Pogledajte kako sija železnička stanica "Novi Beograd" nakon renoviranja: Posle četiri godine sve linije BG voza u funkciji (FOTO/VIDEO)

30.03.2022

08:03

0

Od Zemun polja do Novog Beograda stiže za oko 15 minuta bez saobraćajnih gužvi

Pogledajte kako sija železnička stanica "Novi Beograd" nakon renoviranja: Posle četiri godine sve linije BG voza u funkciji (FOTO/VIDEO)
Ilustracija - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Satnica polazaka koja se čuje sa razglasa i mnogobrojni putnici koji strpljivo čekaju dolazak voza ovekovečili su otvaranje železničke stanice "Novi Beograd", čiji su radovi trajali dve godine. 

Martovskim suncem okupanog jutra reporteri 24sedam obišli su rekonstruisanu novobeogradsku stanicu, na kojoj su zatekli mašine i radnike koji još uvek sređuju ono što je preostalo kako bi baza srpske železnice funkcionisala bez problema.

Već na samim stepenicama okačena su obaveštenja koja vas usmeravaju na koji peron da izađete, u zavisnosti od toga na koju stranu grada idete - ka Batajnici ili ka Ovči.

Dok su se neki sugrađani snašli, bilo je i onih koji su tumarali po stanici, ali samo nakratko, jer su ih drugi putnici ili radnici obezbeđenja uputili na kom koloseku bi trebalo da čekaju svoj voz.

Klupe za sugrađane koji čekaju svoj prevoz do posla, đake koji idu u školu ili samo putnike namernike, smeštene su u razmaku od nekoliko metara, a napravljene su sa nadstrešnicom koja čuva Beograđane od jarkog sunca i vremenskih nepogoda.

Sugrađanin Ivan M. koji putuje od Zemun polja do Novog Beograda, gde mu je firma u kojoj trenutno radi, za 24sedam kaže da je nedavno prodao automobil, a da mu je otvaranje rekonstruisane stanice došlo kao poručeno.

- Sednem u voz, koji mi prolazi na pet minuta od kuće, i za nekih 15 minuta već sam na Novom Beogradu. Osim brzine kojom stižem na posao, znatno je olakšavajuće to što se ne zaglavim u vožnji. Stresa nema - rekao je Ivan.

U kontrasmeru, od Novog Beograda do Batajnice putuje sugrađanka Dragica, koja za 24sedam ističe da je jedva čekala da se ova stanica sredi.

- U Batajnici mi žive unučići i često ih obilazim. Sada ću znatno brže stizati tamo i imati više vremena da provedem sa njima - rekla je Dragica.

Niz novina

Ovom rekonstrukcijom, kako je ranije navedeno, urediće se oko 3.400 metara kvadratnih saobraćajnica, 6.000 kvadratnih metara zelenih površina, a postavljeno je i 15 saobraćajnih znakova koji pokazuju da je ovde železnička stanica.

Ono što je značajna novina jeste i to što je otvoren veliki parking za automobile sa 260 mesta.

Na ovoj stanici od juče, 28. marta, staju i "regio" vozovi koji saobraćaju između Beograda i Novog Sada, kao i "intersiti" vozovi "Soko", koji saobraćaju na brzoj pruzi. Ono što je najznačajnije jeste da su srpske železnice, posle četiri godine, pustile sve linije BG voza u funkciju.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović juče je rekao da na stanici ima još puno toga da se uradi, te da moli sve ljude za malo strpljenja.

-  Puštamo BG voz i preko Batajnice, Zemun polja, Zemuna, Tošinog bunara, Novog Beograda do "Beograd centra" - rekao je juče Momirović.

Naime, BG voz više meseci nije saobraćao do Batajnice zbog završnih radova na brzoj pruzi.

- Vraćamo BG voz u punom kapacitetu i stanovnici Batajnice i Zemun polja konačno će imati najkvalitetniju železničku vezu sa centrom grada. Vrlo brzo, do kraja ove godine, imaćemo još 18 novih garnitura i uključiti ih u BG voz. Tako da vraćamo i ovu lokalnu liniju u punom kapacitetu - rekao je Momirović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike