Završena drama na Zvezdari: Spasen dom porodice Stanković

19.10.2020

10:30 >> 11:19

0

Na terenu su bili članovi Združene akcije Krov nad glavom, ali i komšiluk, koji su došli da podrže porodicu

Završena drama na Zvezdari: Spasen dom porodice Stanković
Copyright Printscreen/Google Maps

U Zabrđanskoj ulici na Zvezdari u 12 sati je počelo iseljenje porodice Stanković, čiji članovi od 1959. godine žive u toj kući, u statusu zaštićenih stanara i na osnovu dokumentacije koja im garantuje stanarsko pravo bez vremenskog ograničenja.

Nakon sat vremena, policija i vatrogasci otišli su sa lica mesta, kao i izvršitelij, a porodični advokat rekao je da je Centar za socijalni rad bio prisutan, kao i da je konstatovano da su telefonskim putem obavestili javnost i tužioca i da će se postupak nastaviti.

– Moji klijenti su potomci zaštićenih podstanara koji u ovoj kući žive od 1959. godine. Legalno su useljeni na osnovu rešenja koje je tada doneo Narodnooslobodilački odbor opštine Zvezdara i nakon smrti svog dede, Marka Stankovića, stanarsko pravo Trećeg suda prešlo je na njegovog oca. Godine 1992. opština Zvezdara donela je rešenje kojim se utvrđuje pravo na stan za preseljenje Čedomira Stankovića, a ono do današnjeg dana nije realizovano i sprovedeno. Godine 2003. preminuo je Markov otac koji je bio nosilac stanarskog prava i do danas Marko vodi dugotrajne sudske postupke za utvrđenje radi donošenja ugovora koji zamenjuje ugovor o zakupu stan. Taj spor traje preko 15 godina. Trenutno je prekinut pred Prvim osnovnim sudom, ali nažalost, u nekom parničnom postupku utvrđeno je da Marko nema pravo na zakup s obzirom da je rođen 1976, a Zakon o stambenim odnosima stupio je na snagu 1973, međutim, vanparnični postupak je i dalje u toku – rekao je advokat.

Bez pravnog osnova i obezbeđenja alternativnog smeštaja, izvršitelj Nemanja Protić došao je ispred njihove kuće, sa ekipom policije i vatrogasaca.

Robert Stanković, jedan od osmoro članova ove porodice, kaže da očekuje pomoć od države da im nađe prebivalište za stalno i poručuje da njihova porodica živi u toj kući već tri generacije unazad.

– Imam maloletnu decu, gde ćemo mi da spavamo, na ulici? – pita se Stanković.

Odbrana porodice Stankovic u Zabrdjanskoj 1, Zvezdara, je upravo u toku. Prikljucite se!

Posted by Združena akcija Krov nad glavom on Понедељак, 19. октобар 2020.

Na terenu su članovi Združene akcije “Krov nad glavom”, ali i komšiluk, koji su došli da podrže porodicu i spreče njihove iseljenje na ulicu.

Kako su naveli članovi Združene akcije, u ovom slučaju izvršni dužnik ne poseduje aktivnu legitimacije za raspolaganje kućom i predstavlja se kao vlasnik po osnovu nasledstva i restitucije.

Dodali su kako je Grad Beograd nadležan za rešavanje stambenog pitanja zaštićenih stanara na opštini Zvezdara, a tako i za obezbeđivanje alternativnog smeštaja porodici Stanković, kao i drugima koji su se našli u istoj situaciji.

– Nadležnost Grada potvrđena je Odlukom o načinu postupanja sa nepokretnostima koje su u javnoj svojini, a koja je usvojena u novembru 2012. Na to smo im jasno ukazali kroz niz dopisa, kao i poziva da preuzmu odgovornost i porodici Stanković obezbede krov nad glavom. I još jednom podsećamo da prema važećem Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada, nezakonito je svako preseljenje koje ne ispunjava uslove odgovarajućeg alternativnog smeštaja. Pravo na dom je neprikosnoveno, i članovi porodice Stanković se ne protive preseljenju, ali odbijaju da bude izbačeni na ulicu bez adekvatnog stambenog rešenja na koje imaju pravo – zaključili su predstavnici Združene akcije “Krov nad glavom”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike