, nije reč o ajkuli, već o tolstolobiku, ribi iz z severnoistočne Azije, sa sliva reke Amur, srebrnastih bokova i tamnosivih leđa, koja može da teži i do 15 kilograma.

Takođe, u Adi Ciganliji ima i kalifornijskih kornjača, koje mogu da dostignu težinu od nekoliko kilograma.

One se pojave s vremena na vreme i čak mogu da budu agresivne.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike