"Ukoliko je upao u reku telo će isplivati za četiri ili pet dana": Oglasio se kapetan obalske straže o nestanku Mateja (FOTO)

03.01.2022

13:05

0

Komandir rečne policije izjavio je da se potraga sad odvija u koncentričnim krugovima

"Ukoliko je upao u reku telo će isplivati za četiri ili pet dana": Oglasio se kapetan obalske straže o nestanku Mateja (FOTO)
policija rečna 24sedam goran sivački (7) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Potraga za Splićaninom Matejem Perišem ulazi u četvrti dan, a u Beton hali se pojavio i kapetan obalske straže Beograd Vladica Zdravković koji je izjavio da se nada da se ona neće završiti saznanjem da je nestali Splićanin izgubio život.

- Smatramo da nam je svako dete bitno bez obzira na njegovu nacionalnu pripadnost i za Beograd je ovo tužan događaj. Ne smemo da tvrdimo da je mladić otet, niti da se on utopio, ali se i nadamo da nije u pitanju smrtni ishod.

On je istakao, da ukoliko je nesrećan mladić zaista upao u vodu, njegovo telo pluta.

- Trenutna temperatura vode je između četiri i pet stepeni, a brzina reke 10 kilometara na čas, pa kada se činjenice uzmu u obzir, a ukoliko je Matej pao u vodu, telo nije potonulo već pluta glavom okrenutom na dole u kosom položaju - kaže kapetan Zdravković.

On dodaje i da bi, kada se sve uzme u obzir, telo moglo da bude već u Dunavu i da će isplivati za četiri ili pet dana kod Ade Huje.

 

Komandir rečne policije izjavio je da se potraga sad odvija u koncentričnim krugovima do oboda Beograda, pa da će, ako je pao u vodu, biti 99% nađen.

Ispred kluba "Gotik" kod Beton hale trenutno dve patrole Rečne policije patroliraju duž obale reke Save u potraži za nestalim Matejem Perišem (27) iz Splita koji je nestao je u noći između 30. i 31. decembra.

Takođe, policija patrolira i oko Pančevačkog mosta.

Matejevi prijatelji izrazili su sumnju da se njihov drug utopio, s obzirom na to da je ograda u tom delu šetalilšta kod Beton hale prilično visoka.

Profimedia/Mup
 

 

Nezvanično, sumnja se da je Matej po izlasku iz "Gotika" pao preko ograde, a tu je došao jer je gužva u toaletu bila velika, pa je izašao napolje.

Međutim, otac nestalog Mateja, Nenad Periš, koji je inače juče stigao u Beograd odbacuje mogućnost da je došlo do utapanja:

- Matej je trenirao vaterpolo, bio je izrazito jak momak, sportaš, nepušač... Mislim da apsolutno to njegovo stanje i njegova kondijcija, znanje o plivanju i veštine, ne dolazi u obzir da bi pao u reku i da bi to bila okolnost koja može dovesti do tragičnog slučaja - rekao je Periš juče.

Zima otežava pronalazak

Alas Renato Grbić, koji je i sam spasio oko 30 života, ističe da mladićeva fizička spremnost nije presudn u borbi za život tokom zimskih meseci.

- Sada je hladna voda, ako je došlo do utapanja, telo neće isplivati za mesec dana. Ako se nesretni mladić udavio, nažalost, na ovu hladnu vodu, telo neće isplivati brzo. Leti se to desi za par dana, pukne žuč i telo ispliva. Zimi je to sporije, bude to i po mesec, mesec i po, dva dana - kaže Grbić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike