Misteriozan nestanak najbogatije Beograđanke: Danima od nje nije bilo ni traga ni glasa, a onda je usledila šokantna vest!

23.01.2022

09:00

0

Draga Dimitrijević Mitrićević je posedovala veliki broj nekretnina, kako u samom Beogradu, tako i u Smederevu i Kragujevcu

Misteriozan nestanak najbogatije Beograđanke: Danima od nje nije bilo ni traga ni glasa, a onda je usledila šokantna vest!
ubistvo Draga Dimitrijević Mitrićević profimedia-0650177572 - Copyright Profimedia

U Ulici kralja Milana 5 u zapuštenoj, ali isto tako i velelepnoj palati od skoro dve hiljade kvadrata, sama i otuđena od sveta živela je najbogatija Beograđanka tog vremena - Draga Dimitrijević Mitrićević.

Draga je posedovala veliki broj nekretnina, kako u samom Beogradu, tako i u Smederevu i Kragujevcu, koje je izdavala. Novac je grčevito čuvala, trošeći ga samo na najneophodnije namirnice, a često je, prema rečima komšija, ostajala dužna prodavcima, plaćajući im tek sutradan.

Vikipedija (Vojislav Rašić)
 

Krajem januara 1933. godine dr Vojislav Rašić, pravnik, bivši upravnik Doma staraca i začetnik Sokolskog pokreta u Srbiji, svratio je na kratko na adresu na kojoj je živela bogata Beograđanka. 

Međutim, kapija je bila zatvorena, te Rašić nije mogao da uđe u velelepnu palatu. 

Nekoliko dana kasnije on je ponovo došao ispred palate, ali ovoga puta bio je u društvu supruge. Rašić i njegova supruga su inače bili jedini ljudi sa kojima je Draga bila u skoro svakodnevnom kontaktu.

Prišao je kapiji i pozvonio, ali mu ni ovoga puta niko nije odgovorio. Bio je to znak koji je probudio sumnju. Odmah je obavestio policiju i istog dana, uz prisustvo dva svedoka, sa jednim pisarom i majstorom, nasilno otvorio ulaznu kapiju.

Ušli su u dvorište i popeli se na sprat. Majstor je obio bravu i na ulaznim vratima, ali nešto ih je sa druge strane sprečavalo da uđu unutra. 

Tek posle nekoliko upornih pokušaja, uspeli su da malo odškrinu vrata, a ulazak u prostoriju im je sprečavao težak pisaći sto, koji je bio naslonjen na ulazna vrata.

Kuća je bila u strahovitom neredu, a nakon što su zakoračili u sobu, prisutne je zateklo još jedno iznenađenje. Iz prostorije su istrčala dva izgladnela psa, cvileći i umiljavajući se oko nogu zbunjenih ljudi.

Na stolu je stajao tanjir sa mrvicama hleba, nenamešten krevet i nered koji je i inače bio sastavni deo staričine svakodnevnice. Obišavši, uz prisustvo svedoka i ostale prostorije na spratu, kao i lokale u prizemlju koji su godinama zjapili prazni, Rašić je počeo da brine i ponovo se zaputio u policiju. 

Od bogate Beograđanke nije bilo ni traga ni glasa

U kuću su sutradan došli šefovi krivične i tehničke policije, gospoda Rada Popović i Aleksandar Andonović i, uz prisustvo pomoćnika i policijskog psa, izvršili detaljan pregled stana, ali starica nije pronađena.

Vikipedija (Ulica Kralja Milana 1930. godine)
 

Za slučaj se ubrzo zainteresovala i štampa, a dnevni list "Pravda" je među prvima iznosio najnovije vesti u vezi nestale bogatašice. Tek tada su i Beograđani počeli življe da se interesuju za njen misteriozan nestanak.

Za staricom se intezivno tragalo danima, a gradom su kružile glasine kako je otputovala u Englesku ili otišla na neko od svojih imanja u Smederevu ili Kragujevcu. 

I onda, kao grom iz vedra nema, "Pravda" je 5. februara preneo senzacionalnu vest - "Danas u podne nađena je mrtva g-đa Mitrićević u podrumu svoje kuće".

U nastavku vesti piše da je posle šest dana traganja, a nakon gotovo dve nedelje od kako je prijavljen njen nestanak, staričino telo pronađeno u prostranom podrumu ispod kuće, prekriveno daskama i drugom drvenarijom.

Pripadnici Odeljenja krivične policije su na glavi žrtve odmah uočili tragove udarca, što je značilo da je starica ubijena i sakrivena.

24sedam/Profimedia
 

Nakon temeljne istrage i saslušavanja brojnih osumljičenih, privedeni su Jovan Olujić, građevinski radnik i izvesni Adam Roksandić. Uhapšenici su neposredno nakon hapšenja priznali ubistvo, ali su se kasnije tokom suđenja izjasnili kao nevini, pravdajući da je priznanje iznuđeno posredstvom teških batina.

Nedugo po okončanju ročišta, obojica optuženih su oslobođeni tužbe, a starica je sahranjena u velelepnoj porodičnoj grobnici na beogradskom Novom groblju u pogrebu kome je prisustvovalo oko 4.000 ljudi, mahom znatiželjnika koji su ponajpre želeli da vide Velibora Boru Jovanovića, koji je nasledio pokojnu tetku. 

Ubica nesrećne starice nikada nije pronađen, a ovaj slučaj je inspirisao potonjeg nobelovca, Ivu Andrića, da napiše roman "Gospođica".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike