Oduzimanje instrumenata i izricanje kazni - kako stati na kraj buci u gradu: "Glasna muzika je poraz za psihu"

09.05.2021

17:30 >> 08:13

0

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, buka u društvenim zajednicama smanjuje produktivnost, kao i sposobnost učenja

Oduzimanje instrumenata i izricanje kazni - kako stati na kraj buci u gradu: "Glasna muzika je poraz za psihu"
Copyright Unsplash/Jakob Rubner

Komunalna milicija će uskoro na licu mesta moći da izriče mere prestanka emitovanja glasne muzike i da privremeno oduzme uređaje sa kojih se emituje nedozvoljena buka, a kako psihološkinja Vesne Tomić za 24sedam kaže taj Zakon bi što pre morao da se donese, jer je galama poraz za nerve i psihu.

Da li to znači da bi, ukoliko je muzika glasna, muzičari mogli da ostanu bez instrumenata ili na primer kućne žurke bez zvučnika – ostaje da vidimo nakon što i nacrt Predloga zakona bude konačno gotov.

Psihološkinja Vesna Tomić Printscreen/Youtube, Dobro jutro

Kada je reč o uticaju buke na zdravlje i psihu čoveka, psihološkinja podvlači da glasna muzika direktno deluje na nerve i na slušni aparat.

– Najgore je noću, jer muzika koja je čuje sa splavova direktno utiče na ceo deo Starog grada, a buci je izložen sigurno i Vračar. Meni je zvučnik veličine metar udarao preko jednosmerne ulice u prozor. Ne mogu da vam opišem koliko je jako to bilo – objašnjava Tomićeva.

Tanjug/Nikola Anđić

Naša sagovornica podvlači da bi Zakon trebalo pohvaliti i da se sa sankcijama što pre počne.

– Buka direktno deluje na nervni sistem bez obzira da li čovek može da se adaptira na zu muziku ili ne. Noću remeti san, koji je ljudima potreban, a u zgradama, koje su često izloženi glasnoj muzici, u velikom broju žive stariji sugrađani ili bolesnici – kaže ona.

Poremećaj sna i zujanje u ušima

Buka škodi srcu, izaziva poremećaj sna, slabljenje sluha ili zujanje u ušima. Neprekidna izloženost zvucima glasne muzike, buci koju proizvodi gradski saobraćaj i galami tokom dana i noći može da uzrokuje poremećaj učenja kod dece. Osobe koje su izložene visokim nivoima buke, na primer u diskotekama i na muzičkim koncertima mogu izgubiti sluh usled oštećenja slušnog sistema zbog izloženosti zvucima visokog intenziteta.

Dodaje da buka pravi i veliki zamor, jer tada ljudi počinju glasno da govore, tačnije da viču.

– Glasna muzika je pravi psihički poraz – zaključuje psihološkinja.

Podsetimo, predstavnici Grada i Ministarstva zaštite životne sredine nedavno su održali sastanak u vezi sa Predlogom zakona o buci, koji bi uskoro trebalo da se nađe na javnoj raspravi.

– Komunalna milicija moći će na licu mesta da izriče mere prestanka emitovanja glasne muzike i da privremeno oduzme sredstvo sa koga se emituje nedozvoljena buka. Na taj način konačno ćemo da zaštitimo stotine hiljada Beograđanki i Beograđana koji su izloženi teroru bahatih sugrađana koji misle da mogu da rade šta hoće i da za njih zakon ne važi – naveo je tada zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Buka opasnost za zdravlje

Granicom buke koja može da izazove oštećenje sluha u medicini smatra se buka od 85 decibela, a granica bola je između 120 i 130 decibela, što odgovara zvuku koji proizvodi mlaznjak udaljen oko 100 metara.

U stanovima buka uglavnom iznosi od 40 do 50 decibela, u kancelarijama do 65, dok u saobraćaju lako dostiže 85 decibela. S jačinom buke od 110 decibela, diskoteke i rok koncerti često premašuju nivo buke koju proizvodi pneumatski čekić (100 decibela).

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, buka u društvenim zajednicama smanjuje produktivnost, kao i sposobnost učenja, uvećava broj povreda i učestalost odsustvovanja sa radnih mesta i doprinosi povećanju korišćenja narkotika.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike