Nove mere za miran san Beograđana: Komunalci kreću u obračun sa bukom! Pisaće kazne na licu mesta i oduzimati instrumente!

31.01.2022

18:20

1

Svi oni koji ne budu poštovali odluku biće rigorozno kažnjavani, kaže sekretar za poslove komunalne milicije Ivan Divac

Nove mere za miran san Beograđana: Komunalci kreću u obračun sa bukom! Pisaće kazne na licu mesta i oduzimati instrumente!
Copyright Profimedia

Beograđani već godinama unazad muče muku sa bukom koja dolazi iz prestoničkih ugostiteljskih objekata, ali izgleda da je tome došao kraj. 

Život u milionskom gradu poput Beograda ima svoju cenu, te su se građani prestonice svakodnevno suočavali sa prekomernom bukom iz kafića, restorana i noćnih klubova.

Međutim, Grad je nedavno usvojio Zakon o zaštiti od buke, a na današnjoj sednici Skupštine grada usvojena je i Odluka o načinu kontrole nivoa buke iz ugostiteljskih objekata na teritoriji grada Beograda, koja je poslednja u nizu koju je trebalo usvojiti kako bi bio rešen problem buke u gradu.

24sedam/Profimedia/Antonio Ahel/ATA Images
 

Naime, komunalni milicionari će ubuduće imati aparate za merenje buke na licu mesta i moći će da utvrde da li je veća od dozvoljene, kao i da izreknu upozorenja ili kazne.

Takođe, Zakon o zaštiti od buke daće ovlašćenje komunalnim milicionerima i da oduzimaju aparate ili instrumente sa kojih se emituje muzika, kao i da zabrane rad ugostiteljskog objekta u određenom periodu. Prekršajna kazna neće biti manja od 150.000 dinara. 

- Zakonom o zaštiti od buke smo dali ovlašćenja komunalnim milicionerima da mogu da kontrolišu nivo buke i da kažnjavaju one koji taj nivo prekorače. Usvajanjem ove današnje odluke dobićemo sve instrumente pomoću kojih ćemo rešavati problem buke. Mi smo u međuvremenu nabavili aparate za merenje buke koji su veoma efikasni i baždareni u skladu sa zakonom. Usvojili smo akustične zone i utvrdili izvore buke za svaku akustičnu zonu, a sada ovom odlukom definišemo kako će komunalni milicioneri koristiti aparate za merenje nivoa buke, odnosno na osnovu čega će moći da izriču kazne - rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Do sada se buka kontrolisala tako što, kada se utvrdi na zahtev građana da neko emituje buku veću od dozvoljene, na teren izađe gradski inspektor ili komunalni milicionar koji konstatuje da je to tako. Nakon toga zakazuje da ovlašćena firma za merenje nivoa buke dođe u najavljeno vreme, što je za posledicu imalo to da niko nije bio kažnjen.

- Više od 95 odsto vlasnika kafića i restorana nema ovaj problem, ali zbog malog broja bahatih imamo problem sa nivoom buke u Beogradu. Ubuduće će morati da plaćaju kazne, odnosno oduzimaće se sredstvo sa koga se emituje buka - kaže Vesić.

Sekretar za poslove komunalne milicije Ivan Divac je istakao da je komunalna milicija potpuno spremna da kontroliše nivo buke i da će izaći na teren čim ova odluka stupi na snagu, i da će se vrlo rigorozno kažnjavati svi oni koji je ne budu poštovali.

Ivan Divac Tanjug/Nikola Anđić
 

- Nove uređaje za merenje buke smo nabavili, komunalni milicionari koji će se baviti merenjem buke prošli su obuku, i spremni čekamo stupanje na snagu ove odluke - rekao je Divac.

Utvrđene akustične zone

Akustičko zoniranje predstavlja određivanje granične vrednosti indikatora buke za različita područja prema njihovoj nameni, koja su određena prostornim i urbanističkim planovima.

Prema maksimalno dopuštenom nivou buke, teritorija grada Beograda podeljena je na šest akustičnih zona, što znači da je dozvoljeni nivo buke u područjima za odmor i rekreaciju, bolničkim zonama, velikim parkovima i kulturno-istorijskim lokalitetima preko dana i uveče 50 decibela, dok je u toku noći 40. 

JP "Beogradvode" preuzima obavezu da čisti i naplaćuje taksu od vlasnika plutajućih objekata

Odbornici su na današnjoj sednici doneli Odluku o izmenama i dopunama Odluke o postavljanju plutajućih objekata na vodnom zemljištu na teritoriji grada Beograda, kao i Informaciju o potrebi uklanjanja plutajućih predmeta i naplavina oko plutajućih objekata i otpadnih voda sa plutajućih objekata.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je pojasnio da će na osnovu odluke koja je danas usvojena Javno preduzeće "Beogradvode" preuzeti obavezu da čisti i naplaćuje taksu od vlasnika plutajućih objekata. 

- Javno preduzeće će kupiti brodove koji će sakupljati otpad sa vode i nakon toga ga sortirati kao što to rade drugi veliki gradovi. Očekujemo da će to biti mnogo efikasnije nego da tu obavezu ostavimo vlasnicima objekata, jer koliku god kaznu da im propišemo i naplatimo, to neće biti čisto. Zato ovu obavezu čišćenja sa vlasnika plutajućih objekata prebacujemo na gradsko javno preduzeće, a vlasnici će to plaćati po kvadratu - precizirao je Vesić. 

Turistička područja, kampovi i školske zone su druga kategorija u akustičnom zoniranju, gde je dozvoljeno da nivo buke tokom dana i uveče bude 50 decibela, dok je za noć određeno da bude 45. 

Treća kategorija su stambena područja, gde je dozvoljeni nivo buke preko dana i uveče 55 decibela, a noću 45. 

Profimedia
 

Poslovno-stambene i trgovačko-stambene oblasti, kao i dečja igrališta, predstavljaju četvrtu kategoriju, gde je dozvoljeni nivo buke preko dana i uveče 60 decibela, a noću 50. 

Peta kategorija se odnosi na gradski centar, zanatsku, trgovačku, administrativno-upravnu zonu sa stanovima, zonu duž auto-puteva, magistralnih i gradskih saobraćajnica. Tu je dozvoljeni nivo buke 65 decibela danju i 55 noću. 

U poslednjoj, šestoj zoni su industrijska, skladišna i servisna područja i transportni terminali bez stambenih zgrada. Za nju važi pravilo da na njenim granicama buka ne sme da prelaziti granične vrednosti susednih zona.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike