Zlostavljana od detinjstva: Ubila muža posle godina silovanja i podvođenja, zemlju podelio kontroverzni slučaj

25.06.2021

16:07

0

Autor: V. T.

Na poroti je sada da odluči da li žena koja je prošla kroz pakao treba da odgovara za zločin koji je počinila

Valeri Bako; Tanjug/AP Photo/Laurent Cipriani

Valeri Bako (40), majka četvoro dece koja je u brojnim intervjuima i memoraima ispričala kako je ubila supruga, koji je u isto vreme bio i njen očuh, trenutno je jedna od glavnih tema u francuskim medijima. Suđenje zbog ubistva Danijela Poleta (61), kojeg je upucala 13. marta 2016. godine, trenutno je u toku.

Ona je svog supruga usmrtila naslonivši naunjeni poštolj na naslon za glavu vozačevog sedišta na kom je on sedeo, zažmurila i pucala mu u vrat.

– Nisam shvatala šta se zapravo desilo. Izašla sam iz automobila i on je ispao – rekla je Bako.

Kasnije te noći zakopala je Poleta uz pomoć dvojice sinova i ćerkinog dečka u šumi nedaleko od njihove kuće u selu Bodemon.

– Kao luda sam nabacivala zemlju šakama – ispričala je ona kad je policija otkrila grob godinu dana kasnije.

Sada porota treba da odluči ne da li je ona ubica, nego da li je ono što je preživela sa Poletom pred licem pravde čini krivom za njegovu smrt.

Suđenje koje prate milioni

Za Bako i milione onih koji je podržavaju ovo nije bilo hladnokrvno ubistvo, već iznenadna reakcija na decenije fizičkog, seksualnog i emotivnog zlostavljanja koje je trpela od muža alkoholičara i osuđivanog seksualnog prestupnika. Sve je počelo još dok joj je bio očuh, kad je počeo da je siluje kad je imala samo 12 godina, da bi je kasnije, kad je postala njegova supruga, podvodio.

Valeri Bako; Printscreen Youtube/RMC

Odbrana Valeri Bako navodi da je ona bila žrtva koja je samo reagovala u samoodbrani jer je vlasti nisu zaštitile. Osim toga, ističe se da je htela da zaštiti i svoju ćerku staru 14 godina, jer je verovala da je Polet u stanju da napastvuje i sopstveno dete i da je podvodi.

Tužilaštvo veruje da je ubistvo bilo isplanirano. Bako je priznala da je pokušala da otruje supruga ranije tog dana tako što mu je pilule za spavanje izdrobila u jutarnju kafu, ali da je on ispljunuo kafu i rekao joj da je odvratna.

Podeljena Francuska

Detalji ovog slučaja napravili su pravu buru u javnosti i podelili su Francusku. Jedni tvrde da ovaj slučaj ukazuje na to koliko daleko može da ode nasilje u porodici ako zlostavljači ne budu kažnjeni. Drugi su moralni konzervativci katoličke vere, koji veruju da je svaki život dragocen i koji se ne slažu sa oštrim feminističkim stavovima.

U Francuskoj su početka godine partneri ili bivši partneri ubili najmanje 55 žena, što ovu zemlju stavlja na vrh liste femicidnih zemalja.

Onlajn peticiju sa zahetvom da se optužbe za ubistvo u slučaju Valeri Bako odbace potpisalo je više od 620.000 ljudi, dok je intervju u kom je nesretna žena pričala o svom životu gledalo pet miliona ljudi, a knjiga u kojoj je opisivala kroz šta je sve prošla, “Tout Le Monde Savait” (“Ceo svet je znao”), postala je bestseler u Francuskoj.

Valeri Bako; Tanjug/AP Photo/Laurent Cipriani

Njeni memoari počinju razvodom roditelja Valeri Bako početkom devedestih godina i pričom o majci alkoholičarki koja počinje vezu sa Danijelom Poletom.

Život u paklu

U knjizi Bako tvrdi da je Polet počeo da je zlostavlja 1992. godine, kada je imala 12, tako što joj je upao u kupatilo dok se kupala. Kaže da u početku nije znala šta joj radi i da je to shvatila tek posle jednog časa biologije u školi. Od tada ju je, kako piše, silovao svakodnevno, kada bi se vratila iz škole, dok joj je majka krojačica bila na poslu.

– Svake večeri bi mi rekao da odem gore. Znala sam šta to znači. Jednom sam se više opirala i bila sam sva odrana jer se to desilo na tepihu u dnevnoj sobi. Vremenom sam shvatila da moram da odustanem – rekla je ona.

Nakon što ga je dalji rođak prijavio, Polet je uhapšen i osuđen za silovanje. Osuđen je na četiri godine zatvora 1996. godine, ali je – što je istinsko izrugivanje pravdi – pušten na uslovnu dve godine kasnije i dozvoljeno mu je da se vrati Bako i njenoj majci alkoholičarki. Zlostavljanje je ponovo počelo.

– Nikome nije bilo čudno što Danijel živi sa nama kao da se ništa nije dogodilo. Svi su znali, ali niko ništa nije rekao – napisala je Bako.

Čak je i njena majka bila svesna šta se dešava. Jednog dana ju je čula kako govori Poletu: “Ne zanima me sve dok ne ostane trudna.”

Valeri Bako; Printscreen Youtube/M6 VIDEO BANK

Nažalost, to se dogodilo 1998. godine i tada su 17-godišnja Bako i Polet, koji je bio u četrdesetim, izbačeni iz porodičnog doma. Kako “nije imala nikoga i nije imala gde da ode”, Bako se uselila u stan sa svojim zlostavljačem i nekoliko meseci kasnije rodio im se sin.

U narednih osam godina rodila je još dva sina i ćerku, a čak su se i venčali 2008. Mada to nije bio romantičan događaj. Kako je navela u biografiji, Polet joj je rekao da idu da se venčaju i to je bilo to. “Ne” nije bilo opcija u njihovoj vezi. Porodični život je bio “ekstremni pakao”, napisala je ona.

– Kada bi pomislio da radim nešto što ne bih smela, postajao bi nasilan. Prvo su bili šamari, a onda je počeo da me šutira i davi. Vremenom, pretio mi je pištoljem – tvrdila je ona.

Polet ju je kontrolisao i rutinski ponižavao i zabranjivao da priča sa bilo kim bez njegovog pristanka. Kod kuće, u više navrata, slomio joj je nos, udario ju je po glavi čekićem i terao na lezbijske susrete koje je snimao. Ako bi odbila da sarađuje, stavio bi joj pištolj na čelo i rekao: “Imaš sreće. Prazan je. Sledeći put neće biti. Imam metak za tebe i svako dete”.

U knjizi Bako kaže da su komšije znale da je Polet maltretira i tuče i da je bio u zatvoru i koliko je stariji od nje, ali da niko nije želeo da reaguje.

Kako kaže, jednom je poslala i decu do policije da prijave nasilje, ali da su im u policiji rekli da ne mogu ništa da urade dok odrasla osoba ne podnese prijavu.

Valeri Bako; Tanjug/AP Photo/Laurent Cipriani

– Ako niste živeli ovakvim životom, ne možete to da razumete. Kada vam je svakodnevni život niz udaraca, pretnji, uvreda i poniženja, na kraju niste u stanju da mislite. Partner vam je isprao mozak – navela je ona.

Situacija se dodatno pogoršala 2010. godine, kada je Polet odlučio da se penzioniše i počne da podvodi svoju suprugu.

Opremio je njihov kombi dušekom i zavesama i delio je unaokolo poslovne kartice na kojima ju je predstavljao kao “eksort damu” Adelin koja prima klijente pored velikih puteva u kraju.

Postavio je karton iza vozačevog sedišta kako bi klijentima pružio iluziju “privatnosti” ali je probušio rupu u njemu kako bi mogao da gleda šta rade klijenti koji su ove usluge plaćali od 20 do 50 evra.

– Nije ga motivisao novac, već želja da gleda kako me ponižavaju. Kada bi klijent pitao za cenu, Danijem me je terao da glasno ponovim cenu kako bi mi rekao da li da pristanem ili ne – rekla je ona i dodala da je morala da nosi bubice kako bi joj davao instrukcije sa prednjeg sedišta.

Jedne noći muž ju je, kako tvrdi, naterao da opsluži 15 klijenata, jednog za drugim i prisetila se kako su čekali u redu u mraku pored auto-puta dok im je on delio brojeve.

Valeri Bako; Printscreen Youtube/RMC

U noći ubistva, Bako je morala da primi klijenta sa “trulim zubima” po imenu Manu, koji je od nje tražio stvari koje nije želela da ispuni. Kada je odbila, silovao ju je i otišao.

– Sve me je bolelo. Bilo je i krvi. Sve što sam istrpela samo me je zapljusnulo – ispričala je ona.

Bako tvrdi da ju je taj duboko traumatični događaj naterao da ubije muža pištoljem od 9 mm koji je držao u vozilu kao zaštitu od neprijatnijih klijenata. Još jedan razlog je bio taj što je Polet počeo da ispituje njihovu 14-godišnju ćerku o seksu. Bako je strahovala da će i nju napastvovati.

– Želela sam da spasem sebe i decu… Morala sam ovo da zaustavim. Bojala sam se sve vreme – napisala je ona.

Deca kao svedoci

Njihova ćerka svedočila je na sudu, zajedno sa trojicom braće, o događajima koji su doveli do ubistva. Mama je samo želela da nas “zaštiti”, objasnila je.

– Naš stari život je bio vrlo komplikovan, pun vriske. Bili smo užasnuti – dodala je devojčica.

Valeri Bako; Printscreen Youtube/RMC

Njen 22-godišnji brat, koji je i sam otac, rekao je sudu da se nada da će slučaj njegove majke dovesti do toga da se više pažnje obrati na zlostavljane žene i kažnjavanje zlostavljača.

– Nadam se da će moja majka izaći iz zatvora i gledati moju ćerku kako raste – rekao je on.

Suđenje, koje će potrajati do kraja nedelje, odvija se u trenutku žestoke kulturološke debate o tretmanu žena u francuskom društvu gde političari i poznate ličnosti tradicionalno sa prezirom tretiraju žene, a zakoni o privatnosti im čuvaju reputaciju, od režisera Romana Polanskog i Lika Besona, preko glumačke legende Žerara Depardjea, do bivšeg šefa Elit agencije Žeralda Marija i milijardera Žan-Luk Brunela.

Do promene je došlo pre nekoliko godina, kada je tadašnji predsednik Fransoa Oland pomilovao Žaklin Sobaž, koja je osuđena na 10 godina zbog ubistva supruga alkoholičara koji je bio nasilan prema njoj tokom 47 godina braka. Njene advokatice sada zastupaju i Valeri.

Pročitajte još

– Pravosudni sistem je mnogo spor, ne reaguje na bračno nasilje i nije dovoljno oštar prema njemu. Zbog toga su neke očajne žene prisiljene na ubistvo kako bi sačuvale živu glavu – navele su advokatice.

Šta porota misli o ovom slučaju biće poznato uskoro, a do tada će žena koja je ceo život provela u strahu morati i dalje da strepi od toga da li će biti odvojena od dece koja su joj bila jedina uteha, iako ih je dobila sa sopstvenim zlostavljačem.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti