Misterija Matejevog mobilnog telefona: Kako je uređaj "preplivao" na Veliko ratno ostrvo?! Jedan detalj otvara nova pitanja!

11.01.2022

18:50

1

Agonija i potraga za nestalim mladićem iz Splita traje već 12 dana

Misterija Matejevog mobilnog telefona: Kako je uređaj "preplivao" na Veliko ratno ostrvo?! Jedan detalj otvara nova pitanja!
Matej Periš - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović Printscreen/Youtube/Marko Radulović Pixabay MUP RH

Signal mobilnog telefona Mateja Periša (27) iz Splita, koji je nestao u Beogradu u noći između 30. i 31. decembra, poslednji put je lociran u blizini Velikog ratnog ostrva, na ušću Save u Dunav. Ipak, iako je signal registrovan, ostaje misterija gde je telefon i kako je "doplivao" do ostrva?

Bez informacije da je mobilni pronađen ostao je i otac nestalog mladića Nenad Periš, koji je to potvrdio nakon razgovora sa nadležnima u ovom slučaju.

Nenad Periš, Milan Maricic/ATAImages/Pixabay
 

- Bio sam juče s beogradskim policajcima, bio je i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, dva predstavnika MUP-a Hrvatske, oni su me upoznali sa svim postupcima koji se obavljaju i istražnim radnjama. Istraga se nastavlja u punom intenzitetu, saradnja između dva MUP-a je kod ovakvih slučajeva uobičajna, ništa dalje od toga mi nije rečeno - naveo je on.

Misterija dva signala

Prema prvim informacijama u medijima, bazne stanice locirale su signal mobilnog uređaja prvo kod "Savanove", a potom je objavljeno juče da je signal lociran i kod Velikog ratnog ostrva. Zbog toga se postavlja pitanje kako je signal prvo registrovan na gradskoj obali a onda na ostrvu.

Međutim, profesor Elektrotehničkog fakulteta Aleksandar Nešković objašnjava za 24sedam da telefon nije u stalnom kontaktu sa sistemom, čak i kada su normalne okolnosti.

- Telefon nije u stalnom kontaktu sa sistemom. On se suštinski javlja samo povremeno. To znači da on u normalnom radu prati signale od baznih stanica, pa tako tek kada vidi da je došlo do promene, čak ne samo jedne bazne stanice već grupe, on šalje signal za ažuriranje lokacije i sistem. Tek u tom trenutku može da ga primeti - objašnjava profesor Nešković.

Kako dodaje, u slučaju da se ne menja ta grupa baznih stanica, onda on radi takozvanom periodičnom registracijom.

- To znači da se periodično ažurira lokacija, što je tipično vreme od 12-15 minuta - navodi naš sagovornik.

Iz ovoga proizilazi da je signal njegovog telefona zaista mogao da prvo bude registrovan na obali, a kasnije i na ostrvu. Međutim, nejasno je i da li je signal mogao biti jasno registrovan ako je telefon bio u vodi? Odgovor profesora izaziva još veću misteriju, naročito nakon najnovijih spekulacija da je telefon bio dva metra pod vodom.

Naime, on kaže da je signal dosta oslabljen kada prolazi kroz vodu.

- Ako je telefon bio na iole većoj dubini, on je oslabljen i teško da bi se locirao, te je tako u momentu registrovanja morao da bude na manjoj dubini, pa čak i na površini - zaključuje profesor.

Na kraju, ostaje nejasno kako je telefon dospeo na drugu stranu reke ako nije prošao kroz vodu? Inače, ovo je samo jedna od misterija ovog slučaja.

Snimci, lokacije, prijatelji..

Podsetimo, Periš je nestao u noći između 30. i 31. decembra, a nestanak su prijavili njegovi prijatelji s kojima je bio u "Gotiku", a 24sedam za je izdvojio hronologiju po danima od nestanka:

30. decembar

Matej Periš dolazi u Beograd sa još šest prijatelja. Smeštaju se u apartmane na Dorćolu, potom odlaze u restoran, a nakon toga i na žurku u klub "Gotik".

31. decembar

Matej izlazi iz Gotika što niko od njegovih nije primetio. Snimaju ga kamere u blizini Beton hale kako trči i pokušava da uhvati taksi, a potom odlazi ka Promenadi, gde silazi do reke. Jutro tog poslednjeg dana u 2021. godini, njegovi prijatelji prijavljuju nestanak u policiji.

Printcreen/Youtube/Kurir web redakcija
 

1. januar

Hrvatska ambasada kontaktirala je sa porodicom nestalog mladića iz Splita i obavestila da sarađuje sa MUP Srbije.

2. januar

U potragu za Matejem se uključila rečna policija. Njegov otac stiže u Beograd, a oglašava se i MUP sa saopštenjem da su u potragu za Matejem uključeni policijski službenici iz više organizacionih jedinica.

Nenad Periš, Milan Maricic/ATAImages
Otac nestalog Mateja stigao u Beograd

3. januar

Rečna policija počinje da "češlja" Savu i Dunav, patrolirajući do Pančevačkog mosta. Oglašava se predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji navodi da "policija ima skicu onoga šta je moglo da se desi". Pojavljuju se snimci iz noći nestanka na kojima se vidi Matej kako trči potezom pored reke. Istog tog dana, Matejevi prijatelji daju iskaz u policiji nakon čega odlaze nazad za Hrvatsku.

24sedam/Katarina Mihajlović
Rečna policija i ronioci "češljaju" Savu

 

4. januar

U potragu za Matejem uključili su se i pripadnici ronilačke jedinice Žandarmerije koji na nekoliko lokacija zaranjaju u Savu i sonarom pretražuju dno. Pojavio se snimak kako Matej istrčava iz kluba.

5. januar

Otac nestalog Mateja izjavljuje da je dao svoj DNK na analizu.

Printscreen/Facebook/Nenad Peris
 

6. januar

Oglasila se Matejeva devojka.Oglašava se Viši javni tužilac Nenad Stefanović koji navodii da su donete naredbe za izuzimanje snimaka sigurnosnih kamera, kao i naredbe za veštačenje DNK profila sa mesta gde je mladić viđen poslednji put.

7. januar

Policija je pretraživala Dunav sve do Smedereva. Rađena je i pretraga uz obalu Pančeva, do granice sa Smederevom.

8. januar

Mediji objavljuju da se u potragu za Matejem uključio i Inteprol.

9.januar

Potraga je nastavljena i devetog dana, policajci termovizijskim kamerama pretražuju objekte u blizini Beton Hale, lokacije gde je Matej poslednji put viđen.

Printscreen/ Instagram, @mzosrbije
Koriste se i termovizijske kamere u potrazi

10.januar

Hrvatska policija krenula je u Beograd kako bi pomogla u potrazi. Rečna policija pretražuje Dunav i Savu, dok je potraga nastavljena i na obali iako pada sneg i potraga je otežana. Lociran je i telefon nestalog Mateja. 

11. januar

U hrvatskim medijima pojavila se i fotografija mladića, koji su zajedno sa Matejem krenuli na put. Oni su se iz Splita uputili za Zagreb svojim kolima, a onda su iz Zagreba krenuli kombijem za našu prestonicu.

Svako ko ima bilo kakvu informaciju o nestalom mladiću moli se da o tome obavesti MUP Srbije ili da se javi na broj telefona koji je porodica navela kao kontakt: +38598432700.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike