Grad obezbedio milion evra: Počela rekonstrukcija kalemegdanske Zindan kapije izgrađene u 15. veku

17.03.2022

12:54

0

Na ovaj način čuvamo svoju istoriju, kulturu i identitet - kaže Vesić

Grad obezbedio milion evra: Počela rekonstrukcija kalemegdanske Zindan kapije izgrađene u 15. veku
Zindan kapija - Copyright Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je danas početak radova na rekonstrukciji Zindan kapije, a potom i završetak radova na sanaciji fasade Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda na Kalemegdanu. 

Događaju su prisustvovali zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Olivera Vučković i direktorka JP "Beogradska tvrđava" Marija Kuprešanin. 

Vesić je istakao da je došlo vreme da Grad Beograd može da uloži ozbiljan novac u rekonstrukciju Beogradske tvrđave. 

Beoinfo
 

- Posle obnove Damad Ali-pašinog turbeta, Malih stepenica Jelisavete Načić, Velikih stepenica, rekonstrukcije Spomenika zahvalnosti Francuskoj i spomenika Pobednik, kao i obnove Sahat kule, došao je trenutak da krenemo sa rekonstrukcijom Zindan kapije - naveo je Vesić. 

Istakao je da će Grad Beograd u obnovu Zindan kapije uložiti nešto više od milion evra, odnosno oko 120 miliona dinara. 

- Konačno ćemo rekonstruisati ovu kapiju, koja je sagrađena u 15. veku i predstavlja blago Beogradske tvrđave. Rekonstrukcijom ćemo dobiti dosta prostora za kulturne delatnosti u okviru same kapije - najavio je Vesić. 

Beoinfo
 

Uređujemo najvrednije što imamo iz naše istorije, rekao je Vesić i podsetio da je Beogradska tvrđava jedno od najposećenijih mesta stranih turista u srpskoj prestonici. 

- Na ovaj način čuvamo svoju istoriju, kulturu i identitet. Tako se čuva Beograd i tako Beograd pobeđuje - zaključio je zamenik gradonačelnika.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike