Beograd će do 2041. imati bolju demografsku sliku: "Moramo ljudima obezbediti visokokvalitetne uslove za život"

15.06.2022

16:03

0

U prestonici nedostaje oko 50.000 stanovnika da bismo imali optimalni broj za intelektualni i ekonomski razvoj - kaže Stojčić

Beograd će do 2041. imati bolju demografsku sliku: "Moramo ljudima obezbediti visokokvalitetne uslove za život"
Panorama Beograda - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić izjavio je danas da je Generalnim urbanističkim planom Beograda do 2041. godine predviđeno poboljšanje demografske slike prestonice, te razvoj infrastrukture, od saobraćaja do izgradnje javnih objekata kulture, zdravstva i obrazovanja.

On je za RTS istakao da je reč o strateškom planu za razvoj Beograda, ujedno i najvažnijem dokumentu koji može da donese Skupština grada.

- Plan se bavi svim segmentima razvoja grada Beograda, od razvoja demografske slike do razvoja infrastrukture i izgradnje javnih objekata - kulture, zdravstva i obrazovanja. Ovaj put i visokog obrazovanja, jer po prvi put imamo tendencije za izgradnju studentskih kampusa i drugih objekata visokoškolskih ustanova. Na taj način ćemo omogućiti našim studentima bolje uslove i ostanak, a u isto vreme obezbediti i mogućnost dolaska stranih studenata - najavio je Stojčić.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Ukazao je da je planom obuhvaćen svaki segment društva, kako bi cilj čitavog sklopa aktivnosti u narednih 20 godina bio pravilna demografska slika.

- Nama u Beogradu nedostaje oko 50.000 stanovnika da bismo imali optimalni broj za intelektualni i ekonomski razvoj. Sada Beograd ima stabilnu demografsku sliku, odnosno isti broj onih koji odlaze i onih koji se doseljavaju. Zato su nam potrebni stanovnici koji se pre svega bave intelektualnim delatnostima. Iz tog razloga moramo tim ljudima obezbediti visokokvalitetne uslove za život u funkcionalnom smislu, a to znači mnogo više parkova, biciklističkih staza i drugih javnih sadržaja koji podrazumevaju komforan život - naveo je Stojčić.

On je najavio izgradnju velodroma na prostoru hipodroma, ali i pojasnio da hipodrom ostaje na istom mestu. Takođe je najavio razvoj aerodroma i drugih sportskih sadržaja koji će pomoći u zdravlju stanovništva prestonice.

Glavni gradski urbanista je istakao da se Generalni urbanistički plan nalazi na ranom javnom uvidu do kraja juna u holu Gradske uprave, takođe u zgradi Urbanističkog zavoda Beograda, kao i ispred Beogradskog izloga u Knez Mihailovoj ulici.

- Svakog dana od 12 do 18 časova zainteresovani građani imaće pomoć stručnih lica, dok svoje mišljenje mogu da predaju u pisanoj formi u zgradi Gradske uprave u Ulici kraljice Marije 1. Generalni urbanistički plan je osnova za neke nove planove detaljne ili generalne regulacije. Javni uvid očekuje se od jeseni, tako da građani imaju priliku da se u ranoj fazi izjasne i daju svoje predloge - naglasio je Stojčić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike