Beograd dobio automate koji spasavaju napuštene pse! Dovoljno samo da ubacite plastičnu flašu i još se zahvali!

28.12.2021

18:45

0

"Pametne reciklažne kutije" su automati koji u zamenu za reciklirane plastične flaše isporučuju hranu i vodu za pse lutalice.

Beograd dobio automate koji spasavaju napuštene pse! Dovoljno samo da ubacite plastičnu flašu i još se zahvali!
Psi napali čoveka - Copyright Pixabay

Ponekada i najmanji postupci nekome mnogo znače, a upravo to važi za ulične pse koji tokom hladnih, zimskih dana besciljno lutaju beogradskim ulicama u potrazi za hranom i toplim mestom gde bi mogli da prespavaju. 

Na pse lutalice nije zaboravila humanitarna organizacija "28. jun" koja je na opštini Stari grad postavila dva reciklažna automata, koji isporučuju hranu namenjenu uličnim psima.

"Pametne reciklažne kutije" su automati koji u zamenu za reciklirane plastične flaše isporučuju hranu i vodu za pse lutalice. 

Flaše se ubacuju u otvore koji se nalaze na vrhu mašine, a posude za hranu i vodu za pse lutalice nalaze se pri dnu automata.

- Automati su kreirani kako bi podstakli ljude da recikliraju, jer će korišćenjem sredstava od recikliranih flaša korist imati ugrožene ulične životinje, kojima je pogotovo zimi svaka pomoć u preživljavanju dobrodošla - rekli su iz organizacije "28 jun".

Oni su slične veličine kao standardni bankomati, a strujom se napajaju pomoću solarnih panela koji se nalaze na njihovoj gornjoj strani, što znači da energija potrebna za rad ovih automata dolazi iz obnovljivih izvora.

RINA
 

Takođe, imaju i ugrađenu tehnologiju koja pruža analitičke podatke vezano za upotrebu, ali i koja prati nivo hrane, vode i ubačenog reciklažnog otpada. Automati se zahvaljuju korisnicima na srpskom i engleskom jeziku i prepričavaju zanimljivosti o opštini Stari Grad.

- Cilj ovih automata je da se psima lutalicama omoguće bolji uslovi, kao i da se ublaže teškoće sa kojima se one suočavaju tokom života na ulicama, a istovremeno podstiču korisnike da usvoje recikliranje kao zdravu naviku. Automati rade besplatno, a flaše koje će se reciklirati pokrivaju troškove hrane i vode za ulične pse - naveli su iz ove humanitarne organizacije. 

Pored hrane i kućice za pse

Pixabay
 

Da ulični psi dosta zavise od dobronamernih građana potvrđuje to što su Beograđani proteklih godina "zavrnuli svoje rukave" i sagradili nekoliko desetina kućica za ove životinje.

Koliko je pravljenje krova nad glavom za pse lutalice jednostavno govori i to što se od materijala koristi stiropor, folije, stare novine, skalpel i heftalice, tačnije materijali koji su lako dostupni svima. 

Kućice za pse danas se mogu videti u Hilandarskoj ulici, kod opštine Stari grad, na Trgu Nikole Pašića, u pojedinim novobeogradskim blokovima, kao i u drugim beogradskim naseljima poput Mirijeva, Voždovca i Karaburme.  

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike