Direktor SZO: Ne treba gajiti iluzije da će buster doze da izvuku svet iz pandemije

22.12.2021

18:24

0

"Važno je prisetiti se da veoma veliku većinu hospitalizovanih i umrlih čine nevakcinisani", rekao je

Direktor SZO: Ne treba gajiti iluzije da će buster doze da izvuku svet iz pandemije
Tedros Adhanom Gebrejesus - Copyright Profimedia

Direktor Svetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorio je da ne treba gajiti iluzije da je primanje buster doze dovoljno kako bi se svet oslobodio pandemije kovida 19.

- Nijedna zemlja neće moći da izađe iz pandemije pomoću revakcinacije i ona nije 'zeleno svetlo' za proslave kakve se planiraju - rekao je Tedros Adhanom Gebrejesus.

- Programi neselektivnog davanja buster doza imaju sve izglede da produže pandemiju, a ne da je zaustave, jer se raspoložive doze usmeravaju u zemlje s ionako visokom stopom vakcinacije, dajući tako veću mogućnost virusu da se širi i mutira. Važno je prisetiti se da veoma veliku većinu hospitalizovanih i umrlih čine nevakcinisani, a ne oni koji nisu primili treću doz - istakao je dodajući: "I moramo biti jasni u vezi s činjenicom da su vakcine i dalje delotvorne i protiv delte i protiv varijante omikron".

AP Photo/Matt Rourke, File
 

Stručni odbor WHO-a za politiku vakcinacije (SAGE) navodi da je najmanje 126 zemalja već objavilo uputstva o primanju buster doze i o dopunskoj vakcinaciji (primera radi, dece), a 120 je već počelo kampanju u tom smislu.

To su uglavnom bogate i zemlje sa srednjim dohotkom, a "nijedna siromašna zemlja još nije počela program docepljivanja", ističe SAGE.

WHO je takođerobjavio da zasad nema dovoljno podataka o novoj varijanti koronavirusa omikron kako bi rekao je li ona zaraznija od delte.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike