Desničari bi udruženi mogli da pomrse konce Makronu: U teoriji dobro zvuči, a to je zapravo malo verovatno iz nekoliko razloga

10.12.2021

20:23

0

Le Penova i Zemur privlače istu grupu glasača, pa je njihovo biračko telo upola slabije jer građani imaju dve slične opcije. Sa druge strane, ukoliko bi formirali uniju, imali bi dobre šanse

Desničari bi udruženi mogli da pomrse konce Makronu: U teoriji dobro zvuči, a to je zapravo malo verovatno iz nekoliko razloga
zamur le pen - Copyright AP Photo/Rafael Yaghobzadeh/Laszlo Balogh

Predlog za sklapanje saveza između krajnje desničarskih stranaka došao je neočekivano, dok je Marin le Pen obilazila vašar u gradu Vezul, u istočnoj Francuskoj.

Jedan od njenih pristalica doviknuo joj je: „Ako biste mogli da se udate za Erika“, misleći na desničara i televizijskog stručnjaka Erika Zemura, na šta se Le Penova prvo nasmejala, pa napravila zgrožen izraz lica zbog te ideje.

Liderka Nacionalnog fronta, po svemu sudeći, ne planira takav "brak", koji bi sigurno napravio pometnju među ostalim predsedničkim kandidatima. Prema anketi "Politika", ona i Zemur zajedno bi osvojili trećinu glasova. 

Ukoliko bi ostali pri tome da se ne udruže, mogli bi da ugroze jedno drugo. U francuskom izbornom sistemu dva kandidata sa najviše glasova u prvom krugu glasanja suočavaju se u drugom krugu. I Zemur i Le Penova rizikuju da podele glasove krajnje desnice i oslabe jedno drugog.

Taj rizik je postao još veći kada se Valeri Pekres iz konzervativne stranke Republikanci (Les Republicains, LR) kandidovala, jer su nedavne ankete pokazale da njena partija stiče sve veći broj pristalica.

Vodeći istraživač javnog mnjenja, grupa Elab, u utorak je ukazao na to da je Pekresova spremna da nadmaši dvojac iz krajnje desnice. Prema anketi ove grupe, Pekresova trenutno ima 20 odsto podrške, čime se približila aktuelnom predsedniku Emanuelu Makronu, koga podržava 23 odsto franuskih birača. Za Le Penovu je 15 odsto birača, a za Zemura 14 odsto.

AP Photo/Francois Walschaerts
 

To što je Pekresova nadmašila Le Penovu i Zemura navelo je neke članove njihovih predizbornih timova da spekulišu o mogućem savezu ili da bar priznaju da je rizik od samostalnog izlaska na izbore preveliki.

- Veoma je moguće da će rivalitet koji postoji između Marin le Pen i Erika Zemura postati ubilačka igra i da će oboje biti eliminisani - rekao je jedan od članova Nacionalnog fronta.

Krajnje desna unija

Ujedinjenje Le Penove i Zemura u ovom trenutku izgleda skoro nemoguće, s obzirom na to da deluje kao da se njih dvoje mrze.

Međutim, ovaj savez bi imao smisla. Nacionalni front može da se pohvali jakom bazom sledbenika među pripadnicima radničke klase, koja se oseća uskraćeno zbog globalizacije, dok Zemur privlači bogate glasače koji žele da brane nacionalni identitet i porodične vrednosti, a suprotstavljaju se imigrantima.

Le Penova i Zemur su o političkom savezu pričali još 2018, uoči izbora za Evropski parlament, kada mu je ona ponudila mesto na listi Nacionalnog fronta. Tada nisu uspeli da se dogovore.

Mogućnost udruživanja odbačena je i tokom nedavne posete Zemura primorskom gradu Marselju, neposredno pre nego što je tvrdolinijaš koji se bori protiv imigracije najavio svoju kandidaturu.

Thomas Coex/Pool Photo via AP
 

Tamo je bio sa senatorom Nacionalnog fronta Stefanom Ravijeom, koji je otvoreno pričao o potrebi da se izgradi „široki sindikat“ iza Le Penove za drugi krug, pod pretpostavkom da će ona uspeti da uđe u njega.

Tada ga je Ravije pitao da li bi podržao Le Penovu u takvom scenariju, na šta je Zemur rekao da neće stati u red iza bilo koga, ali priznajući da je potreban veliki sindikat da bi Makron bio pobeđen.

Prema rečima Zemurovih saveznika i prijatelja, dogovor bi mogao da se postigne između dva kruga izbora.

- Ni jedno ni drugo neće popustiti pre izbora, a do tada će biti zaglavljeni u rovovima i okrenuti jedno protiv drugog - rekao je jedan od njih, istakavši da jedno ne može pobediti bez drugog.

Razmena teških reči

Prva prepreka za udruživanje krajnje desnice jesu sami kandidati. Ne prođe nijedan dan da Zemur ne napadne Le Penovu, i obrnuto.

- Bila je žalosna i sve nas je ponizila - rekao je Zemur nedavno britanskom „Telegrafu". - Glasanje za Le Penovu ovog puta je glasanje za Makrona.

Profimedia
 

U proteklih nekoliko nedelja Le Penova je optužila Zemura da je veoma arogantan, nadmen i da ima degradirajuću sliku o ženama.

A nijedno od njih dvoje nije poznato po naravi koja je sklona kompromisu.

- Marin le Pen je privatno izuzetno besna zbog njegove kandidature. Ona to dobro krije i ponaša se kao da to nije bitno, jer nije mogla da nastavi da bude ogorčena zbog toga - kaže bivša savetnica Nacionalnog fronta.

Le Penova je takođe namerno marginalizovala sve one koji su ideološki bliski Zemuru, posebno po pitanju francuskog identiteta, dodala je savetnica.

Insajderi iz Zemurovog tabora kažu da on nije zainteresovan za obračun sa protivnicima, što je njegov takozvani novi stil politike.

Problematični pregovarači

I Le Penova i Zemur znaju da su protivnički birači zapravo neiskorišćena podrška, i toga su sve više svesni kako se izbori približavaju.

Sastanak sa Ravijeom u Marselju u prisustvu Lorena de Sen-Afrika, savetnika Žan-Marija le Pena, oca liderke Narodnog fronta, shvaćen je kao znak da ova dva tabora pregovaraju.

Profimedia
 

Upućeni kažu da se razgovori ipak vode iza kulisa, bez obzira na to što Le Penova i Zemur ne razgovaraju direktno.

- Nesumnjivo je izgrađena povezanost između ove dve strane - rekla je bivša savetnica Nacionalnog fronta.

Međutim, nisu problem samo Le Penova i Zemur. U krajnjoj desnici ne nedostaje zle krvi. Oni koji su u ulozi posrednika takođe mogu biti dvostruki agenti koji planiraju zaveru u pozadini.

- Postoji grupa ljudi koja će zadati poslednji udarac Le Penovoj ako pokaže znake slabosti. Ali ako do toga ne dođe, sve će ostati na mestu - tvrdi nekadašnja saveznica.

Oni unutar Nacionalnog fronta koji su u poziciji da razgovaraju sa Zemurom mogu biti u iskušenju da se okrenu protiv Le Penove, ali samo ako im bude delovalo da njena moć opada.

U ovoj grupi neki dobro kriju svoje karte i spekulišu o rekonfiguraciji krajnje desnice, dok se trka između Le Penove i Zemura zahuktava.

- Ako Zemur uspe, to će biti prilično interesantno. Tada će se postaviti pitanje da li će se deo Nacionalnog fronta priključiti njegovim trupama ili će ostati i pokušati da utiče na Zemura - rekao je drugi savetnik Nacionalnog fronta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike