U okviru projekta "Zelena Srbija" zasađeno 30 novih stabala u novobeogradskom parku "Ušće"

06.06.2022

14:34

0

Akciju je podržala ambasada Švedske u Srbiji, koja je učešćem u ovoj akciji proslavila Nacionalni dan Švedske

U okviru projekta "Zelena Srbija" zasađeno 30 novih stabala u novobeogradskom parku "Ušće"
Beoinfo

U beogradskom parku "Ušće" danas je zasađeno 30 stabala u okviru projekta "Zelena Srbija" koji se sprovodi u gradovima i opštinama širom naše zemlje.

Zasađena su stabla lipe, japanske trešnje i kuglaste katalpe, a akciju je podržala ambasada Švedske u Srbiji koja je učešćem u ovoj akciji proslavila Nacionalni dan Švedske.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je podsetio da se kroz projekat "Zelena Srbija" već nekoliko godina u različitim gradovima i opštinama širom Srbije sade stabla što, dodao je, doprinosi tome da naša zemlja bude zelenija i zdravija.

Beoinfo
 

Naveo je da od 22. novembra 2019. godine, zajedno sa Nemačkom razvojnom agencijom (GIZ), započeta akcija "Drvo za Beograd" u okviru koje je, istakao je, posađeno više od 2.300 stabala.

Osim toga, dodao je da JKP "Zelenilo Beograd" svake godine posadi više od 5.000 stabala u glavnom gradu.

- Ono što je najvažnije, to je da je tema sadnje stabala i činjenja Beograda zelenijim sve aktuelnija i sve više ljudi je uključeno u nju. Sve je više društveno odgovornih kompanija i različitih predstavnika međunarodnih organizacija koji daju svoj doprinos da Beograd bude lepši i zdraviji - rekao je Radojičić.

Naveo je da se trenutno procenjuje da u urbanom delu Beograda imamo oko 16 odsto zelenih površina i dodao da je cilj da se dostigne 25 odsto zelenih površina.

- Cilj je ambiciozan, ali svako ovo stablo nas približava tom cilju i radujem se zbog toga - rekao je Radojičić.

Zahvalio je ambasadi Švedske na svemu što radi za našu zemlju i njen glavni grad kako bi životnu sredinu učinili zdravijom i boljom, istakao da je Švedska jedan od najših najvažnijih partnera na dostizanju tih ciljeva, te ambasadorki Švedske čestitao nacionalni dan te zemlje.

Beoinfo
 

Ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David je rekla da su stabla koja su danas posađena simbol prijateljstva dve zemlje.

- Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam danas ovde i što na ovaj način slavimo prijateljstvo Švedske i Srbije, posadili smo drveće kao simbol našeg partnerstva - rekla je ona.

Istakla je da Švedska radi sa Vladom Srbije da se ubrza razvoj i stavi akcenat na zelenu agendu kako bi naša zemlja bila pripremljena za Evropsku uniju.

Direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije Slađan Velinov je rekao da projekat "Zelena Srbija" sprovode već treću godinu zaredom širom naše zemlje, a u cilju podizanja svesti građana, lokalnih samouprava i kompanija o značaju zaštite i očuvanja životne sredine.

- Današnjom sadnjom drveća ujedno želimo da na lep i specifičan način obeležimo Nacionalni dan Švedske - rekao je Velinov.

Podsetio je da je Švedska pre 50 godina bila domaćin prve konferencije UN o životnoj sredini i izrazio zadovoljstvo što se ambasada Švedske priključila akciji promovisanja značaja ozelenjavanja i pošumljavanja Srbije.

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi