Beograd danas među prvima po zagađenosti u svetu, čestice koje udišemo sitne a opasne

14.10.2020

10:15 >> 12:33

0

Autor: Jovana Vrećo

Najzagađeniji delovi prestonice jutros su bili Vračar, Novi Beograd i Sazonova

Beograd danas među prvima po zagađenosti u svetu, čestice koje udišemo sitne a opasne
Copyright Profimedia

Prema merenjima stanice “Air Visual”, Beograd se danas našao na neslavnom 3. mestu liste najzagađenijih gradova u svetu, a vazduh je ocenjen kao “nezdrav za osetljive grupe”, dok je prema aplikaciji „Beoeko“ Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda vazduh u glavnom gradu jutros u 12 sati bio – dobar.

Na sajtu “Air visual” se navodi da je glavni zagađivač u Beogradu čestica PM – 2.5, što znači da su čestice manje od 2,5 mikrometara, odnosno da su tako sitnije i opasnije jer dublje prodiru u organizam prilikom udisaja.

Printscreen/ iqair.com

Najzagađeniji delovi Beograda jutros su bili Vračar, Novi Beograd i Sazonova.

Beoeko – Kvalitet vazduha u Beogradu je dobar

Aplikacija „Beoeko“ Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda navodi da je vazduh u glavnom gradu u 12 sati bio dobar., a u odeljku koji se odnosi na uticaj takvog vazduha na zdravlje stanovništva, navodi se da u ovom slučaju boravak na otvorenom ne predstavlja nikakav rizik za većinu populacije.

Izuzetak je, kako piše, mali broj izrazito osetljvih osoba u populaciji, kod kojih se mogu javiti blage do umerene zdravstvene tegobe (npr. znaci iritacije disajnih organa, kašalj, bol u grlu) i pri nižim koncentracijama zagađujućih materija u odnosu na koncentracije na koje reaguje najveći deo populacije.

Printscreen/ beoeko.com

Takođe, indeks zagađenja vazduha u Beogradu je danas crven po skali Agencije za zaštitu životne sredine.

U Srbiji od posledica zagađenja vazduha godišnje umre 3.600 ljudi

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), zbog posledica zagađenja vazduha u Srbiji godišnje umre 3.600 osoba. U svetu zbog zagađenja godišnje umre oko sedam miliona ljudi, od čega je pola miliona u Evropi.

Šta bi trebalo da poštujete kada je vazduh jako zagađen

U preporuci na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda se navodi da bi trebalo, u slučaju jakog zagađenja vazduha, skratiti dužinu i smanjiti intezitet napornih aktivnosti, kao i da bi trebalo praviti češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini.

Osetljivim kategorijama stanovništva savetuje se da vežbanje obave u zatvorenom prostoru. Ne treba otvarati prozor kada je kvalitet vazduha ocenjen sa “zagađen” ili “jako zagađen”.

Profimedia

Koncentracija zagađujućih materija je najveća u periodu grejne sezone, u večernjim, noćnim i jutarnjim satima. Tada je poželjno provetriti prostorije nekoliko puta u toku dana, i za to birati periode kada je očekivano koncentracija zagađujućih materija najniža, a to je okvirno između 11 i 15 časova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike