Teku pripreme za 35. Beogradski maraton: "Uređuju se putevi, trotoari, parkovi, javne fontane i česme"

11.05.2022

16:11

0

Predviđeno je i održavanje Dečjeg maratona, ali on će biti organizovan do kraja godine zbog radova na rekonstrukciji "Beo zoo-vrta", gde se tradicionalno održava ova manifestacija

Teku pripreme za 35. Beogradski maraton: "Uređuju se putevi, trotoari, parkovi, javne fontane i česme"
Copyright 24sedam/ Katarina Mihajlović

Jubilarni 35. Beogradski maraton biće održan u nedelju, 15. maja, pod sloganom "Prijateljstvo na duge staze", najavili su danas organizatori na konferenciji za novinare u Starom dvoru.

Sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš istakao je da će posle dve godine pauze ponovo biti održana "Trka zadovoljstva", kao i trke polumaratona i maratona, uz niz pratećih sadržaja.

Prema njegovim rečima, predviđeno je i održavanje Dečjeg maratona, ali on će biti organizovan do kraja godine zbog radova na rekonstrukciji "Beo zoo-vrta", gde se tradicionalno održava ova manifestacija.

Beoinfo
 

- Beograd je tradicionalno dobar domaćin svetskim takmičenjima, a Beogradski maraton je uvod u najveće događaje koji nas očekuju u toku godine. Takođe, Beogradski maraton pokazuje i spremnost sistema da odgovori na ovakve izazove. Ekipe komunalnih preduzeća su tim povodom već više od mesec dana na terenu. Uređuju se putevi, trotoari, parkovi, javne fontane i česme, a sve sa ciljem da se ovaj praznik sporta predstavi u najlepšem svetlu - istakao je Glavaš.

On je već za subotu najavio izmene u režimu javnog gradskog prevoza, a od nedelje ujutru sukcesivno zatvaranje trasa za trke polumaratona i maratona. Takođe je istakao da će "Parking servis" i Uprava saobraćajne policije početi sa uklanjanjem vozila sa trase od subote od 22 sata.

Glavaš je pozvao sugrađane da uklone vozila sa trase, koja se nije menjala u odnosu na prethodnu godinu i koja se može videti na sajtu Grada Beograda. Takođe ih je zamolio da imaju razumevanja za izmene na velikom broju linija javnog gradskog prevoza koje će trajati do nedelje u 15 sati. Pozvao je sugrađane da se priključe "Trci zadovoljstva" na sam dan održavanja manifestacije, i za taj dan najavio izuzetno lepo vreme.

Direktor Beogradskog maratona Darko Habuš podsetio je da su prethodne dve godine bile organizaciono veoma teške zbog pandemije virusa korona.

- Jako se radujemo što će jubilarni 35. Beogradski maraton biti organizovan u prepoznatljivom starom obimu sa velikim brojem trkača i gostiju Beograda, uključujući i najmasovniju "Trku zadovoljstva" - naveo je Habuš, i pozvao sugrađane da podrže događaj. 

On je najavio učešće 6.700 takmičara, od kojih će njih 6.000 učestvovati na individualnim trkama u polumaratonu i maratonu, kao i rekordnih 700 učesnika u štafetnoj trci na 21 kilometar.

24sedam/ Katarina Mihajlović
 

- U nedelju nas očekuje brza i elitna trka, s obzirom na to da imamo sedam takmičara iz Etiopije sa personalnim rekordima od 2:09 minuta, što je na granici rekorda beogradske staze na 42 kilometra, dok su učesnice na granici 2:29 minuta. Takođe i u polumaratonskoj trci nas očekuje veoma dobra trka jer su prijavljeni kvalitetni domaći takmičari i regionalni šampioni - najavio je direktor Beogradskog maratona.

On je dodao da je cilj organizatora da Beogradski maraton bude lider u regionu i da ga trkači rado biraju u svom kalendaru aktivnosti. Takođe je rekao da je zajednička strategija sa Gradom Beogradom, kao pokroviteljem manifestacije, promocija fizičke aktivnosti, zaštita životne sredine i podrška osobama sa invaliditetom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike