Ovo ne znaju ni Novobeograđani: Nikome nije poznato gde se nalazi Blok 11c, dok ne čuju ime jednog tržnog centra

13.02.2022

09:00

0

Iako je Blok 11c "stariji" od Starog Merkatora, ovaj deo prestonice je postao popularan među Beograđanima tek kada je slovenački Merkator otvorio tržni centar

Ovo ne znaju ni Novobeograđani: Nikome nije poznato gde se nalazi Blok 11c, dok ne čuju ime jednog tržnog centra
IMG_20220212_105013 - Copyright 24sedam

Novi Beograd većini građana unosi pometnju zbog rasporeda samih blokova, koji nisu poređani po redosledu brojeva jedan do drugog, ali kada kažemo Stari Merkator - svi Beograđani znaju o kom delu najnaseljenije opštine u prestonici je reč. 

Čak ni mnogi Novobeograđani, kada ih pitate gde se nalazi Blok 11c, verovatno ne znaju tek tako da vam objasne, ali kada ih pitate gde je Stari Merkator, to znaju.

Upravo ova tačka na Novom Beogradu može se čak nazvati svojevrsnim centrom ove opštine.

Iako je Blok 11c "stariji" od Starog Merkatora, ovaj deo prestonice je postao popularan među Beograđanima tek kada je slovenački Merkator otvorio tržni centar.

Ovakvih objekata je u ondašnje vreme bilo veoma malo, te je sedamdesetih godina prošlog veka, kada je Merkator otvorio svoja vrata za kupce, bio svojevrsna atrakcija za sve Beograđane. 

Kao i svaki šoping centar, i ovaj je odmah privukao narod iz svih krajeva grada, a roba iz Slovenije smatrala se u vreme tadašnje Jugoslavije prvoklasnom. Svi su hrlili da probaju sveža peciva, za koja se govorilo da su avionom tog jutra stigla iz Ljubljane.

U okviru Starog Merkatora nalazile su se sve prodavnice koje su bile potrebne građanima za svakodnevno funkcionisanje. 

Takođe, u blizini se nalazila i pijaca, kao i čuveni bioskop "Jugoslavija" koji je imao i pozorišnu dvoranu. Za tadašnji Beograd ovaj kompleks je predstavljao "parče Zapada", jer je ličio na centre kakvi su tada bili simbol potrošačke kulture u Austriji, Nemačkoj, Italiji, Švedskoj ili Švajcarskoj. 

Ovaj zaboravljeni bioskop odavno ne postoji, ali je zgrada u kojoj se nalazio "preživela", te se danas u njoj nalazi dečje lutkarsko pozorište "Pinokio". 

U Bloku 11c se nalazio i jedan hotel, te je ovaj deo grada postao važna tačka, ne samo za Novobeograđane, već i za građane iz drugih delova prestonice.

Autobuska stanica "Goce Delčeva", danas "Bulevar Maršala Tulbuhina, koja se nalazi na početku Bloka 11c, baš kod Starog Merkatora, odjednom je postala jedna od najprometnijih na Novom Beogradu. 

Bilo je to mesto sastajanja i presedanja, mesto za predah i obrok, tačka na kojoj se ukrštaju putnici.

24sedam
 

Ovaj deo grada je 1990. dobio još jedan moderni objekat - tržni centar u staklu.

Međutim, devedesete godine prošlog veka su čitavu državu odvele u sunovrat, pa je tako i Stari Merkator ostao bez prodavnice po kojoj je dobio ime.

24sedam
 

Roba je počela da se prodaje na ulici, građani su novac umesto u menjačnicama počeli da razmenjuju kod dilera deviza, a ni prodaja benzina na crno nije izostla.

Tržni centar je devedesetih sve više propadao, bioskop se zatvorio, ali je Stari Merkator bar ostao prepoznatljiva odrednica u gradu.

Slovenački Merkator se na Novi Beograd vratio već 2002. godine, ali na drugoj lokaciji, u blizini crkve Svetog Dimitrija.

Novi Merkator je odmah postao važna tačka, ne samo Novog Beograda već i čitavog grada, a zanimljivo je da će vas danas skoro svako koga pitate kako da dođete do Merkatora, gotovo po pravilu upitati - do starog ili novog?

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike