Na "Pančevcu" osvanulo novo ograničenje: Evo koliko brzo smete da vozite na ostalim beogradskim mostovima (FOTO)

10.06.2022

06:45

0

Prema rečima Damira Okanovića iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, brzina na određenom delu puta ograničava se na dva načina

Na "Pančevcu" osvanulo novo ograničenje: Evo koliko brzo smete da vozite na ostalim beogradskim mostovima (FOTO)
Pančevački most (4) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Nakon saobraćajne nesreće koja se dogodila na Pančevačkom mostu pre nešto više od dve nedelje, a u kojoj su nastradale dve osobe, postavljen je novi znak za ograničenje brzine.

Građani koji žive na levoj obali Dunava i vozači koji godinama unazad prelaze Pančevački most znaju da je dozvoljena brzina kretanja vozila na "Pančevcu" bila 80 kilometara na sat. 

24sedam/Katarina Mihajlović
Novo ograničenje na Pančevačkom mostu

Međutim, nedugo posle saobraćajne nesreće, na prilazu samom mosta, ka Pančevu i u suprotnom smeru (ka Bogosloviji), postavljena su dva velika, fluorescentna znaka na kojima piše da je ograničenje brzine na "Pančevcu" 50 kilometara na sat.

Novo ograničenje brzine navelo je pojedine sugrađane da se zapitaju kolika je dozvoljena brzina kretanja na ostalim prestoničkim mostovima.

24sedam/Katarina Mihajlović
Prilaz "Pančevcu"

Prema rečima Damira Okanovića iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, brzina na određenom delu puta ograničava se na dva načina.

- Prvi je tehničkim regulisanjem, kada upravljač puta određuje dozvoljenu brzinu i postavlja saobraćajnu signalizaciju kojom vozače obaveštava o dozvoljenoj brzini, a drugi način su opšta pravila saobraćaja, ukoliko ne postoji pomenuta regulacija - kazao je on za 24sedam

Printscreen/ RTV Pink
Damir Okanović 

Okanović ističe da upravo ovo pravilo važi i za beogradske mostove preko Dunava i Save.

- Na onim mostovima koji ne prolaze kroz naselje, tačnije ni sa jedne strane nema kuća ili drugih izgrađenih objekata, opšte ograničenje brzine je 80 kilometara na čas - objasnio je naš sagovornik.

Printscreen/Google Maps
Pupinov most

To znači da je dozvoljena brzina kretanja vozila na Brankovom mostu, Gazeli i Mostu na Adi 80 kilometara na sat. 

Izuzetak je Pupinov most, gde je na jednom delu puta ograničenje 50 kilometara na sat, dok je na ostatku 80. Upravo tu brzinu odredio je upravljač puta. 

24sedam/Katarina Mihajlović
Znak na početku Brankovog mosta

Takođe, na početku Brankovog mosta, iz pravca Ušća ka Zelenom vencu, stoji znak za ograničenje brzine na kojem piše 40, a ispod dopunska tabla koja ukazuje da to ograničenje važi samo kada je put klizav zbog snega, leda ili poledice. 

Kolike su kazne?

Tanjug/Miloš Milivojević
 

U zavisnosti od toga gde vozači prekorače brzinu, kazne su od 3.000 do 120.000 dinara. Takođe, uz neke prekršaje sledi i zatvorska kazna do čak 60 dana. 

Pored novčane i zatvorske kazne, vozači mogu dobiti i zaštitnu meru zabrane upravljanja vozilom do 12 meseci, kao i dodeljivanje do 17 kaznenih poena. 

Kazne za prekoračenje brzine u naselju:

  • do 20 kilometara na sat: od 5.000 do 10.000 dinara
  • od 21 do 50 kilometara na sat: od 6.000 do 20.000 dinara, četiri kaznena poena, zabrana upravljanja najmanje 30 dana
  • od 51 do 70 kilometara na sat: od 15.000 do 30.000 dinara ili zatvor do 30 dana, sedam kaznenih poena, zabrana upravljanja najmanje četiri meseca
  • više od 70 kilometara na sat: zatvor najmanje 15 dana, 14 kaznenih poena, zabrana upravljanja najmanje osam meseci

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike