Beograd će opet imati Đumrukanu: Prestonica nije imala nešto takvo, a čekamo je 180 godina!

18.02.2022

08:00

0

Želimo da afirmišemo trupe i privatne inicijative i da tako pomognemo mladim teatrima, kaže zamenik gradonačelnika

Beograd će opet imati Đumrukanu: Prestonica nije imala nešto takvo, a čekamo je 180 godina!
profimedia-0474731935 - Copyright Profimedia

Grad Beograd će u narednom periodu obnoviti čuvenu "Đumrukanu", prvo stalno beogradsko pozorište, koje je počelo da radi još davne 1841. godine, a nalazilo se u blizini današnjeg Savskog pristaništa Luke Beograd na Dorćolu.

Naime, kako je nedavno najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, Grad je doneo odluku da taj prostor otkupi i rekonstruiše. 

- Plan je da napravimo gradsko alternativno pozorište, gde će sva privatna pozorišta moći da igraju svoje predstave. Želimo da afirmišemo trupe i privatne inicijative i da tako pomognemo mladim teatrima. Grad će to subvencionisati i tako omogućiti život privatnim inicijativama u ovoj oblasti - objasnio je Vesić.

ATA Images/Antonio Ahel
Luka Beograd

Kako je za 24sedam istakao Filip Gajić iz Dorćolskog narodnog pozorišta, ideja da se u Beogradu otvori još jedno pozorište je odlična, s obzirom na to da u prestonici nema puno takvih kulturnih ustanova.

- Ukoliko se osmisli dobar koncept pozorišta i postavi na jedan jasan način, onda mislim da će to moći da funkcioniše veoma dobro. Postoji dosta scena gde glumci već igraju predstave. Konkretno, "Đumrukana" našem pozorištu neće biti potrebna pošto imamo svoju scenu, ali onima koji nemaju gde da igraju ovaj prostor može mnogo da znači. U svakom slučaju, sama ideja da se otvori još jedno pozorište je nešto što uvek treba podržati - istakao je Gajić za 24sedam.

"Đumrukana" osnovana u 19. veku

Teatar na Đumruku - "Đumrukana", počela je sa radom 1841. godine. Nastala je na inicijativu Atanasija Nikolića i Jovana Sterije Popovića, a pod pokroviteljstvom kneza Mihaila, koji je naredio da se jedna sala carinarnice ustupi pozorištu i preuredi.

Vikipedija
 

Ovaj teatar bio je prvi po mnogo čemu - bilo je to prvo državno pozorište, prvo pozorište koje je imalo stalni repertoar, u njemu je glumio prvi profesionalni ansambl, kao i prva glumica (do tada su ženske uloge igrali muškarci).

Pozorište je počelo da radi 4. decembra (po starom kalendaru) 1841. godine izvođenjem predstave "Smrt Stefana Dečanskog", Jovana Sterije Popovića.

Iako su predstave bile dupke pune, a publika sa uživanjem pratila šta glumci rade na sceni, sudbina je htela da životni vek ovog pozorišta bude kratak.

Krajem avgusta 1842. godine Ustavobranitelji proteruju kneza Mihaila iz Srbije, a sa gubitkom svog mecene i pozorište se gasi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike