Predstavljeni novi 3D murali za slepe i slabovide osobe: "Modeli na ulicama motivišu naše članove da se osećaju delom grada"

12.05.2022

17:30

0

Pet novih modela murala, koji će biti postavljeni u toku maja na nekoliko lokacija u centru grada, predstavljaju različite umetnike i stilove ulične umetnosti

Predstavljeni novi 3D murali za slepe i slabovide osobe: "Modeli na ulicama motivišu naše članove da se osećaju delom grada"
3D taktilne table - Copyright Promo/Alex Dmitrović

Beograd polako, ali sigurno, postaje grad umetnosti za slepe i slabovide osobe. Naime, u okviru projekta "Umetnost u prolazu", koji realizuje "Street Art Belgrade", danas je u "Dorćol placu" predstavljeno pet novih modela 3D murala za sugrađane koji imaju problema sa vidom.

Ovaj projekat počeo je u oktobru prošle godine, kada su postavljena dva 3D murala na Vračaru, u Sinđelićevoj ulici i u Radoslava Grujića. Nakon toga je krajem marta u Cetinjskoj ulici postavljen još jedan mural - "Ljubav i nada", uz pomoć kojih slepe i slabovide osobe putem dodira mogu da se upoznaju sa umetničkim delima. 

Pet novih modela murala, koji će biti postavljeni u toku maja na nekoliko lokacija u centru grada, predstavljaju različite umetnike i stilove ulične umetnosti.

Pri izboru radova imala se u vidu dostupnost i blizina radova Gradskoj organizaciji slepih Beograda, kako bi članovi mogli kroz kraću šetnju da osete kako izgleda otkrivati umetnost na ulici.

Radovi za koje su urađeni modeli su dela vodećih i prepoznatih uličnih umetnika iz Srbije i sveta - TKV, Piros, Junk, Rage, Lunar i Flying Fortress.

Umetnica TKV je nakon predstavljanja murala sa članovima Gradske organizacije slepih Beograda održala radionicu korišćenja spreja i prisutnima dodatno približila proces stvaranja ulične umetnosti. 

- Drago mi je da su umetnici dobili priliku da učestvuju u projektu približavanja murala slepim i slabovidim osobama. Dobili smo novu poziciju kroz koju imamo dodatni motiv da u procesu rada razmišljamo o tome kako nešto što je vizuelno prenesemo nekome ko ne vidi. To je veoma važno, posebno što se smatra da je "street art" najslobodnija vrsta umetnosti. Ovo je korak napred ka inkluzivnom društvu i drago mi je što su ljudi u okviru "street art" zajednice pokrenuli inicijativu kroz koju se to omogućuje i kreira prostor da se razmišlja o tome kako da umetnost približimo svima - rekla je za 24sedam umetnica Aleksandra Petković TKV.

Modeli murala su inovativni pristup u predstavljanju ulične umetnosti i grafita, jer se kreiranjem radova ulične umetnosti u 3D tehnologiji omogućava slepim i slabovidim osobama da kroz dodir upoznaju umetnička dela koja se nalaze na ulicama Beograda, a uz radove se nalaze i opisi na Brajevom pismu.

- Na početku ovog projekta nisam verovao da je moguće murale prilagoditi slepima i slabovidima, a eto, za manje od godinu dana imamo ukupno osam radova koji su nam dostupni. Naša zajednica je mala i umetnost je i dalje nedovoljno pristupačna slepim i slabovidim osobama. Sama činjenica da će umetnici sada razmišljati o tome da svoje radove prilagode svima, nama znači mnogo. Modeli na ulicama motivišu naše članove da se osećaju delom grada, da se više kreću i da prošetaju, što je veoma dragoceno -  izjavio je za 24sedam Nikola Đorđević, predsednik Gradske organizacije slepih Beograda.

24sedam/Goran Sivački
Nikola Đorđević

Gradska organizacija slepih Beograda okuplja oko 2.000 slepih i slabovidih osoba sa teritorije svih beogradskih opština, dok u Srbiji ima oko 12.000 slepih i slabovidih osoba koje imaju potrebe za podrškom u ostvarivanju svojih prava, kao i za integracijom u sve društvene tokove i svakodnevne aktivnosti, a kulturni život i umetnost su sastavni i važan deo toga.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike