Nekadašnji izgled Zemunskog keja promenili mnogobrojni splavovi (FOTO)

27.10.2020

14:56 >> 21:08

0

Osamdesetih godina prošlog veka nije postojao nijedan objekat na reci, dok je danas situacija veoma drugačija

Nekadašnji izgled Zemunskog keja promenili mnogobrojni splavovi (FOTO)
Copyright Facebook/Savski nasip/Befunky

Zemunski kej se u poslednjih četrdeset godina poprilično promenio, a ono što najviše “odskače” od nekadašnjeg izgleda su nagomilani splavovi koji se nalaze duž čitavog šetališta.

Na Fejsbuk stranici “Savski nasip” osvanula je fotografija Zemunskog keja iz osamdesetih godina prošlog veka, na kojoj se primećuje da nekada nije postojao nijedan splav na reci, dok je danas situacija veoma drugačija, i kej je “načičkan” brojnim kaficima i restoranima.

Mnogi su prokomentarisali kako je kej osamdesetih godina izgledao uređenije nego danas, i da su brojni splavovi “uništili” njegovu lepotu.

Kej Oslobođenja, koji se nalazi na desnoj obali Dunava, počinje ispod brda i naselja Gardoš, i doseže do opštine Novi Beograd. Nakon velikih poplava 1876. godine lokalne vlasti su započele izgradnju nasipa koji je završen 1879. godine.

Visoki obalski nasip napravljen je 1967. godine, i od tada reka je retko kada plavila kej.

U septembru 2007. urađena je značajna rekonstrukcija šetališta sa još većim izdizanjem nasipa, kao i širenjem pešačke i biciklističke zone, a radovi su nastavljeni 2010. i 2011. godine.

Istorija Zemuna

Zemun je dugo bio poprište borbi austrijske i otomanske imperije. Pod Turcima je bio do 1717. godine, kad je ušao u sastav Austrije. Beogradskim mirom, potpisanim 1739. godine, postao je pogranični grad, između Austrije i Turske.

Godine 1746. sva naselja jugoistočnog Srema ušla su u okvire Vojne granice, a pogranični Zemun postaje slobodna vojna opština s uređenom upravom, odnosno Magistratom. Izgradnjom mosta na Savi, Zemun je 1934. godine i administrativno pripojen Beogradu.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike