Urađena prva uspešna operacija na devojčici izbavljenoj u požaru na Dorćolu: Oporavak tek predstoji

01.11.2020

13:43 >> 09:33

0

Urađena prva uspešna operacija na devojčici izbavljenoj u požaru na Dorćolu: Oporavak tek predstoji
Copyright Foto:24sedam/Goran Sivački

Minja D. (15), učenica Osme beogradske gimnazije, koju je grupa momaka spasila iz požara na Dorćolu, juče je imala prvu uspešnu operaciju transplantacije kože.

Njena drugarica je na društvenoj mreži Fejsbuk napisala da oporavak tek predstoji, kao i da je operacija prošla kako su svi i nadali.

– Minja je juče imala prvu operaciju transplantacije i prema onome što znamo, to je prošlo dobro kako smo se i nadali. Za utorak je planirana druga, kako bi se zbrinui jednako ugroženi delovi tela. Donori za ovu operaciju trenutno prolaze poslednje testove. Nadamo se da će njihova dobra volja i želja da pomognu biti uslišena, a Minja lakše ići ka oporavku – rekla je ona.

Napominje da su laboratorijske analize, uključujući i test na kovid-19, rentgentski snimci, i razni pregledi Minji neophodni, kao i da oni nisu pokriveni zdravstvenim osiguranjem.

– Ponekad je neophodno da se testira i 5-10 ljudi da bi se pronašla dva čoveka koja su konzilijumski prihvatljiva za intervenciju. Pregledi potencijalnih kandidata podrazumevaju najmanje 1.000-2.000 eura dodatnih troškova po operaciji. Koliko će Minja imati operacija, za sada ne znamo. Ove prve dve transplantacije samo početak, odnosno zbrinjavanje najtežih opekotina trećeg stepena – napisala je drugarica.

Pročitajte još: Otvoren žiro račun: Devojčici spašenoj u požaru potreban novac za nastavak lečenja

Foto:24sedam/Goran Sivački

Kaže da za 15 dana sva mesta na koje je postavljena koža donara, moraju ponovo da se pokriju kožom novih donora, sve do momenta kada te rane budu dovoljno zacelile da se uradi finalna operacija – autotransplantacija Minjinom kožom sa drugog dela tela.

– Slikovito rečeno, koža donora je zapravo privremeni živi zavoj na njene rane, ne i kraj njenog lečenja i oporavka. Zbog toga još jednom apelujem na sve koji su voljni da pomognu Minji i njenoj porodici da obezbedi da njeno lečenje i oporavak budu omogućeni – da izvrše uplatu na namenski račun otvoren kod Banke Inteze: 160-6000000803699-81, korisnik Minja Draganić, adresa Skender begova 12. Minja je borac, ja to znam, to je i moje dete, prebrodiće ona sve.. mi samo treba da učinimo ono što možemo da joj u tome pomognemo – napisala je ona.

Pročitajte još: Vrištala je i dim joj je izlazio iz usta: Heroj Pavle Gavura otkriva kako je spasao devojčicu (15) iz požara na Dorćolu (VIDEO)

Podsetimo, požar u stanu na desetom spratu u Ulici Visokog Stevan izbio je u utorak oko 13 časova, a prema prvim informacijama prouzrokovala ga je slavska sveća. Devojčica, koja je u tom trenutku bila sama u kući, istrčala je na terasu dozivajući pomoć.

Foto:24sedam/Goran Sivački

Primetili su je radnici koji su radili na skelama na susednoj zgradi i odmah pritekli u pomoć. Oni su ušli u stan ispod onog u plamenu i spustili devojku na terasu. To su učinili tako što je Pavle Gavura, jedan od njih, vezan užetom sa terase, dočekao devojku pošto je ona skočila iz zapaljenog stana. Devojka je kolima Hitne pomoći prevezena u Zvečansku.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike