Linc traži radnike koji će kažnjavati nevakcinisane: Žene imaju prednost, a evo kolika je plata

22.12.2021

20:02

0

Veoma neobičan oglas za posao

Linc traži radnike koji će kažnjavati nevakcinisane: Žene imaju prednost, a evo kolika je plata
AP Photo/Lisa Leutner

U Lincu se traže radnici koji će imati zadatak da sprovode kazne protiv onih koji ne žele da se vakcinišu. 

Uspešni kandidati će izricati kazne, procesuirati žalbe i preduzimati mere protiv onih koji ne plate kaznu za nevakcinisanje, navodi se u oglasu za posao.

U oglasu stoji da će posao odgovarati onima koji "imaju zadovoljstvo da rade na zakonodavstvu i administrativnim procedurama".

Plata je, kako se navodi, 2.774 evra mesečno. Da bi se kvalifikovao za posao, pojedinac će morati da ima austrijsko državljanstvo, završenu srednju školu, da bude izdržljiv i spreman da radi prekovremeno, da nema krivični dosije i, na kraju,, da ima važeću potvrdu o vakcinaciji protiv kovida ili potvrdu o oporavku.

Povrh toga, žene će imati prioritet u odnosu na muškarce sa uporedivim kvalifikacijama.

AP Photo/Vadim Ghirda, File
 

Poznato je da Linc, dom za 200.000 stanovnika, ima najnižu stopu vakcinacije protiv kovida u Austriji. 

Prema veb-sajtu koji prati izdavanje digitalnih sertifikata o vakcinaciji u zemlji, samo 63 odsto stanovništva grada je do sada primilo dve doze vakcine protiv kovida, prenosi RT.

Ranije u decembru, vladajući konzervativci i dve od tri opozicione stranke složili su se da do 1. februara 2022. budu vakcinisani svi Austrijanci osim mlađi od 14 godina ili oni koji imaju medicinsko opravdanje. Oni koji ne žele da dobiju vakcinu mogu očekivati da će biti kažnjeni velikom novčanom kaznom svaka tri meseca. Ako se pojedinac uporno odupire vakcinaciji tokom godinu dana, na kraju će morati da izdvoji 3.600 evra za 12 meseci, prema izveštajima medija.

Austrija je prva nacija u Evropi koja je uvela sveobuhvatnu obavezu vakcine za sve svoje građane. Beč je takođe bio prvi u svetu koji je u novembru uveo striktno zatvaranje posebno za nevakcinisane, da bi nedeljama kasnije to bilo prošireno i na vakcinisane građane. Ta mera je istekla 12. decembra, ali nevakcinisanim Austrijancima i dalje je zabranjen izlazak koji nije od suštinske važnosti.

 

BONUS VIDEO

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnik