"Hej, ipak je sada ok": Otvoren 8. Festival međugeneracijske saradnje i solidarnosti (FOTO)

11.05.2022

13:55

0

Festival su organizovali Gerontološki centar Beograd i Sekretarijat za socijalnu zaštitu

"Hej, ipak je sada ok": Otvoren 8. Festival međugeneracijske saradnje i solidarnosti (FOTO)
bf21b4fcf3f5d04b056fdd32c18d9e4b_7352891170 - Copyright Beoinfo

U klubu za stare "Stari grad 2" danas je otvoren Festival međugeneracijske saradnje i solidarnosti "Hej, ipak je sada ok".

Festival su organizovali Gerontološki centar Beograd i Sekretarijat za socijalnu zaštitu, a sekretarka Nataša Stanosavljević podsetila je da u Beogradu živi više od 350.000 ljudi starijih od 65 godina i 400.000 penzionera.

Kazala je i da Beograd podržava sve aktivnosti za poboljšanje položaja najstarijih sugrađana, a da je ideja da se i mlađim generacijama približi rad klubova za starije kako bi svi zajedno podržali koncept aktivnog starenja.

Beoinfo
 

Ona je naglasila da su stariji sugrađani i dalje aktivni činioci našeg društva, te da se principi starenja moraju uvažiti, a naročito se, rekla je, moramo boriti protiv nasilja nad starijim osobama.

- Prevencijom se borimo protiv takvih i sličnih pojava i nastavićemo tu borbu i ubuduće - rekla je sekretarka.

Predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović naglasio je važnost solidarnosti i potrebe da mlađe generacije brinu i uvažavaju starije.

- Međugeneracijska saradnja treba da dovede do toga da naši najstariji sugrađani imaju obezbeđene sve potrebne uslove za svoju generaciju i upravo zato je Opština Stari grad posvetila mnogo pažnje i aktivnosti starijim sugrađanima - kazao je Marjanović.

Beoinfo
 

Podsetio je da u prethodnom periodu zbog pandemije stariji sugrađani nisu imali prilike da koriste određene programe, ali da im sada nude besplatne izlete, besplatno plivanje, različite radionice i druge programe kako bi oni bili što aktivniji.

Direktor Gerontološkog centra Beograd Srđan Dimitrijević je podsetio da ta ustanova ima 33 dobro opremljena kluba na teritoriji svih gradskih opština i ukazao da su dobri odnosi i razumevanje starijih i mladih generacija ključni za opstanak svakog društva.

24sedam/Goran Sivački
Radoslav Marjanović

U klubovima za starije se pružaju usluge poput pranja, sušenja i peglanja veša, održavanja lične higijene, ali i se brine i o njihovoj potrebi za druženjem i to kroz mnogobrojne interaktivne aktivnosti koje se svakodnevno realizuju.

Godišnje usluge klubova koristi više od 10.000 starijih sugrađana, a usluga se pruža 12 sati dnevno u 33 kluba na teritoriji grada.

Aktivnih korisnika klubova na teritoriji grada ima oko 9.000, a u klubovima se organizuje preventivna zdravstvena zaštita, održavaju se literarne, dramske i likovne sekcije, folklorne grupe i grupe pevača kao i brojne druge aktivnosti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike