Strah od novih demonstracija, ali vlada ne odustaje: Produžavaju stare i uvode nove mere!

15.12.2021

08:01

0

Dodatna vakcina za poboljšanje imuniteta protiv varijante omikrona biće ponuđena svim odraslim Holanđanima pre kraja januara

Strah od novih demonstracija, ali vlada ne odustaje: Produžavaju stare i uvode nove mere!
AP photo

Holandija će produžiti uvedena ograničenja zbog kovida 19 tokom božićnih praznika, što podrazumeva i prevremeno zatvaranje škola, rekao je premijer Mark Rute.

Brzo širenje omikron soja koronavirusa, koji čini otprilike jedan odsto novih infekcija u zemlji, "razlog je za zabrinutost i oprez“, rekao je Rute za holandsku televiziju NOS.

Osnovne škole će se na osnovu preporuke stručnjaka zatvoriti nedelju dana ranije, pošto je rasprostranjenost infekcija i dalje najveća među decom, kako bi se pokušalo sprečavanje da ona zaraze starije članove porodice tokom Božića i tako dodatno opterete bolnice koje se bore sa rastućim brojem pacijenata.

Kako je najavio ministar zdravlja Hugo de Jonge, dodatna vakcina za poboljšanje imuniteta protiv varijante omikrona biće ponuđena svim odraslim Holanđanima pre kraja januara.

Ostale mere, koje su već na snazi od 28. novembra i podrazumevaju zatvaranje restorana, barova, neprioritetnih prodavnica i drugih javnih objekata od 17 časova do pet sati ujutru, zabranu prisustva gledalaca na sportskim događajima i savete da se što je više moguće radi od kuće, produžene su do 14. januara.

Infekcije u zemlji sa 17,5 miliona stanovnika pale su sa rekordnih nivoa nakon uvođenja noćnog policijskog časa, ali su i dalje relativno visoke, oko 85 na 100.000 stanovnika, navodi Rojters.

Broj hospitalizovanih kovid pacijenata ostao je na najvišim nivoima u ovoj godini, a bolnicama širom zemlje je naređeno da odlože sve operacije koje nisu hitne kako bi se oslobodili kreveti u jedinicama intenzivne nege.

instagram/MOJ BEOGRAD

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug