Probajte naučnu magiju na Adi Ciganliji: Deca podižu automobile i šapuću na 10 metara daljine (FOTO)

04.06.2022

06:13

0

O mnogim naučnim fenomenima uči se još u školskim klupama, ali nauka postaje još zanimljivija kad možemo da je "opipamo" i da je primenimo u životu

Probajte naučnu magiju na Adi Ciganliji: Deca podižu automobile i šapuću na 10 metara daljine (FOTO)
park nauke ada ciganlija 0206 2022 foto jovana beloica (1) - Copyright 24sedam/Jovana Beloica

Zamislite da sopstvenim rukama podignete pravi automobil, šapućete na desetak metara razdaljine ili da bude čovek-sat. Sve to je ovog vikenda moguće na Adi Ciganliji, u sklopu obnovljenog Parka nauke, gde su postavljeni prvi interaktivni naučni eksponati.

Iako veliki "Naučni piknik" počinje danas, u subotu, i traje i sutra, 5. juna, reporteri 24sedam su imali priliku da se već upoznaju sa "čarima nauke", koje su primamljive za sve radoznalce, kako za starije, tako i za mlađe.

O mnogim naučnim fenomenima uči se još u školskim klupama, ali nauka postaje još zanimljivija kad možemo da je "opipamo" i da je primenimo u životu.

Arhimedova klackalica

Jedan od eksponata kojima su mališani bili najviše oduševljeni jeste crveni automobil marke "jugo", smešten u žutom kavezu, a koji uz jednu od tri viseće ručke može da podigne ljudska ruka, pa i dečja. I to su i uspeli, uz pomoć svojih vaspitačica.

24sedam/Jovana Beloica
 

Caka je u tome što će ova poluga, iliti, kako je fizičari zovu, klackalica, prevagnuti na jednu stranu ne samo zbog sile kojom delujemo na nju, već i zavisno od mesta na kom delujemo silom.

- Sila kojom vučete lanac je mnogo manja od težine automobila, ali činjenica da ste vi nekoliko puta dalje od oslonca poluge u odnosu na automobil pomaže vam da ga podignete sa zemlje - piše na tabeli u kojoj je detaljno objašnjeno na koji način funkcioniše ovaj eksponat.

Šaputanje na daljinu

Pažnju posetilaca posebno je privukao eksperiment u kom su otkrili da li je moguće šaputati sa desetak metara razdaljine.

Svi su posumnjali u to, ali su posle probe ustanovili da je moguće da se šapat čuje, i to sasvim jasno i razgovetno.

24sedam/Jovana Beloica
 

Čovek-sat

Deci je možda jedan od najzanimljivijih eksponata bio čovek-sat. Uz pomoć ovog eksperimenta mogli su da samo uz pomoć svog tela i sunčevih zraka znaju tačno koliko je sati.

Kako su naučni saradnici objasnili, neophodno je da okrenete leđa ka Suncu i stanete na kamenu ploču sa nazivima meseci u godinu, tako da vam sredina stopala bude na mestu koje približno odgovara današnjem danu. Ukoliko je senka prekratka, podignite ruke uvis i tada će se jasno videti pravac senke koji, ukoliko je sunčan dan, na kamenom brojčaniku pokazuje koliko je sati.

24sedam/Jovana Beloica
 

Takođe, svi koji ovog vikenda dođu na Adu CIganliju moći će da ispitaju kako funkcioniše jedan molekul DNK, i to uvećan 450.000.000 puta, ali i kako da pomoću takozvanog periskopa vidite sebe s leđa.

24sedam/Jovana Beloica
 

Kako bi svima koji dođu, a posebno deci, bilo sve još zanimljivije, tu će pomagati naučni demonstratori, kako bi uživali u svim eskponatima bez prepreka, rekla je za 24sedam Zorana Miničić, PR Festivala nauke.

- Jako smo ponosni što smo kao Festival nauke, koji postoji petnaestak godina, uspeli da iškolujemo veliki broj mladih naučnika, koji su sad deo našeg tima - objašnjava naša sagovornica.

Ona dodaje da su ranije naučne zabave bile organizovane u zatvorenom prostoru, ali su se ove godine odlučili za promenu, a Ada Ciganlija je za to pravo mesto, kao jedna od najlepših tačaka Beograda, koja je bogata florom i faunom.

24sedam/Jovana Beloica
PR Festivala nauke Zorana Minčić (levo) i PR JKP "Ada Ciganlija" Maja Pavlović (desno)

- Cilj nam je da prirodne nauke, fiziku i hemiju, približimo svim posetiocima kako bi mogli da uživaju u nečemu što trenutno uče ili su ranije učili u školama. Primećujem da im je svaki eksponat zanimljiv, ali za dečicu je šareni DNK posebno privlačan, a sa druge strane svako je želeo da podigne automobil, uz malu pomoć nauke, ali i da se stavi u ulogu čoveka-sata - navela je Minčićeva.

- Zabava je zagarantovana kako za starije tako i za mlađe - zaključila je PR Festivala nauke.

"Naučni piknik" trajaće oba dana ovog vikenda na Adi Ciganliji, a ulaz je besplatan.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike