Putin poslao jasnu poruku, pa upozorio: "To je prvi korak ka genocidu"

10.12.2021

06:13 >> 06:59

0

Predsednik Rusije odgovio je na pitanje novinara za vreme sastanka Presedničkog saveta za ljudska prava

Putin poslao jasnu poruku, pa upozorio: "To je prvi korak ka genocidu"
putin - Copyright Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

On je rekao da stanovništvo na ratom zahvaćenom istoku Ukrajine, zoni koja je trenutno u središtu novih tenzija između Moskve i Zapada, pogođeno "rusofobijom", što je po njegovim rečima "prvi korak ka genocidu".

- Moram da govorim o rusofobiji kao o prvom koraku ka genocidu. To se trenutno događa u Donbasu (kako se naziva oblasi na istoku Ukrajine). Mi to dobro vidimo, mi to znamo. I to naravno liči na genocid o kome ste govorili - rekao je Putin jednom novinaru za vreme sastanka Presedničkog saveta za ljudska prava.

On je odgovarao novinaru, Ukrajincu ruskog porekla koji je od njega zatražio da uvede pojmove genocid i podsticanje na genocid u ruski zakon.

Taj novinar koji je 2018. i 2019. bio u zatvoru u Ukrajini je rekao da ljudi koji govore ruski i pripadnici ruskog naroda na istoku Ukrajine, u Donbasu, imaju "nepodnošljive uslove života".

On je poredio situaciju tamo sa zločinima holokausta. Te izjave su date u vreme kada je istok Ukrajine ponovo u centru velikih međunarodnih tenzija kada zapad optužuje Moskvu da je koncentrisala desetine hiljada vojnika sa planom mogućeg napada na tu zemlju.

U toj zoni sedam godina se vodi rat između Kijeva i proruskih sepratista. U sukobu je stradalo više od 13.000 ljudi, i politički dogovor, predviđen po Minskim dogovorima iz 2015. godine je u zastoju.

Rusija se smatra glavnom zemljom koja podržava i finansira pobunjenike, mada ona to negira.

Ruske vlasti i ruski državni mediji redovno optužuju Kijev da je pothranio taj sukob sledeći diskriminatorsku politiku prema stanovništvu ruskog porekla, što ukrajinska vlada čvrsto demantuje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike