Putinov zahtev Bajdenu tokom sastanka: Prestanite da krivite Rusiju! (VIDEO)

07.12.2021

23:15

0

Predsednici Rusije i SAD razgovarali su danas i o sprovođenju odluka donetim tokom rusko-američkog samita u Ženevi u junu

Putinov zahtev Bajdenu tokom sastanka: Prestanite da krivite Rusiju! (VIDEO)
Džozef Bajden i Vladimir Putin; Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je danas tokom video sastanka sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom da se prestane sa praksom prebacivanja odgovornosti za eskalaciju situacije oko Ukrajine na Rusiju, a ceo razgovor je ocenio kao iskren i poslovan, saopšteno je iz Kremlja.

- Vladimir Putin je naglasio da je nedopustivo usmeravanje odgovornosti na Rusiju, jer je NATO taj koji čini opasne pokušaje kako bi iskoristio teritoriju Ukrajine za izgradnju svog vojnog potencijala u blizini ruskih granica - navodi se u saopštenju.

 

Kremlj, koji je pre današnjeg sastanka poručio da ne očekuje nikakve pomake, negirao je da ima nameru da napadne Ukrajinu i naglasio da su ruske trupe odbrambene, a Putin i Bajden su se složili da njihovi timovi prate situaciju.

Dva predsednika su razgovarala i o bilateralnim odnosima, a Putin je ocenio da je saradnja dve zemlje "u nezadovoljavajućem stanju".

- Strane su razgovarale o bilateralnim pitanjima, a saradnja i dalje ostaje u nezadovoljavajućem stanju - navodi se u saopštenju Kremlja.

Prema saopštenju, predsednici Rusije i SAD razgovarali su danas i o sprovođenju odluka donetim tokom rusko-američkog samita u Ženevi u junu.

 

 

- Lideri smatraju da je važno sačuvati duh Ženeve tokom bavljenja problemima i pitanjima između dve države u budućnosti - navodi se u saopštenju Kremlja.

Obe strane izrazile su očekivanja da će Bajden i Putin moći da uskoro u ličnom i neposrednom susretu razgovaraju o vezama između dve države, ekonomskim sankcijama SAD i navodnim ruskim sajber napadima na američke kompanije.

Predsednici su izrazili mišljenje da će, uzimajući u obzir odgovornost za održavanje međunarodne bezbednosti i stabilnosti, Rusija i SAD nastaviti dijalog i za to potrebne kontakte. U celini, razgovor je bio iskren i poslovan", navodi se u saopštenju Kremlja.

Prema saopštenju Bele kuće, američki predsednik Bajden rekao je danas ruskom kolegi Putinu da je Zapad zabrinut da će Rusija napasti Ukrajinu i upozorio na „snažne ekonomske i druge protivmere“ koje bi usledile ako Moskva započne vojni sukob.

Dvojica lidera održala su danas video sastanak koji je trajao više od dva sata, tokom kojeg su razgovarali o Ukrajini i drugim sporovima u američko-ruskim odnosima.

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti