Ruski general upozorio: Kijev da ne rešava silom sukob na istoku Ukrajine

09.12.2021

20:07

0

Tenzije na granici dve zemlje

Ruski general upozorio: Kijev da ne rešava silom sukob na istoku Ukrajine
Valerij Gerasimov - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

Načelnik Generalštaba Vojske Rusije Valerij Gerasimov upozorio je danas Ukrajinu da ne pokušava silom da povrati kontrolu nad separatističkim oblastima, i poručio da će Moskva suzbiti svaki takav pokušaj.

- Biće suzbijene sve provokacije ukrajinskih vlasti u cilju nasilnog rešenja problema kod Donbasa - rekao je Gerasimov na sastanku sa stranim vojnim atašeima.

Izjava generala Gerasimova dolazi u trenutku rastućih tenzija zbog gomilanja ruskih trupa u blizini granice sa Ukrajinom što je podstaklo strahove Kijeva i Zapada od moguće invazije.

Nju je dodatno pojačalo saopštenje zamenika ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Rjabkova koji je danas rekao da Moskva smatra da postoji mogućnost da se ponovi Kubanska raketna kriza jer se situacija pogoršala zbog kršenja obaveze sprečavanja vojnih aktivnosti u blizini ruskih granica.

Američki predsednik Džozef Bajden upozorio je predsednika Vladimira Putina u video pozivu u utorak da će Zapad odgovoriti teškim ekonomskim sankcijama za Moskvu u slučaju napada na Ukrajinu.

AP Photo/Patrick Semansky
 

Istovremeno, Bajden je juče jasno stavio do znanja da neće slati američke trupe u Ukrajinu, i najavio nove razgovore između SAD i glavnih saveznika u NATO sa Rusijom, kako bi se razmotrile neke od bezbednosnih zabrinutosti Moskve.

Zvaničnici Ukrajine i zapadnih zemalja navode da gomilanje ruskih vojnika i vojne opreme možda ukazuje da Moskva planira invaziju na susednu zemlju, što su ruski zvaničnici više puta negirali.

General Gerasimov odbacio je danas kao neistinite izveštaje o navodnim ruskim pripremama napada na Ukrajinu.

Zvaničnici američke obaveštajne službe saopštili su da je Rusija stacionirala oko 70.000 vojnika u blizini svoje granice sa Ukrajinom i da je počela da planira moguću invaziju već za početak sledeće godine, navodi AP.

Ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas pozvao je danas predsednika Rusije Vladimira Putina da povuče trupe sa granica Ukrajine i upozorio da će se Moskva suočiti sa dugoročnim i teškim posledicama, ako njene trupe napadnu ovu susednu državu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike