UŽIVO Rat oko Nagorno-Karabaha: Ubijeno više od 280 vojnika na azerbejdžanskoj strani, uništeno između 60 i 80 oklopnih vozila (VIDEO)

15.10.2020

08:17 >> 14:36

0

Nema mira u Stepanakertu, pratite sa nama iz minuta u minut...

UŽIVO Rat oko Nagorno-Karabaha: Ubijeno više od 280 vojnika na azerbejdžanskoj strani, uništeno između 60 i 80 oklopnih vozila (VIDEO)
Copyright Tanjug/AP Photo/Karen Mirzoyan

Prestonica i drugi gradovi nepriznate republike Nagorno-Karabah i noćas su se našli pod paljbom.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova. Od pregovora još ništa.

 

Pratite sa 24sedam iz minuta u minut…

Jerevan: Značajni gubici na azerbejdžanskoj strani

Predstavnik jermenskog ministarstva odbrane Artsun Hovhanisjan rekao je večeras da je do danas u podne ubijeno između 260 i 280 vojnika na azerbejdžanskoj strani, a da je taj broj značajno porastao posle podneva.

“Do podneva neprijatelj je pretrpeo gubitke od 260 do 280 ljudi, što uključuje pripadnike regularne vojske i teroriste”, rekao je Hovhanisjan na konferenciji za novinare.

Dodao je da je uništeno između 60 i 80 azerbejdžanskih oklopnih vozila, kao i da je značajan broj vojne opreme pao u ruke jermenskih snaga, prenosi Armenpres.

Agencija podseća da je jermenska strana do sada prijavila 320 žrtava među pripadnicima vojske i 21 poginulog civila.

Jermenija granatirala region Agdam

Oružane snage Jermenije granatirale su region Agdam u Azerbejdžanu, saopštio je azerbejdžanski Sputnjik.

Od granate koja je pogodila dvorište jedne od kuća poginuo je jedan civil.

Kuća jednog meštanina, Sabira Rustamova, potpuno je izrešetana, a on sam je čudom preživeo. Ipak, nakon što je otpušten iz bolnice, vratio se svojoj kući, koju ne želi da napusti.

Снимци последица гранатирања региона Агдам у Азербејџану

Снимци последица гранатирања региона Агдам у Азербејџану

Posted by Sputnik Србијa on Среда, 07. октобар 2020.

Azerbejdžan: Probijen front na jugu

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana tvrdi da su njihove snage još jednom napredovale na teritoriju Nagorno Karabaha. Oni tvrde da je prodor napravljen kod sela Šajbej u reonu Jabrail koji se nalazi na jugu i od strateške važnosti za odbranu Nagorno Karabaha.

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane objavilo je i video koji dokazuje da su njihove snage danas ušle u selo.

Zanimljivo je da je saopštenje Ministarstva odbrane Azerbejdžana objavljeno sat kasnije pošti je Jermenija objavila da je na ovom pravcu razbijen napad Azerbejdžana i da su linije fronta ostale nepomične.

Iran: Sukob u Nagorno- Karabahu bi mogao da se proširi na region

Sukob u Nagorno Karabahu mogao bi da eskalira i preraste u regionalni rat, upozorava zvanični Teheran.

Iranski predsednik Hasan Rohani izrazio je nadu da će se nakon višednevnih okršaja na to poldručje vratiti stabilnost, ali je i upozorio da je “potpuno neprihvatljivo” da granate i rakete greškom dospevaju na iransku teritoriju.

Rohanijevo upozorenje usledilo je nakon izveštaja da su minobacačke granate iz Azerbejdžana greškom pogađale pogranična sela u Iranu.

“Prioritet Irana je bezbednst naših gradova i sela”, poručio je predsednik Irana.

Foto: Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

Francuska: Turska uključena u rat

Francuske vlasti su danas saopštile da je Turska na strani Azerbejdžana vojno uključena u rat u Nagorno-Karabahu, i da strahuje od “internacionalizacije” tog sukoba. “Novost je da postoji vojna umeštanost Turske i to može da podstakne internacionalizaciju sukoba”, rekao je šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian u Spoljno-političkom odboru Parlamenta Francuske. On je takođe rekao da su lideri OEBS-a zakazali hitan sastanak prvo u Ženevi, a potom i u Moskvi.

Pozvali na trenutno mirno rešenje: Putin i Lukašenko telefonom razgovarali o Nagorno-Karabahu

Sakrisijan: Nerealno da Turska posreduje u sukobu

Ideja da se Turska pozove kao posrednik da pomogne u rešavanju sukoba oko Nagorno-Karabaha je nerealna, rekao je danas medijima predsednik Jermenije Armen Sarkisijan.

“Turska ne može biti posrednik u pregovorima, jer je strana u sukobu. Nije pouzdana. Turska i njene imperijalne ambicije stvaraju nepremostive probleme u rešavanju pitanja Karabaha. Što je više aktera uključeno u pregovore, to ih je teže održati”, rekao je Sarkisijan, dodajući da nijedna platforma nije bolja od Minske grupe.

TAS S prenosi da je Sarkisijan rekao da će njegova zemlja podržati svaku inicijativu koja bi mogla dovesti do prekida vatre, uključujući posetu zakonodavca iz zemalja koje kopredsedavaju Minskom grupom glavnom gradu nepriznate republike Nagorno-Karabah.

Naglasio je da su kopredsedavajuće zemlje imale veliki uticaj na pregovarački proces, dodajući da je Rusija bila broj jedan na listi, jer je održavala dobre odnose sa stranama u sukobu.

Većina stanovnika Stepanakerta ostala u gradu

Između 50 i 60 odsto civilne populacije Stepanakerta ostalo je u gradu uprkos žestokom azerbejdžanskom bombardovanju, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Suren Tamrazjan.

“50-60 odsto stanovnika Stepanakerta ostalo je u gradu. Neki od mirnih stanovnika iz drugih oblasti Arcaha, (Nagorno-Karabaha) takođe, su se sklonili u glavnom gradu”, rekao je on i dodao da su se iz grada uglavnom evakuisale porodice sa decom i stariji ljudi, preneo je Jermenpres.

Prema njegovim rečima, civilno stanovništvo grada se sada nalazi u potpuno opremljenim skloništima, a gradska skupština ih snabdeva potrebnom stvarima.

“Građanima pružamo uglavnom hranu, ćebad, toplu odeću i druge neophodne stvari. Trudimo se da im obezbedimo rezerve hrane za jedan, dva ili tri dana ođednom”, dodao je Tamrazjan.

Ministarstvo odbrane Jermenije objavilo je video uništavanja skladišta goriva Oružanih snaga Azerbejdžana.

„Kao rezultat sjajno izvedenih akcija Armije odbrane Karabaha, uništeno je još jedno skladište naftnih derivata od vitalnog značaja za azerbejdžansku vojsku“, napisala je na svom Fejsbuku portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan.

Sa svoje strane, predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan je na svom Fejsbuku objavio da se pored uništenog skladišta nalazila kasarna sa neprijateljskim vojnicima.

Prema njegovim rečima, vojska Karabaha je granatirala skladište goriva usled čega je uništena i kasarna.

„U kasarni ima 200 žrtava. Njihova vojska za njih ne predstavlja nikakvu vrednost“, piše Ovanisjan.

Ranije je bilo objavljeno da je vojska Karabaha raketnim i artiljerijskim udarima likvidirala dva velika neprijateljska skladišta goriva i maziva. Borbe u zoni sukoba u Karabahu traju od 27. septembra.

Artiljerijski napad na grad Šuša

Tanjug/AP Photo/Karen Mirzoyan)

Azerbejdžanska vojska izvela je dva artiljerijska ili vazdušna napada na grad Šuša, javlja dopisnik Sputnjika. Ministarstvo inostranih poslova Nagorno-Karabaha saopštilo je da je neprijatelj dronovima kamikazama napao civilne objekte Stepanakerta.

– Upravo sada su azerbejdžanske oružane snage napale Stepanakert, civilni objekti napadnuti su dronovima kamikazama i raketama – saopštio je MIP Karabaha, i dodao da zasada nema podataka o povređenima u Stepanakertu.

Trenutno se iz pravca Šuše, drugog po broju stanovnika grada u Karabahu, podiže dim, koji se vidi čak iz Stepanakerta, udaljenog 10 kilometara od njega.

Tanjug/Press office of Armenian Defense Ministry PAN Photo via AP)

Kako je ranije izjavio portparol Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan, prestonica i drugi gradovi nepriznate republike Nagorno-Karabah i noćas su se našli pod paljbom. On je dodao da Azerbejdžan sprema ofanzivu, gomilajući vojsku na iranskoj granici kako Karabah ne bi mogao da otvara vatru na njih.

– Ponovo gađaju Stepanakert i druge gradove Nagorno-Karabaha- napisao je on na Fejsbuku.

Portparol Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan izjavila je da je tokom noći neprijatelj pokušao da se utvrdi u pravcu jugoistoka, iako nije došao do grada Džebraila, ali da su ga artiljerijske jedinice oružanih snaga Jermenije pogodile uzvratnom vatrom.

– U 6.30 ujutru po lokalnom vremenu, nakon još jednog raketno-artiljerijskog napada, ostaci tri neprijateljske superteške neprijateljske brigade pobegli su sa bojnog polja, ostavivši na njemu još 60 mrtvih, kao i 22 jedinice pogođene i nekoliko desetina jedinica ispravne tehnike.

Ona je istakla da je u sredu usled ciljane vatre jermenskih jedinica u pravcu jugoistoka pogođena velika baza za skladištenje goriva i municije azerbejdžanskih oružanih snaga.

Kako je napisao na Fejsbuku Ovanisjan, jedinice Oružanih snaga Azerbejdžana, nemajući dovoljno mogućnosti da vode efikasne operacije, počele su da pribegavaju očiglednim provokacijama. Između ostalog, u južnom pravcu linije razdvajanja azerbejdžanska vojska se grupiše, neposredno duž karabaško-iranske granice (po reci Araks) i faktički, štiteći se granicom, i pokušava da krene u ofanzivu.

Po njegovim rečima, uz pomoć ove taktike azerbejdžanska strana pokušava da izazove vojsku Karabaha da otvori vatru i, faktički, izvede napad na Iran.

Šta kažu u Bakuu?

Kako javljaju iz Bakua, žestoke borbe vode se duž čitave linije razdvajanja.

„U noći 7. oktobra borbe su nastavljene duž cele linije fronta. Naše trupe su u raznim pravcima fronta sprovodile borbena dejstva kako bi učvrstile uspeh postignut proteklih dana. Zabeleženi su međusobni artiljerijski napadi. Usled artiljerijskih napada juče nanetih neprijatelju, u odbrambenom području Petog puka onesposobljena je komandna osmatračnica. Mnogo je poginulih i ranjenih“, navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane.

Precizirano je da su artiljerijskim udarom onesposobljeni jedan tenk i tri neprijateljska topa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike