Urnebesne mape opština u Beogradu: Kod Vuka preti da vas pojede "zvezdarska neman", a u centru nikla "mala bara puna krokodila" (FOTO)

18.03.2022

08:15

0

Geodeta Mihajlo Bobar pravi "fantastične mape" beogradskih opština

Urnebesne mape opština u Beogradu: Kod Vuka preti da vas pojede "zvezdarska neman", a u centru nikla "mala bara puna krokodila" (FOTO)
mape-beogradskih-opstina-zvezdara Privatna arhivaMihajlo Bobar1b - Copyright Privatna arhiva/Mihajlo Bobar

Zamislite da se jednog jutra probudite kod "Ukletog Vukovog spomenika" gde preti da vas pojede "zvezdarska zelena neman", ili u "Kaluđerskom zalivu" u kojem vreba opasnost od "krakena". 

Upravo jednu takvu "fantastičnu mapu" beogradske opštine Zvezdara napravio je beogradski geodeta Mihajlo Bobar, kome je kartografija primarno zanimanje. Pored toga, on se bavi i fotografijom i dizajnom, uz pomoć kojih je uspeo svoju profesiju da poveže sa hobijem.

- Odatle se i stvorila ideja da spojim te dve stvari u jednu "fantastičnu mapu" koja zapravo prikazuje realne predele u Beogradu - objašnjava on za 24sedam.

Privatna arhiva/Mihajlo Bobar
 

"Mirijevsko šipražje", "Avalski vrhovi", "Istočna kapija Singidunuma Konjarnik", "Kisela Voda", samo su neki od pojmova koje je Mihajlo ucrtao na mapi opštine Zvezdare.

- Čudovišta, začarani predeli, ostrva i ostale "fantastične" pojave su tu baš iz razloga da kartu učine zanimljivijom svim uzrastima. Zapravo, da budem iskren, da bi bilo zanimljivo meni samom. Ipak sam ovo počeo da radim iz hobija i zato što želim da ispoljim svoju kreativnost i malo se nasmejem - kaže on. 

Na mapi Zvezdare ucrtan je i pojam "Bobarov konak", za koji autor ove karte kaže da predstavlja njegov lični otisak. 

- Živim u tom predelu, pa osećam i neki lokalpatriotizam prema njemu - naveo je naš sagovornik.

Privatna arhiva/Mihajlo Bobar
 

Pored opštine Zvezdara, Mihajlo je nacrtao i mapu opštine Stari grad, a kao inspiracija poslužili su mu lični doživljaji ovih delova grada, sami stanari i reputacija kakvu su stekli među njima.

Mapu Starog grada krase "Dorćolski zmaj, "Muzej", "Konj", "Konačišće Moskva", "Kuća gradskih otaca" i "Mala bara puna krokodila". 

Takođe, na ovoj opštini Mihajlo je ucrtao i "Jevremovačku začaranu šumu", "Bifer" i "Arhipelag periferijskih pećinara". 

Zašto je Vuk "uklet", a šta je "Kisela Voda"?

Privatna arhiva/Mihajlo Bobar
Mihajlo Bobar

Kako je za 24sedam objasnio autor ove mape, Vukov spomenik je uklet zbog stajališta voza i podzemnih prolaza koji znaju da budu opasni i jezivi noću.

- Lično sam imao par sablasnih situacija tamo, pa otuda i naziv. "Kisela Voda" je bio moj pokušaj da ubacim nešto od hidrografije na Zvezdaru, a naziv je zapravo u realnosti vezan za ulicu u Mirijevu - kazao je Mihajlo.

Isto tako, "Mirijevo MC" je njegov "luckast pokušaj da poveže dva pojma u jedan".

- MC danas označava nekog hip-hop muzičara koji baca dobre rime, a sa druge strane MC predstavlja i rimski broj 1.100, koji bi možda mogao da nam kaže da se radi o Mirijevu u srednjem veku - ističe naš sagovornik. 

Mihajlo u planu ima i izradu ostalih mapa beogradskih opština.

- Nisam očekivao ovoliko interesovanja i pozitivnih reakcija, iskreno. Ali sve to mi daje inspiraciju i želju da nastavim, iako sam i na master studijama i radim u isto vreme. Kao što rekoh, ovo mi na neki način predstavlja izduvni ventil i omogućava mi da se odvojim od dosadne svakodnevice. Tako da uskoro očekujte i sledeću kartu - zaključio je za 24sedam Mihajlo Bobar.  

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike