Bane napravio pivaru u svojoj kuhinji: I to za manje od 200 evra! (FOTO)

05.01.2022

18:00

0

Pisac i novinar Branislav Grković svoju ljubav prema piva pretočio u flaše sa svojim likom i imenom

Bane napravio pivaru u svojoj kuhinji: I to za manje od 200 evra! (FOTO)
Banetovo pivo Privatna arhiva 1 - Copyright Privatna arhiva/Branislav Grković

Za ljubitelje piva pojam "kraft" nije novost, ali za mnoge jeste činjenica da ovo alkoholno piće, u svojoj kuhinji, može bilo ko da napravi uz, naravno, odgovarajući aparaturu koja čak nije ni skupa.

Pisac i novinar Branislav Grković, "šef" je jedne takve kuhinje, koji je svoju ljubav prema pivu pretočio u flaše sa svojim likom i imenom. 

24sedam/Lj. S.
Branislav Grković

- U jednom trenutku kućno pivarstvo je postalo trend, a kraft piva su tada tek počela da se razvijaju u Srbiji. Pošto sam veliki ljubitelj piva, hteo sam da vidim kako izgleda čitav proces pravljenja isto. Kupio sam svu neophodnu opremu, koju koristim i danas i počeo da pravim svoje pivo - započinje Grković svoju priču o kućnom pivarstvu.

Koliko košta oprema?

Kako Grković za 24sedam objašnjava, od opreme za pravljenje piva potrebno je da kupite lonac, gorionik, plinske boce za gorionik, fermentator, kanister, hladnjak, aparat za stavljanje čepova na flašu, čepove za flašu, sredstvo za dezinfekciju, četke za pranje flaša. 

- Neophodna aparatura ne zauzima mnogo prostora, ali ja imam ostavu, tako da u nju sve staje. Kada sam kupovao opremu, imao sam sreću da mi je prijateljica za rođendan poklonila lonac od 30 litara. Ali, grubo rečeno, za svu opremu je potrebno izdvojiti oko 150 do 200 evra - navodi ovaj ljubitelj piva.

Takođe, on kaže da mu, pored lonca koji je dobio na poklon, trošak u samom startu bio manji, jer je njegova prijateljica držala kafić, pa mu je flaše ostavljala. 

- Jedini problem je bio oprati te flaše, jer dosta vremena oduzima skidanje etiketa sa istih, kao i dezinfikovanje, ali čitav taj posao ima svoje čari - dodaje on. 

Kako se kuva pivo? 

Pivo se pravi od četiri osnovna sastojka: slada, hmelja, pivskog kvasca i vode.

- Prvo je potrebno da se slad samelje, nakon toga, mora da odstoji u vodi, na tempraturi od 66 stepeni, oko sat vremena. Naravno, u zavisnosti koje pivo kuvate. Potom ga iscedite i onda sledi proces kuvanja, koji traje oko 60 minuta. U zavisnosti od toga koje pivo pravite, dodajete određene količine i vrste hmelja - navodi Grković. 

24sedam/Lj. S.
 

Kada se završi proces kuvanja, naš sagovornik objašnjava da je pivo potrebno ohladiti na 20 stepeni, nakon čega se dodaje kvasac.

- Nakon toga, pivo se drži dve nedelje u fermentatorima, zatim sledi flaširanje. S obzirom da nemam aparaturu za gaziranje piva, ja dodajem određenu količinu dekstroze. Flašu napunim i ostavim je još dve nedelje da odstoji na temperaturu od 18 stepeni. Tek posle nekih 28-30 dana dobijete jedno pivo za konzumiranje - kaže on. 

Eksperimentisanje sa receptima

Privatna arhiva/Branislav Grković
 

Kada je reč o vrsti piva, ovaj "šef" kaže da u svojoj kuhinji najviše voli da pravi citrusno pale ale pivo. 

- Recept za svoje pivo našao sam na internetu. Nisam se striktno držao njega, već sam ubacivao svoju notu. Na kraju je ispalo super, ima oko šest, sedam odsto alkohola. Dopada se ljudima koji su ga probali - priča on.

Pored pale ale, Grković je pravio i pšenična piva, ali neka su mu uspela, a neka ne. 

- Jednom sam pravio i pivo sa medom koje je ispalo baš lepo. Eksperimentisao sam sa kvascima. Naprimer, jedno je na početku bilo super, ali kada je sazrelo, počelo je da gubi na aromi. Dok je drugo, u kojem sam stavio različitu vrstu kvasca, postalo odlično kada je malo odstajalo - kaže ovaj pivopija.

Kako do imena za pivo? 

Privatna arhiva/Branislav Grković
 

Priseća se da kada je tek počeo da pravi svoje pivo, pomislio je kako bi se ono zvalo.

- I, naravno, kako drugačije nego Banetovo pivo! Za izradu nalepnica nisam hteo dizajnera da angažujem, nego sam je sam u pejntu napravio. Sad mi se javljaju ljudi koji hoće da mi naprave novu ambalažu, ali ne bih je menjao. Fora mi je - kaže Grković.

Savet za početnike

Kada je reč o savetu koji bi svaki početnik, koji se "baci" na pravljenje piva, trebalo da čuje to je - sve mora da bude čisto. 

- Kada sam počeo da pravim pivo svi su mi govorili da moram da pazim da sve bude čisto, jer i najmanja stvar može da ti upropasti pivo. Takođe, svako ko krene da pravi pivo, ne treba se deprimirati ako mu prvo ne uspe. I najvažnija stvar, kupite gorionik na plin, nemojte kuvati na ringli, to će vas deprimirati - zaključuje Grković. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike