Liftovi u Beogradu stari u proseku 42, a radni vek im 25 godina! Majstori opravljaju i one koji su već tri puta "odslužili svoje"!

15.04.2022

06:50

0

U JP "Gradsko stambeno" za 24sedam kažu da su od početka godine imali nešto više od 16.000 intervencija na liftovima

Liftovi u Beogradu stari u proseku 42, a radni vek im 25 godina! Majstori opravljaju i one koji su već tri puta "odslužili svoje"!
Copyright 24sedam/Pixabay/Profimedia

U sve više prestoničkih zgrada liftovi ostaju da pokvareni "vise" u mraku, pa su stanari prinuđeni da idu peške i po više spratova, a sve zbog neispravnosti i čestih kvarova postrojenja, mahom zbog liftova "zrelih za penziju".

Naime, kako su rekli u JP "Gradsko stambeno" za 24sedam, od početka godine imali su nešto više od 16.000 intervencija na liftovima koji su u sistemu održavanja ovog javnog preduzeća.

- Prosečna starost tih liftova je 42 godine, a broj intervencija je učestaliji što su liftovi stariji. Radni vek lifta je 25 godina, a samo zahvaljujući velikom iskustvu i snalažljivosti majstora uspevamo da održimo u funkcionalnom i bezbednom stanju čak i ona liftovska postrojenja koja su starija od 60 godina - naveli su u "Gradskom stambenom".

Ipak, kako naglašavaju, to nije uopšte lak posao.

- Pojedini rezervni delovi odavno se više ne proizvode, te se neki u radionicama čak i ručno izrađuju. Na taj način stanari prolongiraju ono što je neminovno - remont postojećih liftova ili njihova zamena novim. To su investicioni radovi koji se preko ovog preduzeća mogu otplatiti na do čak 60 mesečnih rata, što je najpovoljniji sistem otplate u regionu, ali je konačna odluka na vlasnicima liftova, odnosno vlasnicima stanova - objasnili su naši sagovornici.

Ono što je bitno jeste da liftovi, pored mesečnog servisa, podležu redovnoj godišnjoj tehničkoj kontroli koju obavljaju nezavisna akreditovana tela, tako da su za upotrebu bezbedni svi koji imaju pozitivan nalaz, tj. sertifikat.

Pixabay
 

- Nema bojazni za bezbednost korisnika jer se oni koji bi daljom upotrebom mogli da nekoga ugroze isključuju dok se uočeni nedostaci ne otklone. Ipak, više od polovine liftova koje mi održavamo izvan je eksploatacionog perioda i treba razmišljati o njihovom remontu, odnosno zameni novim. To nikako ne znači da im preti isključivanje iz pogona narednih nedelja ili meseci, ali znači da nisu večni i da se ne mogu zauvek održavati samo sitnim popravkama. Iako godišnje uputimo oko 400 ponuda za remont i zamenu lifta, pozitivan odgovor dobijamo sa tek nekoliko desetina adresa, što je nedovoljno, te su samim tim liftovi u našem sistemu svake godine u proseku sve stariji - zaključili su u "Gradskom stambenom".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike