Ova zgrada na Novom Beogradu tri puta je izbegla propast: Čak ni NATO bombe nisu mogle da je sruše!

07.05.2022

17:45

0

Čovek koji je zaradio nadimak "Lovac na Tita", imao je plan da se avionom zaleti u zgradu

Ova zgrada na Novom Beogradu tri puta je izbegla propast: Čak ni NATO bombe nisu mogle da je sruše!
profimedia-0012541957 - Copyright Profimedia

Jedan od simbola Beograda, zgrada "Ušće", koja je za vreme vladavine komunista bila poznata pod nazivom "CK", skraćeno od "Centralni Komitet Saveza komunista Jugoslavije", u svojoj višedecenijskoj istoriji je čak tri puta izbegla propast.

U NATO agresiji na SR Jugoslaviju, u proleće 1999. godine, zgrada nije uspela da izbegne zlu kob. Tada je, u dva napada, na nju bačeno 12 tomahavk raketa, ali je građevina izdržala napad i nije sravnjena sa zemljom.

Bilo je te 1999. u Beogradu i drugih zgrada koje su pretrpele strašna razaranja, čak i sa ljudskim žrtvama, ali slika modernog solitera koji gori i iznad kog se uzdiže ogroman crni dim bila je apokaliptična.

Profimedia
 

Soliter je preživeo NATO bombe, ali je zamalo stradao od strane investitora koji je zgradu kupio 2001. i nameravao da je sruši i izgradi novu. Međutim, od te ideje se brzo odustalo i odlučeno je da zgrada bude rekonstruisana. 

Radovi na osposobljavanju i preuređenju započeti su 2002. i završeni sredinom 2005. Zgrada je tada u potpunosti osavremenjena i prilagođena najvišim svetskim standardima, a dozidana su i dva nova sprata.

Profimedia
 

Nikola Kavaja planirao napad sedamdestih

Svim građanima je poznato da je zgrada "Ušće" jedva "preživela" NATO bombardovanje, ali mnogi ne znaju da je Nikola Kavaja, srpski nacionalista, član četničke organizacije i antikomunista planirao 1970. godine da otme avion i zakuca ga u zgradu.

Čovek koji je zaradio nadimak "Lovac na Tita", imao je plan da se avionom zaleti u zgradu "CK" i tako uništi jezgro jugoslovenskih komunista.

Zanimljivo je da je godinama kasnije Kavaja zaista u Americi oteo jedan putnički avion, "Boing 727", 20. juna 1979. godine.

Printscreen Youtube
 

Let otetog aviona bio je neobičan - Kavaja je najpre pustio putnike i veliki deo posade, zatim se uputio na prekookeanski let do Irske gde se predao policiji nakon čega završava na dugoj robiji u SAD.

Treća najviša zgrada u Srbiji

"Ušće" predstavlja treću najvišu zgradu u Srbiji i jednu od najsavremenijih u regionu. Visoka je ukupno 141 metar sa antenom.

Originalna visina zgrade bila je 103,9 metara, ali je nakon rekonstrukcije dozidano još dva nova sprata, te je danas visoka 110 metara.

Delo je arhitekte Mihaila Jankovića.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Uz samu zgradu "Ušće" marta 2009. otvoren tržni centar "Ušće", a 2020. je završena i zgrada "bliznakinja" - "Ušće Tower 2", sa 22 sprata, tako da "CK", posle pola veka postojanja, više nije usamljen.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike