Dunav je bio inspiracija! Pogledajte koja su tri rešenja za uređenje Zemunskog keja (FOTO)

03.02.2022

10:43

0

Do kraja roka za predaju radova, koji je bio 7. decembar, od četiri pozvana autorska tima, tri su dostavila svoje radove

Dunav je bio inspiracija! Pogledajte koja su tri rešenja za uređenje Zemunskog keja (FOTO)
Zemun panorama - Copyright Profimedia

Opština Zemun u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije raspisala je početkom oktobra prošle godine konkurs za urbanističko-arhitektonsko idejno rešenje obaloutvrde Zemunskog keja, saopšteno je iz ove opštine.

Povod za raspisivanje konkursa je potreba za uređenjem, rekonstrukcijom i izgradnjom priobalnog vodnog zemljišta kao javne površine, vodnih površina i objekata u delu lesnog odseka Dunava i priobalja sa akvatorijom u Zemunu na potezu od Pupinovog mosta do Gardoša. U pitanju je dužina od 2,7 kilometara, odnosno 22,2 hektara zemljišta različite konfiguracije koja je obuhvaćena planom detaljne regulacije prostora između Ulica cara Dušana, saobraćajnice T6, lesnog odseka Dunava, Zemunskog groblja i granice Regulacionog plana Starog jezgra Zemuna – Pregrevica – opština Zemun.

Beoinfo
 

Do kraja roka za predaju radova, koji je bio 7. decembar, od četiri pozvana autorska tima, tri su dostavila svoje radove: "Beopotez", "Revolution Architects" i Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije.

Autorski tim „Beopotez” je u svom idejnom rešenju postavio cilj da poveže stanovnike i starosedeoce Zemuna sa rekom kak bi se ostvarila posredna i neposredna komunikacija čoveka sa rekom i prirodom. Prednost i glavni akcenat je stavljen na rečni tok Dunava, koji diktira sve sadržaje i infrastrukturu na obali. Obaloutvrda koja se završava kod marine „Radecki” produžena je projektom i proširena do mosta „Mihajlo Pupin”.

Rešenje autorskog tima „Revolution Architects” inspirisano je samim tokom, načinom meandriranja Dunava i kako je Dunav napravio oblik tog dela obale. Osnovna ideja rešenja je da se oblikuje obaloutvrda uz minimalne izmene oblika postojeće obale Dunava i narušavanja flore koja je zatečena, tako da kroz ceo potez parterno rešenje prati i imitira meandriranje Dunava, uz zaštitu postojeće flore i dodavanjem nove.

Pixabay
 

Treći projekat koji je dostavio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije – IAUS, predvideo je da se kod "Pupinovog mosta", gde se završava šetalište, napravi proširenje i okretnica kao završni motiv. Kako bi se ostvarila veza sa biciklističkom stazom na mostu i korisnicima omogućio pristup na krajnjoj tački šetališta, planiran je lift većih gabarita sa pratećim objektom. Šetališta su opremljena urbanim mobilijarom: klupama, senicima na zelenim površinama, spravama za igranje dece i rekreaciju odraslih, česmama, kandelabrima, skulpturama i dr.

U sastavu žirija su prof. dr Zoran Đukanović, predsednik žirija i predstavnik Udruženja arhitekata Srbije, Gavrilo Kovačević, predsednik gradske opštine Zemun i predstavnik naručioca, Milica Jović Korać, mas.inž. arhitekture i predstavnica naručioca, dr Žaklina Gligorijević, arhitekta i predstavnica Udruženja arhitekata Srbije, prof. dr Dušan Ignjatović, arhitekta i predstavnik Udruženja arhitekata Srbije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike