Da li je ovo bandera budućnosti u Beogradu? "Pametna" ulična svetiljka ne mora da bude prikačena na struju, a čak meri i zagađenje (FOTO)

21.06.2022

06:06

0

Cilj postavljanja ovakvog stuba je afirmisanje samoodrživih sistema u Srbiji

Da li je ovo bandera budućnosti u Beogradu? "Pametna" ulična svetiljka ne mora da bude prikačena na struju, a čak meri i zagađenje  (FOTO)
autoimuni stub (1) - Copyright Promo/ Institut "Mihajlo Pupin"

Autoimuni stub koji je lako uklopiv u raznorodne urbane celine i sposoban da funckioniše bez priključenja na elektromrežu "osvanuo" je pre nekoliko dana u krugu Instituta "Mihajlo Pupin".

Naime, njega je institut u saradnji sa JKP "Javno osvetljenje" postavio, a sve u cilju afirmisanja samoodrživih sistema u Srbiji.

Stub predstavlja važnu infrastrukturnu kariku u procesu nastanka „pametnih gradova”, podržavajući koncept održivog razvoja. Opremljen senzorima, uz mogućnost daljinskog nadzora, sa integralnim solarnim panelima i LED svetiljkom moderne forme.

Promo/ Institut "Mihajlo Pupin"
 

U Institutu "Mihajlo Pupin" za 24sedam su objasnili da ovakva bandera predstavlja prvi primerak korišćenja "zelene" energije u sistemu osvetljenja IMP-a, gde se ovakva energija proizvodi već osam godina.

Suštinskih razlika u odnosu na standardne stubove, kako naglašavaju u Institutu, ima više.

- Bandera je napravljena od lakih materijala, može da postoji bez postavljanja bilo koje druge instalacije, odnosno kablova, a nisu potrebni dodatni radovi - navode u Institutu.

Ono što značajno izdvaja ovu banderu, u odnosu na standardne, jeste to što ona upotrebom pametnih senzora obavlja višestruku funkciju.

- To podrazumeva da ona može da javlja zagađenje na lokaciji, obezbeđuje napajanje komunikacionih uređaja, meri količinu otpada i naravno osvetljava područje u kome je instalirana - objašnjavaju naši sagovornici.

Beoinfo
 

Na pitanje da li je planirano postavljanje ovakve vrste stuba u drugim delovima grada, objašnjavaju da je plan da se ovakvi sistemi ponude lokalnim samouprava, gradskim upravama, republičkoj upravi, ali i inostranim partnerima u saradnji sa svim ministarstvima počevši od Ministarstva spoljnih poslova.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike