Putem dodira do upoznavanja sa uličnom umetnošću: Na Vračaru postavljeni prvi 3D murali za slepe i slabovide osobe (FOTO)

21.10.2021

08:10

0

Na ovaj način želimo da približimo ovaj pravac savremene umetnosti slepim i slabovidim osobama - rekla je za 24sedam Ljiljana Radošević iz organizacije "Street art Belgrade"

Putem dodira do upoznavanja sa uličnom umetnošću: Na Vračaru postavljeni prvi 3D murali za slepe i slabovide osobe (FOTO)
mural za slepe 24sedam goran sivački (7) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Slepe i slabovide osobe po prvi put imaju priliku da uživaju u beogradskoj uličnoj umetnosti i to putem 3D murala koji se nalaze na Vračaru.

Ovi murali postavljeni su juče u Sinđelićevoj ulici i u Radoslava Grujića, a slepe i slabovide osobe će putem dodira moći da se upoznaju sa umetničkim delima koja oslikavaju beogradske zidove.

Kako je za 24sedam objasnila istoričarka umetnosti Ljiljana Radošević iz organizacije "Street art Belgrade", čiji su članovi pokrenuli ovaj projekat, njihov cilj je istraživanje, dokumetovanje i promocija ulične umetnosti u Beogradu. 

24sedam/Goran Sivački
 

- Uličnu umetnost možemo naći na svakom koraku i mi iz organizacije smo nekako smatrali da je dostupna svima, ali smo shvatili da to baš i nije tako, jer se obično nalazi na mestima koja su teško pristupačna. Zaključili smo da je najproblematičnije predstaviti uličnu umetnost našim slepim i slabovidim sugrađanima, te smo krenuli da radimo na projektu "Umetnost u prolazu", kako bi premostili taj jaz - kaže za 24sedam Ljiljana. 

24sedam/Goran Sivački
 

Kako je ona dalje objasnila, projekat "Umetnost u prolazu" osmišljen je tako da se murali koji već postoje na ulicama grada pretvore u 3D printove, koji se potom zakače za zid.

- Pored 3D printa će pisati na Brajevoj azbuci šta se nalazi na muralu. Na ovaj način želimo da približimo ovaj pravac savremene umetnosti slepim i slabovidim osobama i učinimo im dostupnim taj dinamičan i kreativan svet - rekla je Ljiljana. 

Modeli su urađeni za murale koji su prepoznatljivi po elementima valjkastih formi koji formiraju strukturu glave životinja - žirafe i vuka. Njih je izradio beogradski umetnik Weedzor koji je prisutan na ulicama grada od 2005. godine i između ostalog poznat je po svojim radovima velikih dimenzija. 

24sedam/Goran Sivački
 

Uz 3D modele nalazi se i opis radova na Brajevom pismu kao i QR kodovi koji vode ka sajtu sa više informacija o projektu. 

- U kontinuitetu će biti organizovane vođene ture za sve zainteresovane Beograđane, a na proleće je u planu postavljanje 3D murala na više lokacija u prestonici. Printovi i modeli koji se nalaze na lokacijama gde su naslikani murali služe i kao obrazovno sredstvo za ostale sugrađane, jer tu mogu da vide Brajevu azbuku. Takođe, pomoćiće im da shvate da slepi i slabovidi sugrađani postoje, da imaju svoje potrebe, kao i da treba prezentovati nešto tako neobično na ovaj način kako bi se i njima "približila" ulična umetnost - objasnila je Ljiljana.

Umetnost nije prilagođena slepim osobama

Kako je za 24sedam istakao predsednik Gradske organizacije slepih Beograda Nikola Đorđević, umetnost u Beogradu nije prilagođena slepim i slabovidim osobama.

- Jako je malo eksponata i vodiča koji su nam dostupni. Ovo je prvi 3D mural koji nam je dostupan. Zajedno sa "Street Art Belgrade" smo radili na svemu. kako da ga napravimo, kao i kako da uradimo sve kako bi mural bio dostupan slepim i slabovidim osobama - rekao je Nikola za 24sedam.

Kako kaže, Gradska organizacija slepih Beograda okuplja oko 2.000 slepih i slabovidih osoba sa teritorije beogradskih opština. 

- Samim tim je veoma važna svaka aktivnost koja doprinosi da populacija slepih ima više stvari koje može da doživi. Ovo nije samo umetnička postavka, već se ovim pristupom uvažava naša populacija. U okviru umetničkih dela se nalaze i opisi na Brajevom pismu što će i građanima koji nemaju problem sa vidom približiti naše pismo - zaključio je Nikola. 

Kako da život slepih i slabovidih osoba bude lakši?

Kako kaže Nikola, Grad radi na tome da se olakša život slepih i slabovidih osoba, međutim, mnogo toga je potrebno za lakši život. 

- Najbitnije je da Beograd vodi računa o tome da saobraćaj bude prilagođen slepim osobama, kako bi im se olakšalo samostalno kretanje. Nama je bitno da vozila budu parkirana na označenim mestima, jel ako se parkiraju na trotoar, može da nastane problem jer ne možemo da pratimo taktilne trake - rekao je naš sagovornik.

Objašnjava i da je veoma je bitno da im se omogući lakši pristup javnom saobraćaju, kao i da se postavi što više zvučnih semafora.

24sedam/Goran Sivački
 

- Svake godine organizujemo obuke za naše članove o samostalnom kretanju, ali je toga malo. Pet do 10 osoba godišnje pohađa obuku, a naša organizacija ima preko 2.000 članova. Dosta je problema, nema čak ni dovoljno osoba koje bi organizovale obuku članova. Malo je slepih i slabovidih osoba koji su se odvažili da se same kreću, mogao bih da ih nabrojim na prste obe ruke - rekao je Nikola. 

Naš sagovornik je zaključio da je najvažnija stvar da se omogući zapošljavanje slepih i slabovidih osoba, jer svako ko samostalno zarađuje, može lakše da se brine o sebi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike