Deca Beograda: Branko Kockica - osnivač Pozorišta "Puž" koje ove godine obeležava 45. rođendan

27.03.2022

17:30

0

Glumom se bavi od detinjstva, a po završetku srednje škole upisao je Pozorišnu akademiju u prestonici

Deca Beograda: Branko Kockica - osnivač Pozorišta "Puž" koje ove godine obeležava 45. rođendan
Tan2022-3-25_202134656_5 - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Pozorište "Puž" ove godine obeležava 45 godina od osnivanja, te je tim povodom u petak u Etnografskom muzeju otvorena izložba "Bajka lično" kojoj je prisustvovalo mnoštvo umetnika, kao i popularni glumac Branislav Milićević, poznatiji kao Branko Kockica.

Naime, Branko Kockica je osnivač "Puža", koje je jedno od retkih beogradskih pozorišta u kojem se decenijama podjednako zabavljaju i roditelji i deca.

Branislav Milićević rođen je 3. aprila 1946. godine u Zemunu, a publici je najpoznatiji po ulozi u dečjoj TV emisiji "Kocka, kocka, kockica".

ATAImages/Antonio Ahel
 

Njegov otac je bio glumac, a majka profesorka nemačkog jezika.

Zbog očevog posla je živeo u Pančevu, Novom Sadu i Zrenjaninu, gde je prvi put počeo da glumi u pozorištu. Glumom se bavi od detinjstva, a po završetku srednje škole upisao je Pozorišnu akademiju u Beogradu.

U "Ateljeu 212" je igrao u kultnim mjuziklima "Kosa" i "Isus Hristos Superstar", te predstavama "Hamlet u podrumu", "Okovani Prometej" i drugima.

Na filmu je debitovao 1968. godine ulogom u ratnoj drami "Uzrok smrti ne pominjati". Odigrao je još 20-ak uloga na filmu i televiziji, ali mu je najveću popularnost donela dečja emisija "Kocka, kocka, kockica" koja je emitovana skoro dve decenije.

Nadimak Branko Kockica upravo potiče iz tog vremena. Za godinu dana "Kockica" je postala jedna od najpopularnijih emisija za decu u Jugoslaviji, a taj status je zadržala i narednih dvadeset godina.

U emisiji Branko sa grupom dece predškolskog uzrasta istražuje čovekovo okruženje i svakodnevnicu, ali i kako se lepo ponašati i biti dobar prijatelj. Ukupno je snimljeno više od 250 epizoda.

Emisija je karakteristična po svom žargonu i uzrečicama. Branko se uvek obraća deci sa "drugari", a kolektivni uzvik im je "tata-ta-tira". Pesma sa najavne špice "U svetu postoji jedno carstvo" je veoma poznata čak i današnjim generacijama.

Sa suprugom Slobodankom Cacom Aleksić je 1977. osnovao Pozorište "Puž" koje je danas jedno od najznačajnijih dečjih pozorišta u Srbiji.

Snimio je desetak albuma dečjih pesama, te objavio dve knjige za odrasle "Mala muška antologija" i "Prizemljena sreća".

Branko je takođe i gradski odbornik u Skupštini grada Beograda.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike