Sneg je opet zavejao Beograd: Ko ne uzme lopatu u ruke, sledi mu ogromna kazna!

11.01.2022

07:10

0

U Odluci o komunalnom redu Grada Beograda jasno je navedeno čija je to obaveza

Sneg je opet zavejao Beograd: Ko ne uzme lopatu u ruke, sledi mu ogromna kazna!
sneg 6 - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Prvog zvaničnog radnog ponedeljka u 2022. godini prestonica se zabelela, a najavljene niske temperature i nove padavine samo su uvod u dodatne probleme ako se ugaženi sneg ne očisti, jer on prelazi u led, što može dodatno da oteža normalno funkcionisanje grada.

Zato je važno znati šta bi trebalo uraditi u slučajevima kada se formira snežni pokrivač, odnosno ko je zadužen da uzme lopatu u ruke i očisti sneg.

24sedam/Goran Sivački
 

Naime, kako je 24sedam i ranije pisao, prema Odluci o komunalnom redu Grada Beograda, građani imaju obavezu da uklanjaju sneg i led sa trotoara, širine do pet metara, koji se nalaze ispred zgrade, odnosno pripadajuće građevinske parcele.

Tako, dok je za sve ulice prestonice zadužena i odgovorna zimska služba "Beograd puta", svaki garađanin koji je vlasnik, odnosno korisnik zgrade dužan je i da uklanja ledenice sa krova zgrade, i to naročito u slučaju kada je krov okrenut prema trotoaru, odnosno javnoj površini gde ledenica može predstavljati opasnost po život prolaznika.

Oni koji prekrše Odluku o komunalnom redu rizikuju novčane kazne od 5.000 do 50.000 dinara, a obavezu čišćenja imaju svi - od stanara do zaposlenih u firmama i prodavnicama, ali i pravna i fizička lica.

Odlukom o komunalnom redu, uklanjanje snega i leda sa trotoara širine do pet metara koji se nalaze ispred zgrade ili parcele obavezno je za pravna i fizička lica koja koriste te nepokretnosti kao vlasnici, korisnici, zakupci ili neposredni držaoci.

To podrazumeva i obavezno uklanjanje ledenica sa krovova isturenih delova zgrade, kao i čišćenje ulaza u stambene i poslovne objekte.

To znači da moraju da se uklone ledenice sa krovova koji su istureni, ali i očiste ulazi u poslovne objekte i zgrade. U protivnom, kazna za fizičko lice je 5.000 dinara, za preduzetnike 25.000 dinara, dok je za pravna lica čak 50.000 dinara.

Kakvo je stanje na terenu?

Podsetimo, gradonačelnik Zoran Radojičić je naglasio juče da je stanje na terenu pod kontrolom, kao i da je zimska služba "Beograd puta" bila prisutna na svih 14 baza, na teritoriji svih 17 gradskih opština.

24sedam/Goran Sivački
 

- Na mestima višim od 300 metara nadmorske visine u gradu (Avala i Kosmaj) očekuje se u narednih 36 časova do 15 centimetara snega, ali ne na kolovozima. Saobraćajnice prvog prioriteta moraju biti potpuno čiste četiri sata od prestanka padavina. Od  2.375 kilometara saobraćajnica koje održava JKP „Beograd put“ oko 80 odsto, odnosno 1.900 kilometara su saobraćajnice prvog prioriteta. Već smo uveliko počeli sa posipanjem soli. Imamo na raspolaganju 16.000 tona soli i 2.000 tona kamenog agregata, koje sad posipamo. To su količine sasvim dovoljne za celu zimu i građani ne treba da brinu, zimske službe su spremne - zaključio je gradonačelnik Beograda.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike