"Vi niste sultan, mi nismo podanici": Besne demonstracije u Turskoj, otvoreno pismo Erdoganu uzdrmalo Bosfor (FOTO)

06.02.2021

12:30 >> 12:37

0

Copyright Tanjug/AP/Burhan Ozbilici

Demonstracije koje vode studenti protiv imenovanja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da Melih Bulu, bliski politički saveznik, stupi na čelo univerziteta Bogaziči u Istanbulu, izazvale su talas protesta širom zemlje.

U otvorenom pismu Erdoganu, studenti iz Bogazičija izneli su svoje razloge za protest, svoja ustavna prava, te ga pozivaju da podnese ostavku.

– Prethodno smo Melihu Buluu odgovorili pesmom “Satirični pokušaji provokatora”. Zadovoljstvo je videti da ste se prepoznali kao odgovorna osoba i odgovorili u skladu s tim.

Do danas ste tražili tajne sastanke sa nama putem Turske fondacije za omladinu i obrazovanje (TURGEV). Sada pokušavate da pokrenete argument protiv nas putem medija.

Ne volimo posrednike, radije govorimo otvoreno i eksplicitno za razliku od drugih. Nadamo se da ćete postupiti u skladu sa tim.

Prvo, podsetimo vas na naše zahteve i razloge koji su u osnovi naših protesta:

Imenovali ste rektora za našeg univerziteta s krajnjim zanemarivanjem studenata i fakulteta. Da li je ono što ste uradili legalno? Da, kao što volite da spominjete svaku priliku koju dobijete, ali ona nije legitimna. Ovo imenovanje čini da se svako ko ima i najmanji osećaj pravde pobuni sa ogorčenjem.

Za kraj, u petak uveče otvarate fakultete i postavljate dekane sa predsedničkim naređenjem preko noći kako biste zastrašili celu instituciju sa svim studentima, nastavnicima i radnicima.

Vaši pokušaji da zatvorite naš univerzitet svojim političkim militantima simptom su političke krize u koju ste zapali.

Broj žrtava vaše krize raste svakim danom!

Koristimo svoja ustavna prava da ljude iz svih segmenata društva osvestimo o nepravdama kojima smo izloženi.

Profimedia

To su naši zahtevi:

– Svi naši prijatelji koji su uhapšeni ili pritvoreni u ovom periodu moraju biti odmah pušteni!

– Sve kampanje za klevetu i obespravljivanje naših LGBTI+ prijatelja i svih ostalih ciljanih grupa moraju se završiti!

– Svi poverenici koje je imenovala vlada, počev od Meliha Bulua, koji je podsticao na sva ova hapšenja, pritvaranja, kampanje žrtvovanja i pretnje, moraju podneti ostavke!

– Na univerzitetima se moraju održati demokratski izbori za rektorat uz učešće svih univerziteta!

Izrekli ste rečenicu koja počinje sa „Ako imaju petlju …“ u svojoj izjavi. Da li je ustavno pravo tražiti ostavku predsednika? DA! Od kada je upotreba ustavnog prava pitanje hrabrosti?

Ne mešajte nas sa onima koji vas bezuslovno slušaju. Vi niste sultan, a mi nismo vaši podanici. Ali pošto ste spomenuli hrabrost, odgovorićemo i na to kratko.

Pročitajte još:

Nemamo imunitet! Međutim, vi ste taj koji juriša unaokolo, krijući se iza svog pravnog i političkog imuniteta u poslednjih 19 godina.

Ministar unutrašnjih poslova širi laži kako bi se igrao na versku osetljivost.

Naše prijatelje LGBTI+ nazivate devijantima, mi navodimo da su LGBTI+ imaju ljudska prava.

Članovi vaše stranke šutirali su rudare u Somi. Aktivno smo se solidarisali sa radnicima rudnika i tako ćemo i nastaviti.

Protivzakonito držite zatvorenog kopredsjedavajućeg Narodne demokratske stranke (HDP), zajedno sa novinarima i članovima sindikata.

Izjavljujemo da stojimo ujedinjeni sa onima koji neustrašivo govore istinu i protiv smo svih poverenika koje je imenovala vlada.

Na vulgaran način ponavljate seksističku zabludu da je jedina značajna karakteristika žene njen suprug.

Dobro znamo da ćete podneti na desetine tužbi protiv ovog pisma s obrazloženjem da ono hvali zločin i zločince ili vređa predsednika, ali takođe znamo da nikada nećemo odustati od govorenja istine!

Budući da vam nedostaje moć potrebna da zadržite rektora-upravnika kojeg ste postavili u kancelariji, pribegavate sitnim trikovima poput otvaranja novih fakulteta i imenovanja lažnog osoblja, što izgleda nije hrabrost. Zbog toga zanemarujemo vaše reči o hrabrosti.

Svesni smo da Univerzitet Bogaziči nije najznačajnija institucija u Turskoj, niti je imenovanje Meliha Bulua najznačajniji problem u Turskoj.

Što se tiče zahteva za vašu ostavku, ne bismo razmatrali zahtev za vašu ostavku na osnovu ovog problema – ističe se u pismu studenata.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti