Kraj problemu buke: Beograd podeljen na šest akustičnih zona, najavljene su i kazne, a evo o čemu se radi

24.12.2021

18:30

2

Utvrđeni su svi izvori buke i određene tačne granične vrednosti izvora buke za svaku zonu

Kraj problemu buke: Beograd podeljen na šest akustičnih zona, najavljene su i kazne, a evo o čemu se radi
buka kafići (2) - Copyright 24sedam/Profimedia/Antonio Ahel/ATA Images

Život u metropoli, a naročito u samom srcu grada, ima svoju cenu, te su se građani Beograda svakodnevno suočavali sa prekomernom bukom, koja je poticala iz okolnih ugostiteljskih objekata, međutim, tome je došao kraj kada je Grad doneo Zakon o zaštiti od buke, a sada je napravljen i naredni korak. 

Naime, u pitanju je Odluka o određivanju akustičnih zona na teritoriji Beograda, koja je doneta na sednici Skupštine grada 21. decembra, a koja ide u prilog građanima koji žive u prestonici. 

Šta ova Odluka znači?

24sedam/Profimedia/Antonio Ahel/ATA Images
 

Akustičko zoniranje predstavlja određivanje granične vrednosti indikatora buke za različita područja prema njihovoj nameni, koja su određena prostornim i urbanističkim planovima.

Prema maksimalno dopuštenom nivou buke, teritorija grada Beograda podeljena je na šest akustičnih zona, što znači da je dozvoljeni nivo buke u područjima za odmor i rekreaciju, bolničkim zonama, velikim parkovima i kulturno-istorijskim lokalitetima preko dana i uveče 50 decibela, dok je u toku noći 40. 

Turistička područja, kampovi i školske zone su druga kategorija u akustičnom zoniranju, gde je nivo buke za dan i veče dozvoljeno da bude 50 decibela, dok je za noć određeno da bude 45. 

Treća kategorija su stambena područja, gde je dozvoljeni nivo buke preko dana i uveče 55 decibela, a noću 45. 

24sedam/Profimedia/Antonio Ahel/ATA Images
 

Poslovno-stambene i trgovačko-stambene oblasti, kao i dečja igrališta predstavljaju četvrtu kategoriju gde je dozvoljeni nivo buke preko dana i uveče 60 decibela, a noću 50. 

Peta kategorija se odnosi na gradski centar, zanatsku, trgovačku, administrativno-upravnu zonu sa stanovima, zonu duž auto-puteva, magistralnih i gradskih saobraćajnica. Dozvoljeni nivo buke tu je 65 decibela danju i 55 noću. 

U poslednjoj, šestoj zoni su industrijska, skladišna i servisna područja i transportni terminali bez stambenih zgrada. Za nju važi pravilo da na njenim granicama buka ne sme da prelaziti granične vrednosti susednih zona.

Prvi lokal koji je "pao"

Tanjug/ Nikola Anđić 
 

Rigorozne kontrole počele su krajem oktobra, a jedan od prvih lokala koji je "pao" bio je objekat "Bluz i pivo" u Cetinjskoj gde je po nalogu inspekcije, nakon merenja buke, zabranjeno emitovanje muzike. Doneto je rešenje o zabrani korišćenja muzičkih uređaja i opreme u zatvorenom delu objekta posle 22 sata, i to sve dok se ne sprovedu nova akustična merenja i dostave izveštaji. Zahtevano je i pokretanje prekršajnog postupka.

– Novi zakon omogućava da komunalni milicionari izmere buku meračima na licu mesta, da naplaćuju kazne ili zatvore objekat za koji se ustanovi da je izvor nepropisne buke. Ovaj zakon će omogućiti rad ugostiteljskim objektima, ali će i zaštititi građane koji su nemali broj godina trpeli teror. Zato smo i stali na stranu građana – naveo je Vesić.

Tanjug/Miloš Milivojević
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić

Novi zakon se, kaže on, ne odnosi samo na sprovođenje mera protiv ugostiteljskih objekata, već će po njegovom slovu moći da budu kažnjeni i nadležni u industrijskim objektima.

– Na primer, i nadležni koji upravljaju putevima mogu da budu kažnjeni po novom zakonu ako neki auto-put ne bude imao sprovedene mere zaštite od buke – podsetio je zamenik gradonačelnika.

Šta je buka?

Buka predstavlja svaki neželjen ili štetan zvuk emitovan na otvorenom ili zatvorenom prostoru, koji je proizvod aktivnosti ljudi, uključujući buku koju emituju prevozna sredstva, drumski, železnički i vazdušni saobraćaj, kao i buku koja nastaje od industrijskih i proizvodnih aktivnosti uključujući i buku na lokacijama na kojima se obavljaju industrijske aktivnosti u skladu sa propisima kojima se uređuje integrisano sprečavanje i kontrola zagađivanja.

Kolike su kazne?

Antonio Ahel/ATAImages
 

Zakon o zaštiti od buke doneo je i određena ovlašćenja komunalnim milicionarima i inspektorima, koji na licu mesta mogu da pišu kazne, a jedna od njih je i oduzimanje aparata ili instrumenta sa kojeg se emituje muzika. 

Takođe, milicionari će moći da opomenu onoga ko krši zakon, i to prekršajnom kaznom koja neće biti ispod 150.000 dinara, da privremeno zatvore objekat, zabrane obavljanje delatnosti u nekom periodu ili da oduzmu sredstvo sa koga se emituje buka.

Novčanom kaznom od 500.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

  • emituje buku iznad propisanih graničnih vrednosti
  • emituje buku u akustičkoj zoni iznad propisanih graničnih vrednosti
  • ne obezbedi merenje buke i izradu izveštaja o merenju buke koju emituje
  • održava javno okupljanje i aktivnost bez odluke ili suprotno odredbama odluke jedinice lokalne samouprave

Novčanom kaznom od 200.000 dinara, komunalni milicioner kazniće za prekršaj ugostitelja ako emituje buku iznad propisanih graničnih vrednosti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike