Polje suncokreta kao simbol solidarnosti: Udruženi Novobeograđani oslikali betonske separee na Savskom keju (FOTO)

04.05.2022

07:26

0

Oslikavanje 16. aprila bila je prva zajednička akcija u nizu akcija oslikavanja koje organizuju tri udruženja koja se bave uređenjem Savskog keja - navela je Nevena Mijatović iz udruženja “Za naš kej"

Polje suncokreta kao simbol solidarnosti: Udruženi Novobeograđani oslikali betonske separee na Savskom keju (FOTO)
biciklo - Copyright Udruženje "Za naš kej"

Članovi nekoliko novobeogradskih udruženja nedavno su organizovali akciju oslikavanja betonskih separea na Savskom keju kako bi ulepšali ovo popularno šetalište, ali i poslali poruku - "Kad smo solidarni, priroda pobeđuje".

Kako je za 24sedam objasnila Nevena Mijatović iz udruženja “Za naš kej”, oni su u septembru 2021. organizovali festival na Savkom keju i tada su pozvali Nadu Krstajić, diplomiranu zidnu slikarku i komšinicu, da oslikava separee sa komšilukom kao deo festivalskih aktivnosti.

- I deca i odrasli su bili oduševljeni i rado su učestvovali, tako da smo sada rešili da oslikamo komšijskim snagama i ostale separee - navodi naša sagovornica.

Kako nam je objasnila, članovi udruženja "Za naš kej" nisu želeli samostalno da organizuju oslikavanje svih betonskih separea zato što nisu jedini koji se bave Savskim kejom i njegovim uređenjem.

Oni su zajedno sa udruženjima "Zajednička akcija blok 70 i 70a" i "Savski nasip" dogovorili zajedničko oslikavanje, a najmanje 147 ljudi je doniralo ukupno 259.385 dinara, kako putem internet uplata, tako i kroz neumorni volonterski rad članova i članica oba udruženja na štandovima sa teglama za novčane donacije na nekoliko lokacija u savskim blokovima.

- Oslikavanje 16. aprila bila je prva zajednička akcija u nizu akcija oslikavanja koje organizuju tri udruženja koja se bave uređenjem Savskog keja. Umetnički kolektiv "Polimorf" je oslikao jedan ceo blok od tri betonska separea u Bloku 70 u ime udruženja "Zajednička akcija blok 70 i 70a", a umetnica Nada Krstajić jedan betonski separe u ime udruženja “Za naš kej” u Bloku 70 - rekla je Mijatovićeva.

Suncokreti - simbol solidarnosti

Na separeu "Za naš kej" članovi udruženja su naslikali polje suncokreta, jer su oni simbol solidarnosti.

- Poruka koju smo ostavili zajednici je “Kad smo solidarni, priroda pobeđuje”. Daću dve interpretacije te poruke. Prvo, da bismo odbranili reku od zagađenja, drveće od seče i travu od betonizacije potrebno je puno zajedničkog i solidarnog rada. Drugo, samo uz solidarnost celog komšiluka, pa i naših trenutnih komšija koje imaju splavove na keju, postići ćemo to da kej bude mesto na kome u prirodi mogu da uživaju svi, a ne samo oni koji mogu da plate piće na splavu da bi videli reku - kaže naša sagovornica.

Ističe da su se druga dva udruženja takođe vodila motivima iz prirode u svojim muralima.

- Udruženje "Zajednička akcija bloka 70 i 70a" obradilo je temu ozelenjavanja, dok će "Savski nasip" oslikavati ptice i ostale životinje koje žive duž celog nasipa - navodi Mijatovićeva.

Ističe i da će u maju umetnik Nenad Stojkov oslikati ceo blok od tri betonska separea u Bloku 45 u ime udruženja "Savski nasip", dok će umetnik "Hope" oslikati jedan separe za udruženje "Zajednička akcija blok 70 i 70a" u Bloku 70.

Podrška

- Podržao nas je "Beowallz graffiti shop" i donirao jedan deo boja za oslikavanje. Ljiljana Radošević, istoričarka umetnosti koja vodi "Street art Belgrade" ture, poklonila je kao nagradu našim donatorima jednu od svojih tura u Bloku 45 - objašnjava naša sagovornica.

Kako kaže, u celoj akciji kao podrška tu su i legendarni umetnik "Hope", umetnički kolektiv "Polimorf", umetnica Nada Krstajić i umetnik Nenad Stojkov.

- Ovo je jedna građanska akcija iz svakog ugla - građani su samostalno došli na ideju, donirali novac potreban za farbu i ruke, a potom i oslikavali - zaključila je Mijatovićeva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike