Od Beograda do Novog Sada za manje od pola sata! Poznata cena karte ovog putovanja

16.03.2022

18:33

0

Prevoz na toj relaciji biće besplatan za decu uzrasta do sedam godina koja su u pratnji roditelja

Od Beograda do Novog Sada za manje od pola sata! Poznata cena karte ovog putovanja
vucic voz (1) - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Vozna karta od Beograda do Novog Sada, brzim "Soko" vozom koji će saobraćati prugom koja će biti otvorena za saobraćaj u subotu 19. marta, kostaće 300 dinara u jednom pravcu tokom promotivnog perioda, izjavio je večeras ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

On je za Tanjug rekao da će prevoz na toj relaciji biti besplatan za decu uzrasta do sedam godina koja su u pratnji roditelja.

Tanjug/Rade Prelić
Tomislav Momirović

- Moramo da vratimo poverenje u železnicu, ljude u vozove i zato na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u narednom periodu cena karte za brze soko vozove iznosiće 300 dinara, a deca uzrasta do sedam godina prevoziće se besplatno u pratnji svojih roditelja - rekao je Momirović.

Istakao je da će posle 138 godina od puštanja prve pruge u Srbiji i 46 godina od puštanja pruge Beograd-Bar konačno biti otvoren jedan kapitalan projekat u železničkoj infrastrukturi.

Zvaće se "Soko"

24sedam/Katarina Prelević
 

Od 3.481 pristigle prijave na konkurs "Srbija voza" žiri je 14. marta izabrao rešenje koje je osmislio dizajner Andrija Arsić - prugom Beograd - Novi Sad saobraćaće brzi voz po imenu "Soko". 

Pobednik je dobio nagradu od milion dinara.

24sedam/Katarina Prelević
Pobednik konkursa Andrija Arsić 

Pobedničko rešenje čini stilizovana glava sokola u bojama srpske zastave i ćirilički natpis "Soko" ispod nje.

Kako je ranije objavljeno, neki od ključnih kriterijuma za izbor pobednika bili su da logo i ime ilustruju vrednosti brzih vozova (brzina, jedinstvenost, originalnost, savremenost), kao i da ime mora biti integrisano u logotip.

"Rame uz rame" sa Francuskom i Nemačkom

Beoinfo
 

Uspostavljanjem putničkog saobraćaja na brzim prugama Srbije sredinom marta, na relaciji od Beograda do Novog Sada, a za tri godine do Subotice i Budimpešte, naša zemlja će se naći "rame uz rame" sa Francuskom, Belgijom, Nemačkom i drugim evropskim zemljama u kojima se putuje brzim prugama.

Za brzu prugu, Srbija je kupila tri Štadlerova voza "Kis 200", čija je vrednost više od 50 miliona evra. 

U redovnom saobraćaju biće korišćena dva voza, a treći do 15. marta stiže u zemlju.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

"Kis 200" su najsavremeniji vozovi u kojima ljudi putuju najmodernijim prugama: opremljen sa 314 kožnih sedišta, pet toaleta i bifeom. 

Voz je prilagođen i osobama sa invaliditetom. Prednost brzih vozova je komfor, brzina i to što ne zagađuju životnu sredinu.

Takođe, na prugama Srbije naći će se novih 18 elektrovozova, čija je vrednost 112 miliona evra. To će biti regionalni vozovi koji će saobraćati na celoj teritoriji Srbije na elektroficiranim prugama, maksimalnom brzinom od 160 kilometara na sat.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike