Najavljena rekonstrukcija zgrade SANU: Fasadi se vraća izvorni izgled, atrijum se preuređuje u multifunkcionalnu dvoranu

13.11.2020

10:05 >> 16:03

0

Na međuspratnoj etaži nalaziće se pomoćni izlagački i prezentacioni prostori Galerije nauke i tehnike i Galerije likovnih i muzičkih umetnosti

Najavljena rekonstrukcija zgrade SANU: Fasadi se vraća izvorni izgled, atrijum se preuređuje u multifunkcionalnu dvoranu
Copyright Printscreen/GoogleMaps/Sergios Panic

Zgrada Akademije nauka i umetnosti SANU, koja se nalazi u Knez Mihailovoj ulici, u narednom periodu biće dograđena i rekonstruisana. Urbanistički projekat za obnovu nalaziće se na javnoj prezentaciji u Gradskoj upravi od 23. novembra. Planirana je obnova i preuređenje pojedinih prostorija, fasadi će biti vraćen izvorni izgled, a atrijum će biti dograđen i pretvoren u multifunkcionalnu dvoranu.

– Prostorno-programskim konceptom rekonstrukcije mora da se postigne očuvanje izgleda fasade i dekorativnih elemenata, kao i gabarita zgrade. Od ovog stava se može jedino odstupiti u delu objekta atrijuma gde će se dograditi multifunkcionalna dvorana. U okviru rekonstrukcije, potrebno je na fasade vratiti pojedine arhitektonske elemente, izvorno stanje, kupolu sa novom geometrijom, shodno istorijskom stanju sa dekorativnim elementima – navodi se u urbanističkom projektu.

Na međuspratnoj etaži nalaziće se pomoćni izlagački i prezentacioni prostori Galerije nauke i tehnike i Galerije likovnih i muzičkih umetnosti. Multifunkcionalna dvorana bi trebalo da bude uklopljena u postojeći kontekst zgrade, a biće projektovana sa holskim prostorom i pratećim sadržajima za funkciju SANU, a povremeno i za širu javnost.

Biblioteka će biti izmeštena iz prizemlja u suteren zbog velikog opterećenja od tereta knjiga koje potencijalno mogu da ugroze konstrukciju, dok će klupski prostori biti približeni krugu prostorija namenjenih javnim zbivanjima.

Iz centralnog hola predviđena je direktna veza sa Galerijom likovne i muzičke umetnosti i Galerijom nauke i tehnike, a naspram stepeništa, neposredno pored klupskih proistorija, projektovana je unutrašnja bašta sa garniturama za sednje okružena zelenilom.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike