Zaboravite na glasnu muziku: Komunalna milicija će na licu mesta meriti buku - kazne drakonske

14.06.2021

09:44 >> 13:27

0

Autor: Jovana Vrećo

Sugrađani mogu sve do 23. juna, da pošalju svoje komentare, predloge i sugestije na tekst Nacrta zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini

Zaboravite na glasnu muziku: Komunalna milicija će na licu mesta meriti buku - kazne drakonske
Profimedia

Problem larme godinama muči stanovnike prestonice, a od pre nekoliko dana, na javnoj raspravi našao se upravo Nacrt zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini, kojim bi trebalo da bude omogućeno brže i efikasnije rešavanje ovog problema.

Tako, sugrađani mogu sve do 23. juna, da pošalju svoje komentare, predloge i sugestije na tekst nacrta ovog zakona.

Dve značajne odredbe

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je precizirao da će, kada zakon bude usvojen, kao i podzakonski akti kojima će se pojedine odredbe precizirati, Komunalna milicija Grada Beograda biti opremljena mobilnim aparatima za merenje buke i na svaku prijavu građana reagovaće odmah.

– Komunalni milicionari i inspektori meriće na licu mesta buku i odmah izricati zaštitne mere, a jedna od njih je oduzimanje aparata ili instrumenta sa kojeg se emituje muzika. Tako ćemo da zaštitimo građane od buke i maltretiranja kojem su izloženi godinama. Ove mere su u korist većine ugostitelja koja poštuje sve propise. Naravno, oni koji su bahati biće sankcionisani – istakao je Vesić.

Takođe, milicionari će moći da opomenu onoga ko krši zakon, i to prekršajnom kaznom koja neće biti ispod 150.000 dinara, da privremeno zatvore objekat, zabrane obavljanje delatnosti u nekom periodu ili da oduzmu sredstvo sa koga se emituje buka.

Simbolika?

Dan posle početka javne rasprave 3. juna, (ne)simbolično objavljena je i informacija da su stanari Cetinjske i Zetske ulice, posle dužeg vremena od podnošenja žalbe, dobili spor sa Gradom Beogradom u vezi buke.

Kako se navodi u presudi Prvog osnovnog suda, Grad Beograd nije iskoristio sve postojeće pravne mogućnosti da stane na put bahatim ugostiteljima, stoga je dužan da stanarima, odnosno onima koji su podneli tužbu, isplati naknadu na ime nematerijalne štete.

U skladu sa EU

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je istakla da su Nacrtom zakona transponovane odredbe direktive EU u oblasti buke.

Profimedia

– Nacrtom zakona preciznije je definisano šta je buka u životnoj sredini, proširena je lista izvora buke, kao i nadležnih organa za izradu strateških karata buke i akcionih planova – rekla je ministarka.

Kako je navela, Nacrtom je predviđeno da se uređuju subjekti zaštite od buke, mere i uslovi zaštite, pristup informacijama o buci, nadzor i druga pitanja od značaja za zaštitu životne sredine i zdravlje ljudi.

Mapa buke

Printscreen/ Maps

Jovana Đurović, inicijatorka akcije “Mapa buke” rekla je za 24sedam da je ideja da Komunalna milicija ima merače buke svakako dobra, ali da se plaši kako će to izgledati u praksi.

– Komunalna milicija skoro nikad ne izlazi na teren po prijavama građana. Kada ja zovem za jedan kafić, operateri mi kažu da je već neko od komšija prijavio, ali patrola nikada ne dođe – kaže Đurovićeva.

Ističe da tu postoje i određene nejasnoće.

Pročitajte još:

– Upitno je da li je novim zakonom i podzakonskim aktima predviđeno povećanje broja komunalnih patrola, osim što im se daju merači. Ne znam ni da li se sad nadležnost merenja buke potpuno oduzima ekološkoj inspekciji i prebacuje Komunalnoj miliciji, jer ekološka postupa po prijavi, iako im treba više vremena – zaključuje naša sagovornica.

Podsetimo, prema trenutnim propisima, maksimalni nivo buke u stambenoj zoni je 55 decibela danju i 45 tokom noći.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti