Deca Beograda: Duško Gojković - od Big benda do svetskih džez enciklopedija

26.10.2020

14:00 >> 09:16

0

Autor: Jovana Vrećo

U svojoj diskografiji Gojković ima više od 160 dela koje je komponovao i odsvirao, sarađivao i sa legendarnim Dizi Gilespijem, Deksterom Gordonom, Majls Dejv

Deca Beograda: Duško Gojković - od Big benda do svetskih džez enciklopedija
Copyright Printscreen/Youtube

Džez trubač i kompozitor Duško Gojković napunio je 14. oktobra 89 godina. Iako rođen u Jajcu, u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji, u najmlađim danima splet teških životnih okolnosti doveo ga je u Beograd, zbog čega je on uvek za sebe govorio da je “pupkom vezan” za naš glavni grad.

Pošto je u tragičnim događajima tokom Drugog svetskog rata ostao bez porodice, došao je u Beograd i upisao muzičku školu Stanković. Potom je studirao na Beogradskoj Muzičkoj akademiji.

Posle pet godina, prerastao je nivo balkanskog muziciranja i odlučio da nastavi svoju karijeru u zapadnoj Nemačkoj. Godine 1956. snimio je svoj prvi LP kao član grupe Frank All Stars. Sledeće četiri godine proveo je kao prvi trubač i član Kurt Edelhagenovog orkestra.

Prvi put se obreo u Americi sa Evropskim omladinskim orkestrom 1958. godine, u Njuportu na džez festivalu na Istočnoj obali, i svojim stilom muziciranja privukao veliku pažnju sa obe strane okeana.

Godine 1961. ponuđena mu je stipendija za studije u oblasti komponovanja i aranžiranja u Berkliju.

Iako trenutno živi i radi u Nemačkoj, često dolazi u Srbiju, i sa Big bendom Radio Beograda, sa kojim je svirao i na početku svoje karijere, danas drži koncerte.

Na listu diskografskih izdanja, upisuje više od 160 dela, kako samostalnih, tako i onih na kojima je gostovao kao muzičar na izdanjima svojih kolega.

Veliki uspeh u svetu Gojković je postigao sa albumom “Samba Do Mar” i nagrađen je prestižnom nagradom udruženja nemačkih muzičkih kritičara.

Svirao je sa brojnim legendarnim imenima iz sveta džet muzike, među kojima su: Chet Baker, Stan Getz, Maynard Ferguson, Kenny Clarke, Gerry Mulligan, Sonny Rollins, Clark Terry, Woody Herman, Dizzy Gillespie, Dexter Gordon, Miles Davis…

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike