Bašte kafića preuzele pešačke zone i trotoare: Ko ih postavi na svoju ruku, sledi mu paprena kazna!

16.06.2022

06:12

0

Bašte kafića preuzele pešačke zone i trotoare: Ko ih postavi na svoju ruku, sledi mu paprena kazna!
Lepo vreme (18) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Pešačkim zonama preovladavaju, načičkane jedna do druge, bašte ugostiteljskih objekata, koje ponekad otežavaju sugrađanima kretanje po trotoaru. 

Sa dolaskom vrelog talasa veliki broj sugrađana spas od visokih temperatura pronalazi u baštama kafića i restorana, gde, skriveni od sunca, ispijaju kafe ili osvežavajuće napitke. 

Dok se pojedini odmaraju u beogradskim kafedžijskim lokalima, drugi se pitaju da li je stvarno potrebno da bašta jednog ugostiteljskog objekta zauzme veći deo trotoara. 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

U Odluci o postavljanju bašte ugostiteljskog objekta na teritoriji grada Beograda piše da se one postavljaju na osnovu rešenja koje donosi organizaciona jedinica uprave gradske opštine nadležne za komunalne poslove. 

Bašte se mogu postavljati na javnim površinama, kao što su ulica, pešačka zona, trg, park, park-šuma i slično, ali i na drugim površinama, poput pasaža.

Bašta koja se postavlja u pešačkoj zoni može se postaviti u frontu ugostiteljskog objekta koji se ne nalazi u nivou površine pešačke zone, odnosno u frontu zgrade u čijem zaleđu se nalazi ugostiteljski objekat ukoliko se nalazi na istoj katastarskoj parceli, pod uslovom da se pribavi saglasnost vlasnika, odnosno korisnika prostora dela zgrade ispred kojeg se bašta postavlja.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Ista situacija važi i za bašte lokala koji se nalaze na javnim površinama kulturno-istorijske celine  koja obuhvata sledeće delove Beograda: područje oko Dositejevog liceja, područje Knez Mihailove ulice, Topčider, Kosančićev venac, Skadarlija i područje koje uživa status prethodne zaštite - Svetosavski plato.

Takođe, bašte koje se nalaze u pešačkoj zoni i na trgu postavljaju se tako da se obezbedi najmanje tri metra za kretanje pešaka ili tri i po metra za prolaz vatrogasnog vozila. 

Bašta otvorenog tipa postavlja se tako da:

  • širina dela trotoara, odnosno staze za kretanje pešaka duž objekta bude najmanje 1,6 metara
  • širina dela trotoara kod ulica sa intenzivnim kretanjem pešaka bude najmanje 2,5 metara
  • širina dela trotoara za kretanje pešaka kod bašte duže od šest metara, bašte u nizu i bašte postavljene u neposrednoj blizini pešačkog prelaza, stajališta javnog prevoza i raskrsnice bude najmanje dva metra
  • ivica bašte bude udaljena od ivice kolovoza najmanje 0,3 metra
  • ivica bašte bude udaljena od pešačkog prelaza najmanje dva metra
  • ivica bašte bude udaljena od stajališta javnog prevoza najmanje dva metra
Profimedia
 

Kako su za 24sedam objasnili iz Sekretarijata za saobraćaj, bašte ugostiteljskih objekata se postavljaju u skladu sa Odlukom o postavljanju bašte na teritoriji grada Beograda.

- Mi izdajemo saglasnost za postavljanje bašti kafića i restorana, kada ona prema tehničkoj dokumentaciji ispunjava uslove propisane Odlukom o postavljanju bašte ugostiteljskog objekta. Dok je nadležna gradska opština zadužena za odobrenje za postavljanje bašti - rekli su za 24sedam u nadležnom sekretarijatu.

Na pitanje ko je zadužen za proveru bašti kafića i restorana, iz nadležnog organa su nam rekli da je to posao Komunalne inspekcije određene opštine. 

Kolike su kazne?

Profimedia
 

U Odluci o postavljanju bašte na teritoriji grada Beograda piše da će novčanom kaznom u iznosu od 100.000 dinara biti kažnjeno pravno lice ako baštu postavi i koristi bez odobrenja. 

Takođe, novčanom kaznom od 10.000 dinara kazniće se fizičko lice koje nezakonito postavi baštu kafića ili restorana, dok će preduzetnik iz svog džepa morati da izvadi 50.000 dinara. 

Novčanom kaznom od 60.000 dinara kazniće se pravno lice ukoliko baštu ne postavi i ne koristi u skladu sa izdatim odobrenjem nadležnog organa, dok će za isti prekršaj preduzetnik biti kažnjen sa 40.000 dinara.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike